Libre Guerrero 0 Napisano 7 Listopada 2023 Witam, to mój pierwszy posadzony krzaczek, chciałbym byście ocenili czy wygląda on w miarę okej, czy może wykazuje jakieś braki lub potrzeby. Nie będę ukrywał, że zasadziłem go po prostu by sprawdzić sobie jak wygląda zabawa. Nie inwestowałem w prawie nic, uprawa jest mega prowizoryczna. Nie chciałem inwestować zbyt dużo pieniędzy, myślę, że dopiero po świętach przy następnej partii zainwestuje w growbox, oświetlenie itp. Kilka informacji o warunkach: - Odmiana Epsilon F1 auto - Ziarenko wykiełkowało 10 października, na dzień dzisiejszy roślinka ma 28 dni, jej wysokość to 22cm. - Ziemia pierwsza lepsza uniwersalna z pobliskiej kwiaciarni + kermazyt - Growbox jak widać na zdjęciach, szafa na ubrania ;DD Oświetlenie to lampa z salonu (3żarówki po 10 wat, + lampka z fioletowym światłem 3x po 10 wat) - Nie mierzę ani wilgotności, temperatury, ani PH ziemi. Roślina była spryskiwana i podlewana kranówką, która odstawała 24-48h. Od 3 tygodnia dokarmiałem zwykłym biohummusem uniwersalnym. - Roślina nie była w żaden sposób stresowana, nie było żadnego LST, żadnego przyciętego listka. Niektóre końcówki większych liści są wygięte przez kontakt ze ścianą szafy. - W dniu wczorajszym (6.11) zauważyłem pierwsze białe włoski przy głównej łodydze, dziewczynka "pokazała co ma pod spódnicą" ;D Nie wiem, czy jest możliwość to ocenić, ale jestem ciekaw czy jeszcze urośnie, czy jej rozmiar jest w miarę okej jak na wiek (28 dni) i czy uda się z niej zebrać chociaż 10g. Niepokoją mnie trochę wyschnięte końcówki niektórych liści i przebarwienia, które pokażę na zdjęciach. Jeśli potrzeba dodatkowych zdjęć do oceny to mogę przesłać bez problemu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Listopada 2023 Spoko wygląda jak na te warunki zaczyna kwitnac lej im odżywkę na kwitnienie 💥 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Listopada 2023 (edytowane) @Libre Guerrero Kup koc ratunkowy i oklej tą szafkę, by odbijała światło , więcej go wtedy zyska roślina, koszt niewielki, bo z 5 zł, a poprawi roślinie warunki. Roślina ta większa pokazała płeć, zaraz będzie kwitła, więc zacznie się wyciągać. Kup jakieś nawozy na kwitnienie, sam biohumus to będzie mało. Od biedy może być Planton K, kupisz go w zwykłym ogrodniczym. Edytowane 7 Listopada 2023 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach