Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam mój problem wygląda tak że moje pomidory całkowicie się zatrzymały i wogole nie Rosna są teraz na etapie początkowego flo liście całkiem opadły i nie jest to ani przesuszenje ani przelanie. Przed początkiem kwitnienia podałem dla krzaczka dolomit bo zauważyłem że liście u dołu zolkna wymjeszalem dolomit z wodą i podlalem oraz trochę podsypalem na ziemię dolomitu w ten sam dzień podlalem też 2 nakrętki biohmusa na 500ml wody 2 dni później zauważyłem że liście opadły na internecie przeczytałem że jest to spowodowane albo zbyt mała donica albo przesuszenje lub przesłaniem od razu wykluczylem donice ponieważ moja donica ma 20l a to jak na automat w 100% wystarczy wykluczylem też przelanie bo zawsze podlewalem odpowiednimi ilością i wody i zawsze gdy była susza więc pomyślałem że jest susza obficie podlalem krzaczek ale na drugi dzień było to samo dzisiaj podlalem plantonem k ponieważ roślina zaczyna kwitnąć ale wogole nie rośnie podlalem malutka ilością planton wymieszane go z wodą nasiona to auto northen light od RQS 31 dzień liście u dołu zolkna i nie wiem co robić Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Kuki215 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 a tam jakiś kret czy nornica nie dostała się do tego wiadra ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Nie ma nic takiego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) jednak ja bym postawił na przesuszenie tak mi się wydaje, ja miałem krzaka w 70L donicy do tego nawalone hydrożelu który zatrzymuje wodę, to jak słońce pizgało to trzeba było codziennie podlewać rośline bo liście opadały tak przesuszało glebę, w doniczkach na oucie szybko woda wyparowuje a ty masz 20l donice i to nie całą zapełnioną ziemią Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Wiesiu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Wiesiu czy możliwe że to od przedawkowania dolomitu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 23 Sierpnia 2019 biohumus to mało wydajny nawóz 2 nakrętki na 500ml to jest nic, brakuje jej widać azotu i może ph być nie takie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Teraz, Wiesiu napisał: biohumus to mało wydajny nawóz 2 nakrętki na 500ml to jest nic, brakuje jej widać azotu i może ph być nie takie @Wiesiu pH sprawdzałem i jest dobre @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 nie dolomit tylko te dwa razy podałeś ? powinno się regularnie podsypywać pod krzaka dolomitem powiedzmy raz na 2 tygodnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 zależy czym sprawdzałeś dużo mierników jest do bani i nie wskazują prawidłowo ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Wiesiu czym uzupełnić azot? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 23 Sierpnia 2019 jej brakuje podejrzewam że azotu bo podałeś 2 nakrętki, to jest jak wiesiu mówi nic, i to raz w ciągu całej uprawy dałeś ? dolomitem też się podsypuje regularnie, do tego liście oklapnięte jak nie ma mokro to może ją przesuszać, trochę lipa bo nie dość że jest w słabym stanie to jeszcze topki słabe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 jak z ogrodniczego to azofoska dużo skuteczniejszy nawóz od biohumusa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Patrick czym uzupełnić jej ten azot jutro podsypie dolomitem znowu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Patrick dzisiaj podlalem plantonem on ma azot czy to pomoże cokolwiek co zrobić z tymi liśćmi opadnietymk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 azofoska, dolomit rozrób z wodą podlej i dodatkowo podsyp, podlewać ją musisz codziennie jak są upały bo moment wysusza w donicach, w donicach jest lipa sadzić właśnie z tego powodu najlepiej bezpośrednio w ziemi, wtedy upały nie są straszne bo wilgoć z ziemi roślina ciągnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Patrick liście się podniosą jak dam tej azofoski @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 nic nierób z liśćmi, jak odpadną to odpadną często same z siebie liście starsze odpadają, najpierw żółkną usychają i opadają i to normalne zjawisko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Patrick ale liście u szczytu są opadniete onie mi chodzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Kuki215 tu azot nie ma nic do rzeczy że liście są opadnięte, chodzi o to że po liściach widać że brakuje jej azotu żeby nabrały prawidłowego koloru zielonego, a opadnięte liście są przyczyną albo uszkodzonych korzeni przez jakiegoś gryzonia, albo za mokro albo za sucho, stawiam że za sucho jej jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuki215 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 @Patrick to nie jest o przesuszenia na stoprocent bo podlalem i dalej to samo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach