Denat 0 Napisano 15 Marca 2023 Witam. Zbudowałem lampę na 2 rośliny. 10 ledów (po 5 na stronę). Każda dioda ma radiator. W obudowie zamontowałem 4 wentylatory komputerowe (dwa ciągną i dwa wyciągają powietrze z drugiej strony. link do ledów: https://sklep.avt.pl/dioda-led-cob-20w-230v-full-spectrum-380-840nm-pelny-zakres-do-uprawy-roslin-i-kwiatow.html?gclid=Cj0KCQjw2cWgBhDYARIsALggUhqx68yKWwEEwR-DejHPFW9ffpoA4JUqBZqFTJpmWqD4RWF75_buzpIaAuN3EALw_wcB Zmierzony pobór mocy ok 180W Czy ktoś używał takich diód? Jeszcze nie wystartowałem z roslinami... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 15 Marca 2023 @Denat niektórzy hodowcy używali i używają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Denat 0 Napisano 16 Marca 2023 Ciekawe czy są one gorsze/ mniej efektywne od tych w drogich, markowych lampach? Ja wystrugałem lampę w budżecie nieco ponad 100zł i zastanawiam się, czy to miało sens? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 16 Marca 2023 @Denat Zależy to jedynie od spektrum światła dostępnego i ppf jakie lampa wypluwa no i bajerów w stylu przyciemnianie, kąt padania itd. Tez ważne żeby światło było wypuszczane dość równomiernie, bo inaczej będziesz miał siatkę w której środek dostanie przykładowo 1000 ppfd, a boki 30cm dalej zgarną ledwo 200 ppfd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Denat 0 Napisano 16 Marca 2023 Wrzucam rysunek rozstawu led (może komuś się przyda) Teoretycznie mają pełne spektrum. Za jakiś czas pochwalę się czy i jak działa 🙂 Po cichu liczyłem że ktoś z forum ma doświadczenie z takim LEDem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 16 Marca 2023 Miałem na myśli % udziału np niebieskiej barwy jakieś 400nm czy czerwieni 700nm. W tych gotowych często też dodają np deep red 750nm itd, ważna jest ich proporcja, bo jednak przy niebieskim lepiej rosną, a przy czerwonym lepiej kwitną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach