Skocz do zawartości
Monako

White Widow - DUTCH PASSION MH-FCE3000

Rekomendowane odpowiedzi

@Lady Green lepiej tak bo by mi zapilila ta druga i byłaby lipa totalna 

Kolejna Herma i to trzeci raz ja rozumiem pierwszy katowalem nawozami itp.drugi raz też kumam nie miałem pod kontrolą za bardzo ale trzeci raz słabo w ch a tym bardziej że firmy nie wybieram ala z dup.. tylko biorę jakieś w miarę firmy które są już długo na rynku może ziemia plus trochę mojej winy i wychodzi takie coś nie wiem może warunki otoczenia może lampa za blisko bądź za dużo mocy w danym etapie hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wskocz do boksa w fazie ciemnej i zobacz czy światło nie przebija, albo ledy lubią niegasnąć do końca. Jakiś czynnik musi się powtarzać skoro cały czas masz ten sam problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a pyłek z poprzedniej uprawy nie będzie winowajcą? Ja już drugi dzień boxa  czyszczę i się zastanawiam czy da radę w 100% pozbyć się pyłku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pyłek, tak jasne, ale to normalne że myjemy boxa i sprzęt co uprawę. Później wegetacja/wysokie wilgotności też powinny zniszczyć pyłek, bo on nie lubi wilgoci. Więc nie jestem do końca pewien, chyba że coś zostało pominięte.

Edytowane przez Wladimir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WBB ogólnie pyłek nie mógł przetrwać w takich warunkach tym bardziej że ja jestem czyścioszek że muszę mieć wszystko ładnie umyte i posprzątane tutaj po mojemu to ziemia jakaś była ch bo po półtora miesiącu EC wynosiło 2.2 czyli bardzo duże jak na taki etap bo powinno być w ziemi ok 0.3 EC bo przecież ziemia ma 1.6/1.8 EC plus moje treningi i jeszcze dojebalem że uciąłem wszystkie duże wiatrakowe liście przy łodygach i zrobiłem fryzjera i się zestresowała ogólnie też niektórzy twierdzą że samo nasiono już w genach ma hermę i jakbyś się nie starał to wyjdzie ch no cóż życie jedziemy dalej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 18

Mam wrażenie że jakoś wolno idzie bądź mi się wydaje bo je często widzę hmm😂😂

IMG_0459.jpeg

IMG_0462.jpeg

IMG_0460.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak wolno idzie bo dużo za dużo azotu i za mało magnezu, od dołu wychodzi niedobór, skoro trzymasz pH w normie to trzeba dodać Mg do pożywki. TYLKO BEZ AZOTU.

Dla mnie to one przenawozone są, możliwe że ilość P blokuje przyswajanie Mg. Podlewales NPK i calmag (NCalMg) z tego co widziałem.

Zaraz po tym dałeś znowu żarcie znowu azot!!!

Magnez.thumb.jpg.076943d1d3e05e73ec7c95c8e78f828d.jpg

Może oprysk z MgSO4 trzeba zastosować? 

Albo flush i od nowa zalanie słabszą pożywką.

Jak podlewasz to co się dzieje z runoffem? Wypływa? Zostawiasz w podstawce czy wylewasz?

Edit:

Raczej utrzymuj pH 6.2 niż 6.5. tak mi się wydaje, ja w koko/perlit trzymałem 6.0 zawsze, ale gleba trochę więcej musi mieć chyba 

Edytowane przez Wladimir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wladimir stary te tabele to można sobie w dupe wsadzić każdą roślin jest inna każde pomieszczenie jest inne więc takie pierdoly nawet nie czytam tak samo tabela deficytów tutaj na stronie to jest żenada że N P K Call Mag ma te same objawy 

Dzień 20

Roślina powoli się nabija jeszcze trochę i będzie koniec 😂😂

IMG_0523.jpeg

IMG_0521.jpeg

@Wladimir Przecież było popalone jakbym z dużo im dawał po to mierz EC żeby kontrolować 

Wodę tą która wypływa zazwyczaj wylewam i myję podstawek i tyle PH na kwitnieniu ma nie być 6.2 Tylko 6.5 wtedy lepiej jest transportowane PK a przy 6/6.2 N 

Jeśli nie dawałem CallMag na weg to niestety tak wyszło że zrobił się niedobór i liście już nie odzyskają swojej formy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WBB szkoda że zielonego z nami nie ma on by doradził co i jak bo on jedyny tutaj potrafił doradzić że zdjęć co zapodać 

@Tester mam pytanie czy jest tutaj na stronie opisane po kolei jak rozpoznać pierwsze objawy braku N czy tam PK bądź CallMag bo niedobory wychodzą od góry bądź od dołu to też ma swoje znaczenie a nic tutaj nie spotkałem 

Bo ta tabela deficytów to jest żenada 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Monako specjalnie dla Ciebie się zalogowałem, nie zmarnuj tego. Miło sobie wspominam Twój nick, ale w gorącej wodzie kąpany jesteś jak ja. Mogłeś zostawić i obrywać jajka, nawet jeśli miałbyś 3 pestki na krzyż to mocy roślina nie traci. A jaja na bank masz z tego co pisał Władek. Co prawda muszę go lekko naprostować, ale w dobrej wierze. Pomiędzy N a P, jak pisał nie ma antagonizmu. Jest pomiędzy N a K jeśli mówimy o podstawie npk. Ale tutaj ewidentnie zbyt duża wartość ec ma wpływ na brak przyswajnia magnezu. A jak magnezu Ci nie przyswaja to już teraz licz się z dużo mniejszym zbiorem. Dlatego wyrzucenie drugiej rośliny prawdopodobnie pozbawiło Cię jakieś kompensacji odnośnie tego niedoboru mg. Z fartem Ziomek. Tester na pewno ma namiary na zielonego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magnesium, i jak ma to to zaraz będzie pokazywać inne też, bo magnez jest odpowiedzialny za transport składników, ale zanim czego kolwiek dodasz to sprawdź ph ziemi

@Monako tak npk cal mag ma te same objawy bo magnesium i calcium są odpowiedzialne za transport składników i budowę komórek

Dlatego tabelę pokazują te same objawy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Boczelli napisał:

Zielony to nie wiedział nawet jak ziemiorki wygladaja😅 król zieleni 🤭

Pamietam jak uparcie sie klucil i nic do niego nie docieralo🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzechoczący Grzechotnik ogolnie PH ziemi ciągle jest na tym samym poziomie między 6.2/6.3 bo teraz mierze co podlanie a EC w tej tutaj co zostało jest na poziomie 2.0 więc nie jest źle jak na ten etap na wegetacji mało CallMag dawałem po czym teraz wychodzą te niedobory a co do tamtej z jajcami to nie chce mieć ziaren w topach heh @Boczelli  a co do zielonego to polubiłem człowieka bo mi doradzał z namiotem jakie mam nawozy kupić jakie pestki i dużo innych wiadomości razem przepisaliśmy i mam do niego szacunek i też wchodził tutaj zaglądał doradzał nie jednemu tutaj plon uratował 

To jakie rozwiązanie na tą roślinę ? Bo EC 1.9 było ph 6.3 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Monako tak jak pisałeś i masz tego świadomość, że na flo wyższe pH. Te EC to nigdy nie mierzyłem i nie walczyłem z tym pomiarem. Ale wrzucę dostępne info od canny. Nie wiem czy będzie w dobrej jakości,ale jak coś to na pewno znajdziesz gdzieś na www.

Zwróć uwagę na prawą stronę grafiki. Przy problemach z niedoborem mg, jest info dla upraw hydro żeby lepiej magnez był lepiej przyswajalny to polecają pożywkę na 6.5 gdzie w hydro zawsze jest prowadzone pH niżej niż w glebie. Wniosek chyba nasuwa się sam, jakie pH jest najlepsze do przyswojenia mg. O EC też znajdziesz, piszą o laniu na razie wody. Więc tyle mogę Ci zaproponować 😉 za niedługo trzeba byłoby wjechać z potasem bo kwiatki już podrastają.

c4.thumb.jpg.449d5af4283359f79f6efbeee4f8239a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Monako

Masz niedobór Magnezu, napisałem w pierwszym zdaniu 

Cal mag to nic innego jak Azot Wapń i Magnez. Pisałem już wcześniej, dlatego bym nie preferował tego rozwiązania.

Zacznij od oprysku z MgSO4, pisałem. 

To nie tabela, a diagram, pokazuje które składniki blokują inne gdy jest ich za dużo. Żadnych niedoborów tu nie znajdziesz, nie wiem czemu szukałeś?

8 godzin temu, Monako napisał:

@WBB

@Tester mam pytanie czy jest tutaj na stronie opisane po kolei jak rozpoznać pierwsze objawy braku N czy tam PK bądź CallMag bo niedobory wychodzą od góry bądź od dołu to też ma swoje znaczenie a nic tutaj nie spotkałem 

Bo ta tabela deficytów to jest żenada 

Niedobory nigdy nie wychodzą od góry, tylko od dołu. Podpalenia wychodzą od góry.

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.

Edytowane przez Wladimir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi