poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia Witam. Mam takie dwie pacjentki, wykiełkowały one 10 kwietnia i 13 kwietnia. Nie mam zbyt dobrych warunków a tutaj gdzie mieszkam(Niemcy) nie ma narazie dobrej pogody. W tej chwili krzaczki są jeszcze na parapecie w małych "doniczkach" podlałem 2 razy biohumusem i przymierzam się do przesadzenia do docelowych doniczek. Według mnie strasznie wolno rosną. Czy mogę prosić o jakieś porady co zrobić aby zapewnić im optymalny wzrost. Jedna z roślin jakby się położyła co będzie widoczne na zdjęciu. NA WASZE OKO ROSNĄ ZDROWE? PROSZĘ O POMOC!!! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 29 Kwietnia Za malo swiatla i za wczesnie z nia zaczales @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia I co teraz? Ta druga rośnie jakoś lepiej @moonka jakieś porady w zaistniałej sytuacji? Ta większa rośnie lepiej, pokładam w niej nadzieję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen a to są automaty czy sezony? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @szamayo automaty, automaty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen Za małe pojemniki to problem, automaty nie muszą mieć wielkich donic ale te co masz są za małe, mniej miejsca dla korzeni, mniejsza roślina, mniejsze topki No i w tych za małych pojemnikach masz za mało ziemii, podsypuj ziemii żeby by ci się łodyga nie złamała pod ciężarem rośliny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @szamayo mam już przygotowane donice 15 L, materiałowe. Może pora przesadzić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen ja nie przesadzam już, robię to docelowo w donicy w której roślinka żyje przez cały okres swojego życia Ale kiedyś przesadzałem, to jak nie wiesz czy to już pora zobacz czy od spodu jest widoczny korzeń, jeżeli tak to przesadź a jak nie to poczekaj tylko dosyp ziemii @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @szamayo dzięki za pomoc. Właśnie zerknąłem od spodu i obydwie mają korzenie. Powiedziałbym nawet że ta mniejsza która jakby stanęła w miejscu ma ich więcej tych korzeni widocznych. Przesadzam je i niech się dzieje wola nieba. Tylko u mnie wiatry dosyć mocne, nie mogę ich wystawić na balkon @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen gitarka, widzisz mniejsza niepozorna lubi zaskoczyć, tylko dbaj @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,023 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen na przyszlosc to nie sadz w przezroczystych pojemnikach bo korzenie nie lubia swiatla @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @szamayo mam tabletki CO2 rozpuszczone z wodą? Mogę podlać delikatnie? Właśnie przeadzilem i podlałem biohumusem ziemię i zastanawiam się czy mogę jeszcze tą wodą z CO2 podlać? Czy może dziś już lepiej nie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,100 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen moja moze i nie fajna porada to zaczac jeszcze raz za jakis czas gdy bedzie cieplo. Z tych automatow nic nie bedzie gdyz od poczatku potrzebuja wlasciwych warunkow zeby daly jakis sensowny plon. Mam na podworku automata, ktorego wyjalem z boxa okolo miesiac temu. Jedyne co sie na nim zmienilo to objadly go slimaki i nic od tego czasu nie urosla oraz zatrzymala sie na wczesnej fazie flo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen z co2 nie miałem styczności, nie wiem tak naprawdę czy lać czy nie lać, musiałbyś poczytać aam ewentualnie ktoś tu ci podpowie jak posiada wiedzę A w mojej opinii jest to ci niepotrzebne, chyba że nie wiem o czymś co co2 może zaoferować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @moonka z tych automatów jeszcze cos bedzie, uwierz 😁 Zdrowy korzeń ładny, właśnie przesadziłem. Wydaje mi się, se przyczyną powolnego wzrostu były właśnie te trefne doniczki, mogłem od razu bezpośrednio do doniczki docelowej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,023 Napisano 29 Kwietnia Te tabletki to scam. Nie działają. Tak jak wyzej, nic z tego nie bedzie no chyba ze satysfakcjonują cie wyniki rzedu 3g z rosliny to sobie je trzymaj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @Boczelli narazie będę je trzymał, zobaczymy jak sie rozwiną. A jak wróce z urlopu to zaczne od nowa tak jak trzeba, akurat będzie czerwiec @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szamayo 586 Napisano 29 Kwietnia @poczatkujacygrowmen możesz albo wyrzucić to na śmietnik albo przemęczyć do końca i na finiszu coś swojego zapalić A jak będzie cieplej to posadź kolejne 2 z bogatszym doświadczeniem o te dwie, które masz teraz i będzie git;D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
poczatkujacygrowmen 1 Napisano 29 Kwietnia @szamayo a jak myślisz ile do finiszu jeszcze? I na jaką wysokość urosną? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 29 Kwietnia boże na auto się sracie dobrze jest @szamayowiesz jak wygląda doniczka torfowa ? nie trenuj ich ,nie przesadzaj olej biohumusa daj im żyć 3 piętra i zmieniaj im lokalizacje z tych wiaderek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach