Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Boczelli @WBB  moglibyście spojrzeć na zdjęcia i zobaczyć czy są tu jakieś niedobory ? Dziś jest dzień podlewania ostatnio podlewalem Callmag i power roots. Światło 45 cm nad szczytami temperatura 26/7 stopni wilgotność 60  a liście się robią w jasnym odcieniu i zastanawiają mnie te zaczynające żółknące końcówki  pH przy podlewaniu 5.6/5.8

IMG_20240615_130325.jpg

IMG_20240615_130340.jpg

IMG_20240615_130406.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem masz za niskie PH.  Jeżeli podlewasz wodą o ph  5.6 to w ziemi przez 2 - 3 dni spadnie jeszcze o ok. 0.5 - 1.  Najlepsze ph wody przy uprawie w ziemi to 6.3 - 6.8. Taka mała roślina nie powinna miec żadnych niedoborów, bo wszystko czego potrzebuje ma w ziemi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kupa kupalski  pH wody odstanej z kranu wynosi 8.5 muszę dodawać ph down aby obniżyć te pH. Każdy na forum inaczej pisze co do pH wody a w necie to już wgl. Te roślinki to maja po miesiąc czasu już korzenie przy przesadzeniu musiały się po rozwalać i się zatrzymały ale trzymam zobaczę co będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZA dobre  ph wody uznaje się ph w granicach 6.3 -. 6.8, ale standardowo większość reguluje je do 6.5. W przypadku uprawy w glebie  wysokość ph uwzględnia fakt, ze gleba po prostu zbija ph.  Wartości, które podałeś, czyli ph 5.6 - 5.8 są stosowane w przypadku hydroponiki, czyli uprawy bez udziału gleby.

Przy takim ph problemy zaczną się w momencie kwitnienia, gdyż roślina najlepiej wchłania fosfor przy ph - 6 - 6.5. Poniżej tej wartości wchłaniają się tylko niewielkie ilości tego pierwiastka.  Poszukaj sobie w internecie  tabelek, które dokładnie to obrazują.

Edytowane przez Kupa kupalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boczelli  nie chce stwarzać nowego wątku więc tutaj zapytam jak myślisz wszystko jest ok? Te 4 większe to są te stare co po 1.5 MSC maja te automaty wystrzeliły w ostatnich dniach jak szalone robią się łodygi bardzo grube podlewane azotem i power roots, Callmag. Po 250mlIMG_20240620_195602.thumb.jpg.8ae4466056d91e85bc7a651275062435.jpg A ta 1 mniejsza ma 12 dzień 60 fast grejfrut . Podlewana power roots i callmag delikatnie . 100ml co 3/4 dni 

IMG_20240620_195626.jpg

IMG_20240620_195552.jpg

IMG_20240620_194746.jpg

IMG_20240620_203955.jpg

Edytowane przez MatiasFarmer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Boczelli wiesz co mnie trochę martwi że to jest 12 dzień tej małej i ona jest niska a szeroka bardzo  lampa około 50 cm nad szczytem  25 % mocy 

Edytowane przez MatiasFarmer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie. Jaki nawóz dobrać do atami bloombastic ( nie bio) ? Używałem tego nawozu na kwitniecie i byłem bardzo zadowolony ale zastanawia mnie czy jeszcze do tego nie dobrać coś polecacie coś do atami bloombastic ? Nie stosuje nawozu na wzrost mam dobrą ziemię która robi robotę na weg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi