Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Zainteresowałem się tematem uprawy na własny użytek. Palę bardzo rzadko, a przed aktualny brak dostępu do tematu w ogóle. Do dyspozycji mam szafkę o wymiarach 42cm szerokość i 90cm wysokość. Wysokość mogę też dość łatwo regulować poprzez półkę (na pewno wiecie o co chodzi). Do sprawy chcę podejść jak najtańszym kosztem i ja wiem - dużo osób pokręci tu nosem ale uprzedzę tylko, że nie zależy mi na dużych zbiorach, nie chcę sadzić regularnie. Potraktujmy to więc jako eksperyment a całość procesu chciałbym umieścić tutaj, na forum w formie fotorelacji (od a do z która potem posłuży prawdopodobnie dla innych osób, które szukają podobnego rozwiązania). W związku z tym zacznę od wymęczenia Was pytaniami:

1. Jak ustawić wysokość półki w szafce? Weźmy pod uwagę, że chcę sadzić jedną roślinkę. 
2. W jaką odmianę iść?
3. Dużo osób tu mówi o lampach, żarówkach.. a co z paskiem led? Zastanawiam się czy dane z kalkulatorów są na tyle sztywne, czy może ustawione są pod jak najefektywniejsze zbiory?
4. Maty odbijające światło jakiejś konkretnej firmy?
5. Ogólnie jaki sprzęt, co jest niezbędne a co mogę sobie podarować? Tu też fajnie jak rzucicie markami/nazwami danych produktów.

Wiem, że temat jest kontrowersyjny ale podejdźmy do tego na zasadzie ciekawości. "Co by było gdyby potencjalny Kowalski miał jak najmniejszy budżet". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ergerlik ludzie w obudowach po PC uprawiaja to i szafka sie nada, kwestia odpowiedniego treningu.

Co do odmiany to, to co lubisz ale nie idz w automaty tylko sezony, wtedy sam bedziesz mógł regulowac wielkość rosliny,.

Wystarczy jak pomalujesz szafkę od środka na biało, żadne maty nie są potrzebne. 

Mozesz uzyc zarowek LSC czy Solhetta albo pasków led ale z full spectrum, dane z kalkulatorów to minimum lepiej miec wiecej lumenow. 

Co do reszty sprzętu to wentylator wyciagowy i wentylator mieszajacy, mozesz uzyc komputerowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boczelli  Co do odmiany właściwie na tym etapie wszystko co zasieje będzie jakościowo lepsze od tego co potencjalnie kupiłbym na mieście - takie mam wrażenie. Jeszcze dopytam o doniczki i ziemię. Macie jakieś sprawdzone, gotowe mieszanki dostępne do kupienia w internecie, na Polskich stronach? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi