meincraft 0 Napisano 12 Czerwca Siemka jaka lampa do boxa 60x60x120 na 2/3 roslinki budzet tak do 300 zł @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raptor Farmer 13 Napisano 12 Czerwca 60x60 to dwie rośliny. jak konkretna to 1. ale wiadomo jak mniejsza to gdzieś jeszcze można wcisnąć i niech łapie tyle ile może. ja się męczę z moim 40x90x90-180. to też jest na 2 rośliny choć z początku nawet 5 małych mogło być. Ja testuję najtańsze co udało mi się znaleźć czyli Videx Fito. na allegro za 16pln sztuka. 9W z odbłyśnikiem. Dobrze pod nią rosną ale trzeba się zaopatrzyć w wiele takich sztuk. Kumpel ma 4, ja mam 8 ale na dwie + 5 kolejnych o barwie 2700K i 6000K i 6500K. Tak więc u mnie miks żarówek a nie jedna lampa. Sądzę że za 200pln zrobisz zestaw żarówek i to w tym z 10tych Videx Fito. To dobre rozwiązanie ponieważ jest duża sprawność Watów w porównaniu do centralnych lamp. Tzn W-->lm, bo lm mierzymy w miejscu gdzie pada promień a tutaj odległość od źródła, czyli żarówki do rośliny może być znacznie mniejsza bo 5-20cm zauważyłem że jest ok. Producent pisze 10-30cm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,260 Napisano 12 Czerwca @meincraft Mars Hydro TS1000 lub mocniejsza. Spokojnie zmiescisz 4szt w 11l donicach, popatrz na relacje innych userow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kumpel 55 Napisano 12 Czerwca Kolega powyżej prawdę powiedział @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi_ejol 445 Napisano 12 Czerwca @Raptor Farmer i do tego opierdolić amelinium i cacy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raptor Farmer 13 Napisano 12 Czerwca 6 godzin temu, Boczelli napisał: @meincraft Mars Hydro TS1000 lub mocniejsza. Spokojnie zmiescisz 4szt w 11l donicach, popatrz na relacje innych userow zmieścić doniczki zmieści ale rośliny w takich warunkach gdy podrosną będą miały nie komfortowo. 40x45cm na roślinę to widzę MINIMUM. a on 60x60 to 30x30na roślinę przy 4 roślinach. Ale jeśli za jakiś czas wyciągnie jedną a później jeśli się będą dobrze rozwijać i nie będzie ich blokował to będzie musiał wyciągnąć i drugą. No i wydaje mi się że 15l donica dla większych okazów powinna być, te 8litrów to w sumie bonsai @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach