krswrz89 0 Napisano 15 Czerwca 2023 Zauważyłem ostatnio takie małe czarne robactwo... wie ktoś jak się tego pozbyć i czy jest bardzo szkodliwe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 15 Czerwca 2023 (edytowane) @krswrz89 chyba ziemiórki Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Andi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 15 Czerwca 2023 @krswrz89 szkodliwe dla korzeni, a dla młodych roślin śmiertelne. Poczytaj o sposobach na te świństwa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krswrz89 0 Napisano 16 Czerwca 2023 13 godzin temu, Bob drzewny napisał: @krswrz89 szkodliwe dla korzeni, a dla młodych roślin śmiertelne. Poczytaj o sposobach na te świństwa Od wczoraj psikam preparatem na te france ale puki co efektów nie ma @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Czerwca 2023 W dniu 15/06/2023 o 11:27, krswrz89 napisał: Zauważyłem ostatnio takie małe czarne robactwo... wie ktoś jak się tego pozbyć i czy jest bardzo szkodliwe Wygląda na to, że są to owady z rodziny Sciaridae lub muchy glebowe. Same w sobie nie szkodzą roślinom, ale ich larwy są niebezpieczne. Kiedyś miałem z nimi często do czynienia, dopóki nie zacząłem używać mydła potasowego jako środka zapobiegawczego. Jest bardzo skuteczne, szczególnie jeśli stosuje się je w pierwszych dniach infestacji. Na szczęście jeszcze masz czas, ponieważ rośliny nie kwitną. Powodzenia! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krswrz89 0 Napisano 16 Czerwca 2023 Na 100% są to mszycze, czyli wyzwanie dosyć ciężkie... Na chwilę obecną poszedł preparat w sprayu To był dzień pierwszy... Dzisiaj zrobiłem płukankę wodą całej rośliny zraszaczem wraz z przelaniem donicy potem spryskałem roślinę wywarem z czosnku. Obok teraz też rośnie lawenda ponoć pomaga. Reszta topi się w pomarańczowym wiadrze z wodą postawionym obok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach