Kibic 230 Napisano 29 Kwietnia 2 godziny temu, rick napisał: jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, co to jest tak dokładnie ten biało zółłty nalato na ziemi? słabo widać może pleśń @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 29 Kwietnia @Kibic niestety tez tak obstawiam ale wolałem się upewnić, tylko pytanie co teraz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 29 Kwietnia @rick Pleśń na wierzchu ziemi w uprawie konopi może być oznaką nadmiernej wilgoci i słabej cyrkulacji powietrza, co może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych roślin, w tym chorób grzybiczych. Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby zaradzić tej sytuacji: - Popraw cyrkulację powietrza: Upewnij się, że Twoje rośliny mają dostateczną cyrkulację powietrza. Może to wymagać użycia wentylatorów w pomieszczeniu, gdzie uprawiasz konopie, aby zapewnić stały przepływ świeżego powietrza. - Reguluj nawadnianie: Zbyt częste lub zbyt obfite podlewanie może prowadzić do nadmiaru wilgoci, co sprzyja rozwojowi pleśni. Spróbuj zmniejszyć częstotliwość podlewania i upewnić się, że gleba ma możliwość wyschnięcia między kolejnymi podlewaniami. - Ulepsz drenaż: Sprawdź, czy ziemia, w której rosną Twoje rośliny, ma dobrą przepuszczalność. Dodanie do gleby perlitu lub piasku może pomóc w poprawie drenażu. - Usuń widoczną pleśń: Delikatnie usuń pleśń z powierzchni ziemi, starając się nie rozsiewać zarodników pleśni w powietrzu. Można to zrobić za pomocą łyżki - Stosuj środki grzybobójcze: W skrajnych przypadkach, gdy domowe metody nie pomagają, warto rozważyć zastosowanie środka grzybobójczego. Wybieraj produkty, które są bezpieczne dla roślin konopi i zawsze stosuj się do instrukcji na etykiecie. - Monitoruj warunki: Regularnie sprawdzaj stan roślin i warunki w ich otoczeniu. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury i wilgotności jest kluczowe dla zapobiegania rozwojowi pleśni. Te działania powinny pomóc w kontrolowaniu pleśni na powierzchni gleby i zabezpieczyć Twoje rośliny przed dalszymi problemami. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 29 Kwietnia @Kibic najprawdopodobniej była to winna cyrkulacji powietrza bo przez ostatni tyg było dosyć zimno i lampa jako jedyne źródło ciepła było za mało wydajna zeby z 6 stopni zrobić 25 więc zmiejszyłem moc prawie do minimum ale teraz juz mamy tak ciepło że jest na full i dodatkowo myśle zeby zerwać 2 cm ziemi i dosypać 5 nowej, myślisz że wystarczy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 29 Kwietnia @rick ja bym trochę podsuszył przed dosypką @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rick 1 Napisano 29 Kwietnia @Kibic w sumie lepiej mieć pewności, tak zrobię dzieki za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach