DwK 98 Napisano 13 Września Jak w temacie .... Ciąć wiatrakowe czy nie ? na wegu czy kwitnieniu ? Jedni tną bo i tak odrośnie inni nie bo jak sam usycha to jakieś minerałki wracają przez łodygę to kwiatka. Jestem laik wiec proszę o kulturalną dyskusje i rady @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 13 Września @DwK jak nie jest ich dużo to nie ma co ciąć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DwK 98 Napisano 13 Września @Tester Jeśli jest jeden to wiadomo że walka wygrana na moją korzyść ale jeśli są ich setki, czy roślinom w czasie kwitnienia już bardzo się nie podoba strzyżenie i powiedzmy trimowanie ich jeszcze za życia ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Września @DwK pokaż zdjęcie rośliny w całości. Do 3 tyg kwitnienia możesz ciąć jeśli chcesz i masz co. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DwK 98 Napisano 13 Września @Lady Green proszę przykladowa roślinka 4 tydzień po przełączeniu 🙈 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Września @DwK ile po przełączeniu zaczęły kwitnąć? Wygląda na to że to nadal dobry moment na fryzjera, na dole też są tak zarośnięte? Jeśli tak to przyda się im zdecydowanie. 👍🏻 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DwK 98 Napisano 13 Września @Lady Green Kwitnąć na poważnie to pewnie tak z tydzień po przełączeniu zaczęły i od spodu to baldachim 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Września @DwK sam więc musisz zdecydować czy przerzedzić je czy nie, co osoba to inna opinia w tej kwestii. 🤷♀️ Ja bym pousuwała te liście które usychają + ewentualnie te ktore najbardziej przeszkadzają/zasłaniają szczyty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DwK 98 Napisano 13 Września Tu właśnie chodzi o dyskusje co by zrobiła osoba doświadczona aby zwiększyć plon bo Topy już sobie po wychodziły na górę i im raczej nic nie zasłania ale w środku jest sporo popcornu. Jak przezedze liście to popcorn dostanie trochę więcej światła i na logikę powinien być większe (wiekszy plon)..... no ale roślinka nie tylko korzeniami się żywi potrzebuje też i liści do łapania światła wiec w drugą stronę też nie można przeginać. Pewnie są gdzieś tak w pół drogi do kosy to czy jest to wskazane czy raczej nie bo stresu dostaną ? Wiem że to filozoficzne pytanie ale dlatego radze się kogoś z większym doświadczeniem , bo choć nie wyszły najgorzej to sądzę że zawszę trzeba mierzyć w górę i starać się polepszyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Września @DwK skoro kwitną 3 tyg to jeszcze nie są w połowie flo. Teoretycznie ostatni dzwonek na fryzjera. Mozesz na jednej z roślin nie usuwać nic więcej, na innej usunąć np naprzemiennie z węzła, na jeszcze innej inaczej i sam się przekonać o wynikach. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,301 Napisano 14 Września @DwK ja wycinam caly popcorn i slabsze szczyty, zostawiam tylko glowne topy- ich ostatnie 3-4 wezly. Raz że nie chce mi sie trymowania tych małych topkow, a dwa sugeruje się teoria że wtedy roslina skupią się tylko na tych głównych szczytach i puchną mocniej. Jak chcesz robić jakiegoś większego fryzjera to jest na to ostatni dzwonek. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach