Gość Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Witam społeczność. Zapraszam do mojego pamiętniczka. ==== Kultywar Royal Queen Seeds: Purple Lemonade Auto Przestrzeń Herbgarden: 60x60x180 Światło MarsHydro: TS1000 2024 Wentylacja MarsHydro: Inline Fan 6 150mm, Termostat Cyrkulacja MarsHydro: 2x Clip Fan 150mm Filtr powietrza Pro-eco VF, 150mm Donica Herbgarden: Junglebag 39L Podłoże Biobbizz: LightMix 50L Nawozy Biobizz: Grow, Bloom Aktywatory Biobizz: Acti Vera Stymulanty Biobizz: Root Juice, Alg A Mic, Top Max Techniki LST za pomocą klipsów, selektywna defoliacja ==== Dzień 1 "Hello world!" Nasiono wykiełkowane w docelowej donicy. Światło: 24h DLI: 18 Temp: 23-27 stopni Wilgotność: 60%-70% Podlewanie: 250 ml: Root Juice (4:1) Acti Vera (2:1) ==== Edytowane 9 Października 2024 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Października 2024 Przesłałeś chociaż raz całe medium/growbaga przed wysadzeniem? Tak żeby dołem wypłynęło? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Października 2024 1 minutę temu, Grzechoczący Grzechotnik napisał: Przesłałeś chociaż raz całe medium/growbaga przed wysadzeniem? Tak żeby dołem wypłynęło? Nie, nie widzę takiej potrzeby. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Października 2024 1 minutę temu, paradwuchlorobenzen napisał: Nie, nie widzę takiej potrzeby. Ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Października 2024 No ciekawe jaki ten automat urosnie w takiej duzej donicy i czy mleko miał rację. Powodzenia @paradwuchlorobenzen @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 362 Napisano 9 Października 2024 Fajny projekt, ciekawe jak się rozwinie. Na przyszłość polecam mixowac kokosa to większe automaty rosną. 🙂 Widzę pomiar dli, więc nie jesteś z pierwszej łapanki. Pozdro! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 9 Października 2024 Też się zatrzymałem przy tym DLI jak czytałem... Czym to mierzysz? Jak tym sterował będziesz i kiedy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 362 Napisano 9 Października 2024 Dli vpd i inne takie cropsteeringi są ważne. DLI to ilość światła które roślina może przyjąć przez dzień. Jak chcesz nie świecić na darmo, albo za mało to warto mierzyć. Lampa góra-dół potencjometr do przodu i do tyłu xD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2024 @Boczelli Dzięki. Plan jest żeby wypełnić cały namiot. Dodatkowym atutem dużych donic jest brak stresu bo korzenie mają dużo miejsca, dzięki temu o wiele łatwiej jest je karmić i utrzymywać odpowiednią wilgotność podłoża, szczególnie w pierwszym etapie kwitnienia, kiedy roślina idzie w górę najintensywniej. ==== @Wladimir to dopiero mój 3 sezon, więc jestem absolutnym świeżakiem ==== @WBB DLI mierzę za pomocą aplikacji 'Photone' (LINK) + papierowy dyfuzor zrobiony ze zwykłego papieru do drukarki 80gr/m2 (info o tym jak to zrobić znajdziesz w aplikacji). W tym video ziomek (producent lamp LED) zrobił testy i wyszło z nich, że ta apka odstaje od profesjonalnych mierników światła jedynie o jakieś 3-5%. Dla mnie taki margines błędu jest jak najbardziej akceptowalny. Tak jak wcześniej napisał @Wladimir, DLI steruję za pomocą wysokości lampy nad rośliną oraz pokrętłem do ściemniania/rozjaśniania lampy. Tutaj znajdziesz wyjaśnienie o co chodzi z DLI (po polsku). Jeśli chodzi o wielkość DLI to staram się jes utrzymywać według wartości z tabeli z tej strony. Z resztą polecam przeczytać ten artykuł bo bardzo ładnie wszystko wyjaśnia. Dla nie znających języka angielskiego polecam przetłumaczyć stronę za pomocą google translator. Sprawdzałem i po takim tłumaczeniu nie ma tam bzdur. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Października 2024 Też używam photone i ppfd meter, jak się je dobrze wykalibruje to mają bardzo podobne odczyty, na YouTube jes gdzieś video jak typ porównuje do miernika i jest to bardzo blisko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Października 2024 (edytowane) Dzień 3 Wczesna siewka Wysokość rośliny: 4cm Światło: 24h DLI: 23 Temp: 25-27 stopni Wilgotność: 60%-80% Podlewanie: 500 ml, Root Juice (4:1), Acti Vera (2:1) ==== Edytowane 11 Października 2024 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Października 2024 @paradwuchlorobenzen te lepy to profilaktycznie czy masz ziemiórki w tej ziemi? 🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Października 2024 Teraz, Lady Green napisał: @paradwuchlorobenzen te lepy to profilaktycznie czy masz ziemiórki w tej ziemi? 🤔 Profilaktycznie. Jak roślina trochę podrośnie dołożę jeszcze drapieżne roztocza. Również profilaktycznie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Października 2024 Dzień 7 Wczesna siewka Wysokość rośliny: 6cm Światło: 24h DLI: 27 Temp: 23-26 stopni Wilgotność: 70%-80% Podlewanie: 500 ml, Root Juice (4:1), Acti Vera (2:1) ==== @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tezeusz 8 Napisano 15 Października 2024 @paradwuchlorobenzen Taka mała sugestia, wywalił bym tę nakładkę na doniczkę, u mnie po trochę ponad tygodniu pod nakładką pojawiła się pleśń , jak by nie patrzeć jest tam ciepło, ciemno i wilgotno idealne miejsce do rozwoju plechy, ale może mądrzejsi się jeszcze wypowiedzią, 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Października 2024 Nie ma się czego obawiać dopóki kolor pleśni/grzybni jest biały i nie jesteś uczulony. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Października 2024 (edytowane) Dzień 11 Późna siewka Wysokość rośliny: 9cm Światło: 24h DLI: 30 Temp: 23-26 stopni Wilgotność: 70%-80% Podlewanie: 1000 ml, Root Juice (4:1), Acti Vera (2:1) ==== Edytowane 19 Października 2024 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Października 2024 Dzień 14 Późna siewka Wysokość rośliny: 13cm Światło: 24h DLI: 35 Temp: 23-26 stopni Wilgotność: 60%-70% Podlewanie: 1500 ml, Root Juice (4:1), Acti Vera (2:1) ==== @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Października 2024 Dzień 16 Faza wegetatywna Wysokość rośliny: 15cm Światło: 24h DLI: 30 Temp: 23-26 stopni Wilgotność: 50%-70% Podlewanie: BRAK Trening: Usunąłem 4 liście wiatrakowe z głównej łodygi ==== @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Października 2024 UZUPŁENIENIE POPRZEDNIEGO WPISU Kilkanaście godzin po treningu roślina zaczęła komunikować niedobory wapnia. Podlewanie: 1000ml, Grow (1:1), Acti Vera (2:1), Root Juice (4:1), CalMag (0,75:1) ==== Dzień 19 Faza wegetatywna Wysokość rośliny: 19cm Światło: 24h DLI: 30 Temp: 23-26 stopni Wilgotność: 50%-70% Podlewanie: 1500ml Grow (1:1), Acti Vera (2:1), Root Juice (4:1), CalMag (0,75:1) Problem z niedoborem wapnia rozwiązany. Nie widzę nowych plam na liściach Trening: Regularnie usuwam nowo rozwinięte pary liści ze szczytu głównej łodygi dopóki nie przerosną ją pozostałe ==== @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach