FantastycznyPanLis 39 Napisano 6 Października Chciałbym spróbować swoich sił w uprawie, postanowiłem że zakupie malutkiego growboxa 35x35x90 Lampę która chce użyć to ta:https://allegro.pl/oferta/panel-led-do-uprawy-roslin-growbox-45w-225-szt-led-7748866688 Jakiś mały wiatraczek do środka do mieszania powietrza w środku Zestaw nawozów: https://allegro.pl/oferta/zestaw-startowy-nawozow-biobizz-trypack-indoor-13552796668 Wytwarzanie CO2 https://allegro.pl/oferta/generator-dwutlenku-wegla-torba-co2-smart-bag-gemini-16347446385 No i zastanawiam się nad filtrem węglowym jaka wydajność jest mi potrzebna aby nic nie było czuć, boxa chce trzymać w szafie w sypialni, więc chciałbym żeby wszystko było jak najbardziej ciche, znalazłem taki filtr: Filtr węglowy Can Lite 150PL 150-165 m3/h Czy wystarczy to połączyć tylko zwykła rura fi100mm bez żadnego wentylatora który będzie wypychał te powietrze? W tym growboxie Otwory wentylacyjne: Z tyłu: 1x 125 mm Sufit: 1x 100 mm Jak to zrobić z godnie że sztuką? Górny otwór na ten filtr węglowy a dolny na jakiś wentylator który będzie wpychał powietrze? Dopiero chciałbym zacząć i się uczę czytam i próbuje wszystko dobrze zaplanować, każda rada jest mi cenna, i co jeszcze bym potrzebował jeśli moglibyście mnie nakierować, pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 6 Października Do filtra musi być wentylator bo on musi powietrze "przeciągnąć" przez ten filtr żeby to wogole działało. I montuje się to w górnych otworach boxa. W takim małym boxie na dole wpychanie do środka powietrza jest zbędne tak samo jak CO2. Zostawiasz na dole otwory otwarte jako wloty pasywne. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 39 Napisano 6 Października @WBB https://allegro.pl/oferta/herbgarden-35-namiot-do-uprawy-35x35x90cm-16603373951 to taki growbox, wylot ma w suficie i w górnej części z boku, a nie na dole czy nie będzie problemu, i czy zapach nie będzie się ulatniał otworem? https://allegro.pl/oferta/airroxy-wentylator-osiowokanalowy-quiet-silent-15026167185 czy coś takiego by się nadało? Budżetowy wentylator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 6 Października Moim zdaniem żeby to miało sens to w jeden otwór wentylacja z filtrem a drugi zamykasz. Nie wiem jaki był zamysł producenta ale namiot taki mały, że może świeże powietrze ma zasysać przez nieszczelności w zamku czy gdzieś indziej. Albo może ja nie rozumiem jeszcze przeznaczenia tego namiotu albo działania.... 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 6 Października @FantastycznyPanLis @WBB tam na dole jest okienko na wlot pasywny tylko a zdjeciach jest zamknięte. @FantastycznyPanLis ten wentylator nada się jeśli chodzi o wydajność ale będzie głośny, z tego typu wentylatorów zobacz sobie np. Black orchid quiet, mozesz tez dodatkowo dokupic lub zrobic tłumiki. Ta lampa to tez lipa, już lepiej zrobić z zarowek zyrwndoled 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 6 Października Tylko ta wentylacja nie wiem czy na dachu nie była by lepszym rozwiązaniem. Bo na wysokość tam nie masz za dużo miejsca .. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 6 Października No tak na dole wlot pasywny, a na gorze wyciag ale po za boxem bo te 90cm to i tam bardzo malo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 39 Napisano 6 Października 2 godziny temu, Boczelli napisał: @FantastycznyPanLis @WBB tam na dole jest okienko na wlot pasywny tylko a zdjeciach jest zamknięte. @FantastycznyPanLis ten wentylator nada się jeśli chodzi o wydajność ale będzie głośny, z tego typu wentylatorów zobacz sobie np. Black orchid quiet, mozesz tez dodatkowo dokupic lub zrobic tłumiki. Ta lampa to tez lipa, już lepiej zrobić z zarowek zyrwndoled To zamiast tej lampy 4zarowki LED 3500k 2500lm na spliterze będzie lepszym rozwiązaniem? Bo myślałem też aby dać ta lampę co na górze i doświetlać po bokach dwoma żarówkami https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-e27-18w-150w-2500lm-3000k-ciepla-260-14097252885 W tym boksie raczej nie zmieszczę więcej niż 1 roślinkę, a jeśli chodzi o plon to nie liczę na więcej niż 10/15g, chce spróbować swoich sił jak najtańszym kosztem ale chciałbym również zrobic wszystko zgodnie ze sztuką aby roślinka zdrowo sobie rosła i miała dogodne warunki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 6 Października @FantastycznyPanLis jak chcesz jak najtaniej to kup sobie z 4-5 tych zarowek i będzie dobrze. Zacznij od 2 szt i dokrecaj kolejne stopniowo. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FantastycznyPanLis 39 Napisano 6 Października 26 minut temu, Boczelli napisał: @FantastycznyPanLis jak chcesz jak najtaniej to kup sobie z 4-5 tych zarowek i będzie dobrze. Zacznij od 2 szt i dokrecaj kolejne stopniowo. Tak zrobię do tego ten gotowy zestaw https://allegro.pl/oferta/zestaw-wentylacyjny-quiet-b-cichy-100mm-100m3-h-7205430776 i powinno grać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 6 Października @FantastycznyPanLis to już nie wiele drozej mozesz sobie kupić porzadny zestaw wentylacji od Mars Hydro czy Spider farmer ktore sa 100 razy lepsze od tego co tu wstawiasz. W ogole darowałbym sobie szukanie sprzętu na allegro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mowmidejw 1 Napisano 20 Października W dniu 06/10/2024 o 13:25, FantastycznyPanLis napisał: To zamiast tej lampy 4zarowki LED 3500k 2500lm na spliterze będzie lepszym rozwiązaniem? Bo myślałem też aby dać ta lampę co na górze i doświetlać po bokach dwoma żarówkami https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-e27-18w-150w-2500lm-3000k-ciepla-260-14097252885 W tym boksie raczej nie zmieszczę więcej niż 1 roślinkę, a jeśli chodzi o plon to nie liczę na więcej niż 10/15g, chce spróbować swoich sił jak najtańszym kosztem ale chciałbym również zrobic wszystko zgodnie ze sztuką aby roślinka zdrowo sobie rosła i miała dogodne warunki Czy coś trzeba rozbierać z tych żarówek? Bo widziałem na jakiś forach i grupach że ludzie rozbierają tą „oprawkę” czy jak to tam nazwać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 478 Napisano 20 Października @mowmidejw to właśnie trzeba zarobić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mowmidejw 1 Napisano 20 Października 1 godzinę temu, Adi_ejol napisał: @mowmidejw to właśnie trzeba zarobić Skomplikowany proces? Czy po prostu to się rozbija? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 478 Napisano 20 Października @mowmidejw nigdy tego nie robiłem ale co ma być skomplikowanego w ściągnięciu oprawki? XD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 20 Października @mowmidejw nożem do tapet brzeszczotem czy szlifierka ściągasz ten plastukowy klosz z zarowki i tyle @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mowmidejw 1 Napisano 20 Października 18 minut temu, Boczelli napisał: @mowmidejw nożem do tapet brzeszczotem czy szlifierka ściągasz ten plastukowy klosz z zarowki i tyle Okej. Dzięki! Miłego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 20 Października @Boczelli a tak nie wystarczy podważyć jakoś śrubokrętem żeby całą oprawka zeszła? Bo nożem do tapet to przejdzie zaraz po paluchach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 20 Października (edytowane) @WBB może zalezy od modelu. W LSC z actiona chyba sie nie da bo są zgrzane z oprawka jak dobrze pamiętam i trzeba przeciąć, ale może w innych wystarczy podważyć Edytowane 20 Października przez Boczelli 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mowmidejw 1 Napisano 20 Października 2 godziny temu, Boczelli napisał: @WBB może zalezy od modelu. W LSC z actiona chyba sie nie da bo są zgrzane z oprawka jak dobrze pamiętam i trzeba przeciąć, ale może w innych wystarczy podważyć Jutro po robocie sprawdzę i dam znać 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach