JarzynaSWDN 351 Napisano 22 Września A więc, z ciekawości, poszedłem do garażu i wziąłem 300ml ziemi która mi została, wziąłem 300ml wody która używam do podlewania, jest wybombelkowana i bez hloru, ustawiłem jej ph na 7 zalalem nią tą ziemię i zostawiłem na godzinę, mieszając co jakiś czas, ph wody z ziemią po godzinie waha się pomiędzy 5.5 a 5.6 a niby ziemia light mix ma ph 6.5 🧐 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,384 Napisano 23 Września @JarzynaSWDN ja mysle, ze osiwial bym juz calkowicie gdybym przejmowal sie takimi szczegolami😂🙃 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 23 Września (edytowane) @moonka podobnie wczoraj pomyślałam szukając na tych listkach przebarwień od światła. 😂 @JarzynaSWDN co do ph nie pomogę bo nigdy jeszcze nie mierzyłam, nie wiem nawet jakie kiedy powinno być. Edytowane 23 Września przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mnich 71 Napisano 23 Września Z tym ph faktycznie bywa równie, osobiście przy moim pierwszym podejściu " które jest w etapie końcowej " w ogóle nie sprawdzałem. Gdy zacznę drugie, nie będę też tego robić bo czytałem w internecie właśnie ze jest z tym kłopot. Powinno mieścić się w granicach 6.0-7.0 ? Kolega wyżej pokazał jak jest z tym ph, moim zdaniem wystarczy obserwować rośliny, gdy im coś dolega to reagować, pytać na forum ludzi którzy robią to już latami i będzie dobrze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 23 Września No właśnie biobizz mówi że sprawdzać nie trzeba bo i ziemia i odżywki same to regulują, chyba że jest ph wody naprawdę wysokie albo bardzo niskie, ale nie podają Ile 🧐 pH mojej po bombelkowaniu to 8.2-8.6 dla mnie to za wysokie szczerze mówiąc. Poszukam jeszcze w necie i popytam tu i tam, ale z tego co wyczytałem to ph odpływu powinno być jak najbliżej ph wody która się podlewa a niektórzy piszą nawet że jest takie same, nie wiem jak stara jest ta ziemia, kupiłem ją w małym sklepie hydroponicznym tu u mnie w mieście, pewnie za dużo tego nie sprzedają więc stoi i nabiera wilgoci @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 26 Września A więc udało mi się podbić to ph ziemi, trochę chyba przestrzeliłem odpływ pokazywał 6.2-6.4 ale kupiłem miernik do ziemi i pokazuje 7 w sumie to nie ważne teraz po prostu będę podlewał wodą o ph 6.5, trochę jej od tego ph w połączeniu z płukaniem cal/mag brakuje widać na niektórych liściach pomiędzy żyłkami, nie mam jak jej podlać bo ziemia mokra więc dostała przed zgaszeniem światła oprysk z cal/mag + 0.3ml na 1.5L narazie tego będę używał zamiast biobizz cal/mag ten jest syntetyczny będzie łatwiej dostępny, wcześniej używałem tylko to i byla 🎸, jak tylko wyschnie Ziemia dostanie papu, w weekend albo w poniedziałek ją przełączam nie zależnie od tego jak będzie wyglądać bo się w końcu w namiocie nie zmieści 😅 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 29 Września Tak wygląda dziś, jutro z rana zacznie pierwszą 12 godzinną noc, nie wiem czy wyjaśniała czy sciemniala bo widzę ja co dzień, dostala żarcia po pół dawki wszystkiego, dwa klony jeszcze żyją, nie miałem co z nimi zrobić więc wiszą jak peralgonie 3 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 2 Października W poniedziałek rano była przełączona, trochę się rozciąga, dałem światło na 75%, dalej nowe liście i nowe odrosty są jasne ale nie robi się chyba gorzej, trochę ją wygolilem w środku żeby po odsłaniać co nieco, dostaję po pół dawki wszystkiego, w 2.5L wody ph 6.8. Nawet go nie ruszam, rozcienczam odżywki i bam samo takie się ustawia, dla mnie gitara, nie mniej niż 6.5 nie więcej niż 7, jeszcze raz dostanie fish mix a później zmieniam na bio grow 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 5 Października Pije i pije, po 2.5 litra na 2 dni 😅 dzisiaj dostała 3L i pełną dawkę wszystkiego, przestałem jej dawać syntetyczny cal/mag i dostała ten od biobizz lampa już podniesiona na max i na 75% jeszcze trochę mogę ją podnieść jak pokombinuje ale na razie zostanie tak o. Klony trochę wybladly i pożółkły, jeszcze do wczoraj były oklapnięte i wyglądały że nie dożyją do dziś, ale liście się podniosły to chyba im lepiej 🧐 nie wiem jak będą to będą jak nie to nie 😅 dalej te nowe odrosty jasne, ale to chyba nie od światła bo nawet te niżej przysłonięte są też jasne, nie wiem jak to wygląda w normalnym świetle, postaram się jutro wcześniej wstać zanim zgaśnie światło i sprawdzę, ale wydaje mi się że to z głodu po płukaniu, przy następnym podlaniu sprawdzę ph odpływu. Klony wziąłem do kuchni i po innym światłem nie wyglądają aż tak strasznie a w namiocie pod led wyglądają jak żywe trupy 😂 więc myślę że roślina przy normalnym świetle też źle wyglądać nie będzie 3 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 6 Października A tak wygląda przy normalnym świetle, tzn przy angielskich ciemnościach, tragedii nie ma 4 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 8 Października 8 dzień po przełączeniu, za dużo się nie dzieje pokazała tylko płeć, kwiatów nie widać. Klony są jasne, ale wyrosły nowe piętra więc chyba zapuściły korzenie, tak szczerze mówiąc to całkiem sporo jeden urósł drógi też daje radę, pod światłem w namiocie wyglądają jak cytryny 😂 Jak przestanie się już rozciągać to będzie fryzjer, i tak juz był ale tylko trochę, muszę popcorn powycinać, ale nie ma co panikować narazie 1 4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 9 Października @JarzynaSWDN widze kratki. Smak wakacji u babci. 🤍 Ostatnio też je dorwałam w polskim sklepie i kupiłam żeby moje dzieci wiedziały co to w ogóle jest. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,301 Napisano 9 Października @Lady Green to są okienka! 😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 9 Października Oczywiście, że okienka.... nawet są podobne do logo Windows 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 9 Października (edytowane) Niemożliwe.... Przecież kratki jak nic... 🧐😂 Okienka powinny się otwierać. 😜 Edytowane 9 Października przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 9 Października @Lady Green trzeba mieć fantazję.... u mnie się otwierają, latają we wszystkie strony 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 9 Października @WBB daj namiary na dilera. 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wladimir 267 Napisano 9 Października To się Przysmak świętokrzyski nie nazywa? Moja żona to uwielbia, a mi rośnie brzuch. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 9 Października 1 hour ago, Wladimir said: To się Przysmak świętokrzyski nie nazywa? Moja żona to uwielbia, a mi rośnie brzuch. Dokładnie tak to się nazywa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarzynaSWDN 351 Napisano 9 Października Powoli zaczynam żałować że nie zrobiłem siatki 😅 3 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach