Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Cześć .. Moglibyście mi podpowiedzieć ile podlewać świeżo wykiełkowane młode sadzonki? Ma około 3 cm nad ziemią i jeszcze się nie rozwinęły listki.. Światło już chodzi 24 h/ dobę.. Moja odmiana to auto ultimate dutch Passion.. Po ilu tygodniach przechodzi ona na flo i zmienić światło na 12/12 ? Temp w boxie 25,4-26 a wilgotność 59-61.. wczoraj, a po nocy temperatura 27 st a wilgotność 49% Może tak być? Pozdrawiam Edytowane 5 Października 2023 przez Hulk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 To trzeba na czuja podlewać... ja chyba takim malutkim leję taki kubeczek plastikowy 200ml. A światła 12/12 to bym nie dawał. Ewentualnie 20/4. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 @WBB na razie świecę całą dobę ale po jakim czasie automat przechodzi na flo żebym wiedział kiedy światło zmienić 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 @Hulk musieć zmieniać to nie musisz tylko możesz. A kiedy zacznie kwitnąć to po wyglądzie idzie poznać. Około miesiąca to trwa jak zakwita... Ja robiłem od początku do końca 24/0 żeby temperaturę utrzymać, inne robiłem 24/0, a jeszcze inne rosły z sezonówkami i musiały się dostosować do 18/6 i później 12/12. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 (edytowane) @WBB u mnie z 6 donic dopiero dwie wyjrzały.. Mam nadzieję że 27 st nie wpłynie negatywnie na maluchy.. Druga troszkę lepsza bo już zrzuciła skorupę i małe listki widać.. Edytowane 5 Października 2023 przez Hulk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 Godzinę temu, WBB napisał: inne robiłem 24/0 tu miało być 20/4 znaczy się. U mnie do 33 stopni latem dochodziło 🙂 Ale jak przez pomyłkę takie małe sezonowe dostały przez kilka godzin 37 stopni to troszkę je powykrzywiało 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 @WBB teoretycznie do 30 st nie powinno się nic dziać z tego co czytałem ale z kolei na innym forum jest że optymalne 20-25 dla sadzonek.. 🤷 Chyba żeby lampy podnieść ale już mam około 40 cm od roślin.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwagrom 70 Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Powiem ci jak robie ja, lekko zwilżam spryskiwaczem ziemie, i podlewam powoli od 50-100 ml na początku. :) 1 - 2 dzień, przy samej łodydze, z czasem gdy jej korzenie będą się rozwijać lepiej, a ona będzie rosnąć jak na drożdzach, oddalaj się z podlewaniem od łodygi. Kaput ? Edytowane 5 Października 2023 przez Szwagrom 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 @Szwagrom kaput 😁🤝 No właśnie leję obok łodygi 1/4 kubka więc jakieś 70 ml.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 3 minuty temu, Hulk napisał: Chyba żeby lampy podnieść ale już mam około 40 cm od roślin.. Ja bym na samym początku kontrolował temperaturę i podnosił lampę jeśli by za wysoka ta temp. była... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 (edytowane) @WBB @WBB obniżyłem ją żeby więcej światła dać ale jak wrócę z pracy to sprawdzę i najwyżej podniosę.. Włączyłem wiatrak żeby trochę wypychał, może coś zbił ale sprawdzę jak wrócę do domu. Wiatrak oprócz temp będzie też zbijał wilgotność? Edytowane 5 Października 2023 przez Hulk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 @Hulk wiatrak wyciągowy? Ten będzie zbijał i temp i wilgotność. Ja przy takich malutkich to wyciąg mam wyłączony ale ustawiam taki sobie "bezpiecznik", że przy temp np 28 stopni ma się ten wyciąg odpalić a przy np 33 można ustawić alarm żeby do boxa zapierdalać bo coś się stało 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 19 minut temu, WBB napisał: @Hulk wiatrak wyciągowy? Ten będzie zbijał i temp i wilgotność. Ja przy takich malutkich to wyciąg mam wyłączony ale ustawiam taki sobie "bezpiecznik", że przy temp np 28 stopni ma się ten wyciąg odpalić a przy np 33 można ustawić alarm żeby do boxa zapierdalać bo coś się stało 🙂 Miałem na myśli mieszający.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,120 Napisano 5 Października 2023 @Hulk Ten to chyba niewiele pozbija... ale coś tam pewnie tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 @WBB no zobaczę jak wrócę co się dzieje i dam znać 😁🤝 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 5 Października 2023 @WBB sprawdziłem po powrocie i jest ok.. Temp utrzymuję się na poziomie 25 st a wilgotność 50% więc chyba jest ok. Oczywiście podniosłem lampę wyżej. Jak będą ciągnęły do światła to opuszczę na razie zależy mi na utrzymaniu powyższych parametrów żeby wszystkie troszkę podrosły i nabrały krzepy 😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 6 Października 2023 @Hulk podlewaj coraz dalej wokół rośliny, nie chlap na łodygę i będzie dobrze. Porcje wody to zależy jak dużo się świeci, jaka temp, jakie donice itd, ale najlepiej zacznij od 50ml, potem po 3 dniach 100ml, potem 150ml, potem 200 i oddalaj się po 2 cm coraz dalej łodygi. Oczywiście to tak poglądowo, jak się machniesz raz o połowę to nic się nie stanie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hulk 274 Napisano 6 Października 2023 @Bob drzewny dokładnie tak robię 😀 Temperatura utrzymuję mi się na poziomie 24,8-25 wilgotność 56% Może będzie ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach