Skocz do zawartości
dejvv29

Quick one pierwszy raz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Sprawa jest taka chcę posadzić quick one na początek w doniczkach na parapecie po tygodniu dwóch zamierzam dać je na zewnątrz do ziemi na stałe, proszę powiedzcie mi co i jak dokładnie mam zrobić żebym nie żałował i żebym zebrał dobre plony czy wystarczy zwykła ziemia na ten jeden dwa tygodnie do przesadzenia i będzie dobrze czy mam się bawić w jakas specjalna ziemię nawozić itd.jestem w domu z rana i wracam wieczorami nie mam jak ich doglądać za bardzo ani pielęgnować.czy od razu wsadzić je do ziemi na zewnątrz i liczyć że wyrosną ładne i zdrowe ? Pozdrawiam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dejvv29 możesz ziemie uniwersalną z ogrodniczego użyć 

najlepiej trochę podrośnięte wysadzić większa szansa że przetrwają te początkowy wzrost i jej nic nie zeżre 

zaopatrz się w granulat na ślimaki 

nawóz możesz też z ogrodniczego np. azofoska bardzo dobra jest w granulacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niedawno to znaczy dalej mam auto amnesia xl 16 dni były na parapecie ppdlewalem co 2-3 dni wczoraj przesadziłem na outa ludzie piszą że karzeł że nic z niego nie będzie, czemu tak słabo urosły ? Były w ziemi sterlux premium podłoże do roślin zielonych, podsywywalem je tylko jak łodyga szła do góry.tutaj fotka z outa już 

IMG_20240603_091756183.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A

22 minuty temu, Tester napisał:

bo 16 dni były na parapecie....

A gdzie miały być ? Wiadomo że lepiej na zewnątrz ale jeśli warunki nie pozwalają to można tak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, dejvv29 napisał:

A gdzie miały być ? Wiadomo że lepiej na zewnątrz ale jeśli warunki nie pozwalają to można tak 

masz odpowiedź czego takie są, parapet to nie są optymalne warunki

zresztą podrosną jeszcze jak pogoda będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester masz pojęcie z tego co widzę co bardzo mnie cieszy, jestem w tym świeży dlatego szukam pomocy.nie mam innej opcji dać na outa odrazu żeby sobie dochodziły od początku więc czy jeśli wsadzę w doniczkę i dam na parapet na tydzień chociażby żeby trochę urosły to po tygodniu bo wtedy mam możliwość je przesadzić na outa urosną normlanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dejvv29 zależy czy automat czy fotoperiod (normalna sezonówka), bo automaty zakwitają po ok. 4 tygodniach bez względu na długość naświetlania, więc jak nie zapewnisz im od startu optymalnych warunków to stracisz na plonie, odmiany fotoperiodyczne mają długą wegetacje, na oucie zakwitają jak dzień zaczyna się skracać więc mają czas na rozwój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tester chodzi o quick one szybki automat i kurde właśnie chodzi o to żeby ten tydzień pobyly na tym parapecie a później odrazu do ziemi na outa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi