FantastycznyPanLis 41 Napisano Niedziela o 13:44 3 minuty temu, moonka napisał: @FantastycznyPanLis czyli sytuacja 1:1 jak u mnie. Odstana woda miala ph 8 a ja lalem ja nieswiadomie az zablokowalem rosliny. 1.5ml octu na 2 litry wody obniza ph z 8 do okolic 6.5. Przelalem rosliny taka woda az ph wyplywu bylo ok i z czasem rosliny sie ogarnely Dziękuje bardzo, myślisz że jak uda mi się zbić te ph do okolic 6.5 to dziś wieczór dać jej nawozy? czy póki co odpuścić i lać czystą wode o ph 6.5 aby wypłukać to złe z gleby? po dodaniu ~5ml octu na 2 litry wody wynik pokazał okolice 6.8ph, sprawdze wieczorową porą przed podlaniem, dziękuje bardzo @moonka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,371 Napisano Niedziela o 14:16 @FantastycznyPanLis podlej woda z ph 6.5 i sprawdz ph wody ktora wylatuje dolem doniczki. Jak ph bedzie za wysokie to podlewaj woda z nizszym pH na przyklad 5.5, rob tak przez kilka podlan az ph wypływu będzie w granicach 6-6.5 wtedy mozesz podawac nawozy i dalej podlewac woda 6-6.5. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano wczoraj o 04:58 14 godzin temu, Boczelli napisał: @FantastycznyPanLis podlej woda z ph 6.5 i sprawdz ph wody ktora wylatuje dolem doniczki. Jak ph bedzie za wysokie to podlewaj woda z nizszym pH na przyklad 5.5, rob tak przez kilka podlan az ph wypływu będzie w granicach 6-6.5 wtedy mozesz podawac nawozy i dalej podlewac woda 6-6.5. Rozrobiłem wczoraj tą wodę (6-6.3ph) podstawiłem miseczkę pod filcową donice i zalałem ziemie litrem wody, zebrałem to co spłyneło dołem doniczki, zrobiłem test i wyszło ph 6.6/6.8 (coś w tych okolicach) Jutro będę miał ph- od Biobizz i czy mogę jej jutro dać już nawozy, jak ph wylotowe nie pokazuje aż takiej rozbieżności? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,371 Napisano wczoraj o 05:45 @FantastycznyPanLis mozesz ale roztwór z nawozami tez wyreguluj do ~6.0 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano wczoraj o 06:09 Tu jeszcze zdjęcie z wczoraj 23 minuty temu, Boczelli napisał: @FantastycznyPanLis mozesz ale roztwór z nawozami tez wyreguluj do ~6.0 Dziękuję tak zrobię @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 386 Napisano 22 godziny temu Coś tu nie halo panie, na taką donice nalales litr i wypłynęło dołem? Albo za szybko lejesz i woda przecieka albo donica jest już mokra, w obu przypadkach zwolnij bo ją utopisz, to że masz problem z ph nie znaczy że co dzień masz jej coś tam lać, powinieneś po prostu normalnie ją podlewać tylko wodą o niższym ph tak żeby odpływ był pomiędzy 6 a 7 i jak podlewasz to po całej donicy jeden litr wody nic nie zmieni, i tak szczerze mówiąc to może nawet sam fakt że nie podlewasz po całej donicy i ziemia jest sucha tu i tam jest przyczyną tego złego ph, na 16L donice powinieneś być w stanie wlać powoli z 3 nawet 4 litry wody i jeszcze nie powinno wypływać, sprawdź czy donica jest ciężka zanim będziesz coś tam lać bo nie tylko problem z ph będzie 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,977 Napisano 22 godziny temu https://marihuanaforum.pl/topic/8158-biobizz/ Siema, trochę za dużo kombinujesz bo w mojej ocenie nie musiałbyś regulować pH. Ale mogę się mylić. Wystarczy do każdego podlania dodawać spore dawki biobizza a sam Ci zbije pH bo w większości przypadków są one poniżej wartości 5. Duże dlatego że roślina ich potrzebuje. Jeśli pH jest złe w medium to wina może być też złe podlewanie, jak wyżej Ci pisali. Biobizzem jest trudno zablokować czy popalić roślin. A już na pewno nie tym co dodajesz 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 21 godzin temu 59 minut temu, JarzynaSWDN napisał: Coś tu nie halo panie, na taką donice nalales litr i wypłynęło dołem? Albo za szybko lejesz i woda przecieka albo donica jest już mokra, w obu przypadkach zwolnij bo ją utopisz, to że masz problem z ph nie znaczy że co dzień masz jej coś tam lać, powinieneś po prostu normalnie ją podlewać tylko wodą o niższym ph tak żeby odpływ był pomiędzy 6 a 7 i jak podlewasz to po całej donicy jeden litr wody nic nie zmieni, i tak szczerze mówiąc to może nawet sam fakt że nie podlewasz po całej donicy i ziemia jest sucha tu i tam jest przyczyną tego złego ph, na 16L donice powinieneś być w stanie wlać powoli z 3 nawet 4 litry wody i jeszcze nie powinno wypływać, sprawdź czy donica jest ciężka zanim będziesz coś tam lać bo nie tylko problem z ph będzie Donica ma 7 litrów nie 16, też nie nabiłem na początku ziemi po samą górę więc ziemi jest może 5/6 litrów, jak podlewalem po twojej radzie żeby więcej jej dawać to te 1.5l wlałem i waga wskazywała 3600g, miała takie bagienko ale wsiąkła ładnie wszystko donica filcowa to jak wypłynie na spód czy bokami to donica to wpije 47 minut temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał: https://marihuanaforum.pl/topic/8158-biobizz/ Siema, trochę za dużo kombinujesz bo w mojej ocenie nie musiałbyś regulować pH. Ale mogę się mylić. Wystarczy do każdego podlania dodawać spore dawki biobizza a sam Ci zbije pH bo w większości przypadków są one poniżej wartości 5. Duże dlatego że roślina ich potrzebuje. Jeśli pH jest złe w medium to wina może być też złe podlewanie, jak wyżej Ci pisali. Biobizzem jest trudno zablokować czy popalić roślin. A już na pewno nie tym co dodajesz Masz rację kombinuje jak koń pod górę, też to moja pierwsza uprawa i nie chce przesadzać z nawożeniem żeby nie przedobżyć, byłem zdziwiony że nie rośnie i pożółkła mi cała, więc się doszukiwalem gdzie mogłem no bo jednak jeszcze 2 tygodnie jej zostały do końca, jutro dostanie nawozy i nie będę już kombinował, zrobię wodę z nawozem sprawdzę dla spokojnej głowy pH i powinno grać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,371 Napisano 21 godzin temu 9 minut temu, FantastycznyPanLis napisał: 2 tygodnie jej zostały do końca, Nie ma szans, bardziej bym powiedzial że 4 to minimum 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 21 godzin temu 4 minuty temu, Boczelli napisał: Nie ma szans, bardziej bym powiedzial że 4 to minimum Sugerowałem się tym co podaje producent czyli 8/9 tygodni od ziarna do plonu, no ale to chyba i lepiej że ma jeszcze te 4 tygodnie może jakoś uda się wszystko poprawić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 386 Napisano 20 godzin temu (edytowane) 1 hour ago, FantastycznyPanLis said: Donica ma 7 litrów nie 16, też nie nabiłem na początku ziemi po samą górę więc ziemi jest może 5/6 litrów, jak podlewalem po twojej radzie żeby więcej jej dawać to te 1.5l wlałem i waga wskazywała 3600g, miała takie bagienko ale wsiąkła ładnie wszystko donica filcowa to jak wypłynie na spód czy bokami to donica to wpije To 1.5L by się zgadzało, tylko żeby sprawdzić odpływ ty musisz naprawdę powoli to lać, nalać trochę i poczekać, znów nalać i poczekać i tak po trochu właśnie żeby bokami nie wyciekało, to ph co ci tam wyszło jest spoko, 6.3 nalales i wyszło mniej niż 7, jak nalejesz jej biobizz to ph wody samo spadnie 2ml/ L grow i bloom zbijają ph do około 7, tylko ty ją przez te ostatnie dni trochę już podlewasz, wiec poczekaj aż sie przesuszy żeby jej nie przelać Edytowane 20 godzin temu przez JarzynaSWDN @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał: https://marihuanaforum.pl/topic/8158-biobizz/ Siema, trochę za dużo kombinujesz bo w mojej ocenie nie musiałbyś regulować pH. Ale mogę się mylić. Wystarczy do każdego podlania dodawać spore dawki biobizza a sam Ci zbije pH bo w większości przypadków są one poniżej wartości 5. Duże dlatego że roślina ich potrzebuje. Jeśli pH jest złe w medium to wina może być też złe podlewanie, jak wyżej Ci pisali. Biobizzem jest trudno zablokować czy popalić roślin. A już na pewno nie tym co dodajesz No biobizza daje chyba wystarczająco wyższa dawkę niż zaleca producent np biobloom jest to 2-4ml na l wody ja dałem teraz 5 tak samo inne nawozy jak topmax czy biogrow które teraz wprowadziłem ze względu na żółknięcie niektórych liści i ogólnie roślina się taka jasna robi, dlatego sprawdziłem te pH i wyszło że moja odstana woda ma pH 8 no ale racja nie sprawdziłem po dodaniu nawozów biobizz a może jest jak mówisz że nawóz zbija pH, temperature i wilgotność też jest dobra, zobaczymy co z tego będzie na dniach może coś się polepszy, też po wpisaniu odmiany w internet widać że liście 60 day grapefruit są takie zółte jak już jest zakwitniety @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 386 Napisano 20 godzin temu A ty jej nawozy bio bizz dajesz z każdym podlaniem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 19 godzin temu 2 minuty temu, JarzynaSWDN napisał: To 1.5L by się zgadzało, tylko żeby sprawdzić odpływ ty musisz naprawdę powoli to lać, nalać trochę i poczekać, znów nalać i poczekać i tak po trochu właśnie żeby bokami nie wyciekało, to ph co ci tam wyszło jest spoko, 6.3 nalales i wyszło mniej niż 7, jak nalejesz jej biobizz to ph wody samo spadnie 2ml/ L grow i bloom zbijają ph do około 7, tylko ty ją przez te ostatnie dni trochę już podlewasz, wiec poczekaj aż sie przesuszy żeby jej nie przelać Przy testowaniu pH wylotowego wodę lałem jak mi doradzaliście czyli troszkę czekam 5min aż wsiąknie i dalej tylko miskę miałem pod doniczka podstawiona, też staram się lać okrężnie dookoła łodygi żeby wszędzie miała wodę i nie tworzyły się suche punkty w glebie, też jej nie przelewam i nie leje jak poparzony jej wszystkiego, dostaje wodę systematycznie co 2 dni ale w sumie wszystko jest rozpisane w relacji co z nią robią po to ta relacja jest również dla mnie jako taki notatnikopamketnik 😅 9 minut temu, JarzynaSWDN napisał: A ty jej nawozy bio bizz dajesz z każdym podlaniem? W sumie to tak, cały czas leje jej nawozy, wodę czysta dostała wczoraj a podlewana będzie dopiero jutro wieczór @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 386 Napisano 19 godzin temu To gitara, i nawozy też co podlanie lać, biobizz ma być używany tak jak nawozy sztuczne typu cana, co każde podlanie tylko nie trzeba lać do odpływu, a że organiczne to ziemia nie może wyschnąć na wiór, ale też żeby bagna nie było, biobizz nie spali ci rośliny ale też nie lej nie wiadomo ile, jak ma niedobór to dawaj więcej ale jak się zaczyna poprawiać to trochę mniej zacznij dawać, no i pamiętaj ze jak został jej miesiąc to niby te ostatnie 2 tygodnie to ma być sama woda, ja na innych forach jestem i ludzie dają wodę tylko ostatni tydzień a inni jedynie co ograniczają to azot żeby zioło sianem nie śmierdziało, to organika więc nie ma problemu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 19 godzin temu 23 minuty temu, JarzynaSWDN napisał: To gitara, i nawozy też co podlanie lać, biobizz ma być używany tak jak nawozy sztuczne typu cana, co każde podlanie tylko nie trzeba lać do odpływu, a że organiczne to ziemia nie może wyschnąć na wiór, ale też żeby bagna nie było, biobizz nie spali ci rośliny ale też nie lej nie wiadomo ile, jak ma niedobór to dawaj więcej ale jak się zaczyna poprawiać to trochę mniej zacznij dawać, no i pamiętaj ze jak został jej miesiąc to niby te ostatnie 2 tygodnie to ma być sama woda, ja na innych forach jestem i ludzie dają wodę tylko ostatni tydzień a inni jedynie co ograniczają to azot żeby zioło sianem nie śmierdziało, to organika więc nie ma problemu Jutro dostanie topmax biobloom biogrow i atami biobloombastic, właśnie wiem o tym wypłukiwaniu z nawozów w ostatnim tygodniu, i dziękuję ci za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,977 Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, FantastycznyPanLis napisał: moja odstana woda ma pH 8 Moja 7.8 mierzone miernikiem, po dodaniu różnych specyfików bizza schodziła do 7 czasami niżej. Mierzyłem pół uprawy, później przestałem. Nie ma to sensu. Ale to Twój czas i ogródek więc rób jak uważasz, w końcu to nauka i wyciąganie wniosków. Ogólnie to musisz zaakceptować że takie produkty jak activera, algamic, topmax to NIE SĄ NAWOZY ;) na atami uważaj, ale na bizza nie musisz. Mam taką historyjkę, anegdotkę. Roślina z mojego tła na profilu tutaj była karmiona bizzem, w sensie ratowana na flo. Bo zajebałem proporcję do medium sypkich nawozów i za szybko zjadła, a ja w porę tego nie ogarnąłem. Więc prosto z butli pod korzeń poszedł fishmix i grow, na przemian. Zalany/podlany czystą wodą. Nieuregulowaną pH. To bym Ci zalecał. Ona nie kończy żywota bo już jest tyle i tyle miesięcy i producent tak podał. Ona kończy żywota bo nie ma co jeść. 1 godzinę temu, FantastycznyPanLis napisał: też po wpisaniu odmiany w internet widać że liście 60 day grapefruit są takie zółte jak już jest zakwitniety Pewnie nie mieli lepszego foto 🙈 to roślina jak każda inna, żółta czy w innych kolorach powinna być trochę później. Nie teraz czy od razu po zakwitnięciu Godzinę temu, FantastycznyPanLis napisał: żeby wszędzie miała wodę i nie tworzyły się suche punkty w glebie, To najlepiej wokół rantu , nie łodygi. Do podstawki też możesz wlewać. Czyli od dołu 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał: Ogólnie to musisz zaakceptować że takie produkty jak activera, algamic, topmax to NIE SĄ NAWOZY 😉 na atami uważaj, ale na bizza nie musisz. atami jutro dam z 0.5ml na początek, chociaż nie wiem czy to nie za wcześnie na stronie producenta "Silny booster do ostatniej fazy kwitnienia i przejrzewania" Mówisz o tym że to nie są nawozy chodzi o to że to stymulatory i nie wnoszą one za wiele do pożywienia roślin a bardziej do działania? chodzi o to że roślina się tym nie naje? aż mnie zaciekawiłeś wieczorową porą podrzucę zdjęcie, w sobotę dałem jej tak jednorazowo 300ml wody z Biogrow 3.3ml/1l i CalMag 1.6ml/1l i aż jestem ciekaw czy coś się tam u niej poprawiło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,977 Napisano 14 godzin temu Godzinę temu, FantastycznyPanLis napisał: nie wnoszą one za wiele do pożywienia roślin a bardziej do działania? Dokładnie tak, aktywują ryzosfere i bakterie w niej zawarte do działania. Posiadają fitohormony, które bronią, dzielą komórki a jak przesadzisz z nimi to powodują hermienie ;) taka biologia roślin. A topmax to nic innego jak cukry. Naprawdę nic więcej. Jeszcze rozwodnione. Poszukaj tematu 'knf- aloes' darmowe i lepsze cukry dla roślin i ryzosfery. Cena za topmax teraz jest kosmiczna. Nie naje się nic, ale dzięki niektórym specyfikom to jedzenie będzie bardziej dostępne. Jeśli o same karmienie chodzi to najważniejsze cukry. Bez nich nie ma co lać nawozów 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 41 Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał: Dokładnie tak, aktywują ryzosfere i bakterie w niej zawarte do działania. Posiadają fitohormony, które bronią, dzielą komórki a jak przesadzisz z nimi to powodują hermienie 😉 taka biologia roślin. A topmax to nic innego jak cukry. Naprawdę nic więcej. Jeszcze rozwodnione. Poszukaj tematu 'knf- aloes' darmowe i lepsze cukry dla roślin i ryzosfery. Cena za topmax teraz jest kosmiczna. Nie naje się nic, ale dzięki niektórym specyfikom to jedzenie będzie bardziej dostępne. Jeśli o same karmienie chodzi to najważniejsze cukry. Bez nich nie ma co lać nawozów 3ml/l topmax będzie bezpieczne? jak widzisz na zdjeciach liście jaśna zieleń, oczywiście nie wszystkie i te końcówki, dziwi mnie to że ona dalej puszcza nowe łodygi z których na moje oko wychodza kwiaty jutro ją nakarmie 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach