Avocem 0 Napisano 15 Października 2024 Zostały mi jakieś 2 tygodnie do zbiorów i przypętał się przędziorek (spryskiwałem roztworem z czosnku - od razu mówię, że szkoda czasu - zanim dotarł Dobroczynek Kalifornijski. Zawiesiłem dwie saszetki, bo krzak spory, no i g...no. Albo zawartość saszetek jest martwa albo leniwa, bo coraz większy problem z przędziorkiem). Przypomniałem sobie, że mam ozonator i myślałem, że znalazłem rozwiązanie, ale problem w tym, że część trichomów jest już mleczna i nie wiem czy ryzykować z tym ozonatorem, czy liczyć na to, że krzak wytrwa do zbiorów... Nie chcę stosować chemii. Czy jest tutaj jakiś chemik lub ktoś z doświadczeniem w zakresie ozonowania konopii w okresie kwitnienia i zechciałby się wypowiedzieć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 237 Napisano 15 Października 2024 @Avocem Ozon może utleniać żywice, co może zmniejszyć zawartość kannabinoidów i terpenów, a to bezpośrednio wpłynie na jakość plonu. Skoro już zauważyłeś mleczne trichomy, to ozonowanie może przyspieszyć ich degradację, co jest szczególnie ryzykowne na tym etapie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avocem 0 Napisano 16 Października 2024 11 godzin temu, Kibic napisał: @Avocem Ozon może utleniać żywice, co może zmniejszyć zawartość kannabinoidów i terpenów, a to bezpośrednio wpłynie na jakość plonu. Skoro już zauważyłeś mleczne trichomy, to ozonowanie może przyspieszyć ich degradację, co jest szczególnie ryzykowne na tym etapie. Czytałem o tym, ale gdzieś wyczytałem również, że jeśli zrobi się to w małym stężeniu (które zabije tylko żywą materię), to może się udać. Pytanie czy już ktoś tak robił i może podzielić się swoim doświadczeniem? Rozumiem, że na teraz odradzasz? A jest sens odciąć te najbardziej zainfekowane gałązki i później pilnować na bieżąco pozostałych? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,640 Napisano 16 Października 2024 @Avocem skoro zostały ci 2 tygodnie do zbiorów to zostaw to już jak jest i zdezyfekuj wszystko porzadnie po uprawie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avocem 0 Napisano 16 Października 2024 Godzinę temu, Boczelli napisał: @Avocem skoro zostały ci 2 tygodnie do zbiorów to zostaw to już jak jest i zdezyfekuj wszystko porzadnie po uprawie. Tak właśnie zrobię. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach