Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 15 Kwietnia 2023 35 minut temu, Bob drzewny napisał: to jak stymulujesz korzenie, żeby wierciły głównie w dół? No właśnie podlewanie od dołu stosuje :) korzenie czują wilgoć z dołu i szukają wody, dlatego podlewa się też wokół ranta donic żeby jak najszybciej korzenie rozrastały się w tych kierunkach. Już pisałem kiedyś. Stosuje interwały, np podlewam przez 2 tyg z dołu a górę jedynie zraszam jak do 2cm gleba z wierzchu jest sucha na wiór. Uwierz że przy tej glebie jest to trudne do wykonania 😁 jak się uprawia żywą glebę to trzeba trzymać jej dobrą wilgotność, jest niestety cienka granica. Ja obecnie walczę 😉 Nie mam patentu, mam obserwacje rośliny i mniej więcej widzę i podejmuje decyzje. Jak widać szukam dobrej metody. A tak ogólnie to są na pewno znane Ci z literatury jakieś węże czy inne systemy nawadniające jak blumaty. Ja i tak raczej na małych litrażach bo tam o dziwo lepiej mi to wychodzi. Nie chcę dużych zbiorników wokół uprawy, wolę podlewać z ręki. Elo 🖐️ 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 15 Kwietnia 2023 @grolsch3 właśnie to mnie ciekawiło, czy taki masyw gleby nie zablokuje za bardzo parującej wilgoci od dołu i korzenie będą "ślepe". Fajna ciekawostka i na pewno się przyda, jednak mało jest informacji na forach nt. stymulowania korzeni, zazwyczaj jest rzucone "korzenie szukają wilgoci", "podlewaj po całej donicy" i tyle. Pokombinuje z suszeniem bryły korzeniowej po przesadzce w mojej eksperymentalnej rośliny i zmuszę je do grzebania w stronę krawędzi i dołu donicy wodą i ukorzeniaczem. Ciekawy jestem efektów na starcie 3 tygodnia kwitnienia, mogą być opłakane Dzięki za wartościowe porady! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 15 Kwietnia 2023 @Bob drzewny na ig knf garden. Przejrzyj wszystko 20 minut temu, Bob drzewny napisał: Pokombinuje z suszeniem bryły korzeniowej Po przesuszeniu dodaj bakterii. Na bogato albo po prostu biohumus. 21 minut temu, Bob drzewny napisał: czy taki masyw gleby nie zablokuje za bardzo parującej wilgoci od dołu Po to są growbagi / airpoty :) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 22 Kwietnia 2023 (edytowane) Każda jedna ma za sobą ucięty stożek, 4 pozostałe dzisiaj. Podsypane, zalane mycoterra mikoryza i bakteriami. Podlewane raz na 1.5 tyg, poprawiłem warunki. Skunk1 będzie szedł na na klasyczne v4, tak samo grandaddy black. Phantom przez inny rozrost i fimowanie, pójdzie swoim życiem, a dzisiejsze jeśli dotrwają będą na v2. Poucianłem też sporo wiatraków, zdjęcia z przed procesów i na koniec. Pozdro Edytowane 22 Kwietnia 2023 przez grolsch3 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 30 Kwietnia 2023 Ostatnie foto przed zmianą periodu. Za około 1.5tyg wrzucam 13/11. Chyba się ogarnęły. Nadal 7in1. Słabo podlewam, mało przeszkadzam. Pozdro Na 4 skunk1, phantom og swoim genem. Plus całość 1. Wyrwany i wsadzony na nowy jack afghan 2. Shiskaberry 3. Chocolope 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 1 Maja 2023 @grolsch3 siema. U mnie suszenie bryły i przesadzenie do Airpota 6l uratowało krzok😉 nie urosła więcej i jest skarłowaciała 🪴 ale wyraźnie odżyła i dostała wigoru. Pomimo że miałem 10 a później dolożyłem 5 dżdżownic to nie poradziły sobie z taką donicą ( a porobiłem naprawdę w chuj otworów na całej powierzchni) w tak małym boxie gdzie ja jeszcze nie miałem wyciągu włączonego 24/7. Gleba była sucha 5-6 cm ale korzenie dusiły się pod spodem. I myślę że gdyby nie szczepionka mikoryzowe i dżdżownice i to że przez tyle pracowały nad tą glebą to w takich warunkach jakie stworzyłem to już dawno by było po mojej relacji🫡 Kibicuje i obserwuje🤝 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 1 Maja 2023 @sopel z dżdżownicami jest jeden kłopot i ja tego w moich obecnych grow nie wziąłem tak bardzo pod uwagę przy robieniu gleby. Bo dorzuciłem dużo rozluźniacza ale też pochłaniacza wilgoci czyli słomy a mało kokosu i perlitu. Do rzeczy z robakami, jak przetworzą i wydalą z siebie kompost, to też jest bardzo absorbujący wodę. Jak widzisz mam materiał, który w dobrych warunkach wentylacyjnych przesychał mi dużo szybciej niż obecnie, a namiotu nie zmieniałem. A gleba się zmieniła. Zrobiła się bardziej tłusta. Minimum cykl więcej. Tego nie wziąłem pod uwagę i już to będę pamiętał😉 pozdro i z fartem 🖐️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 5 Maja 2023 (edytowane) Szybko zaczęły się rozwijać, przez chwilę myślałem nad cięciem ale stwierdziłem że za dużo ostatnio kombinowałem. Poszło szybkie lst na dorodnych pannach, jeszcze przed zmianą periodu. Elo 🖐️ Stłamszony i najbardziej doświadczony jack afghan, szkoda mi jej 😁 Edytowane 5 Maja 2023 przez grolsch3 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 6 Maja 2023 @grolsch3 jaki biedny ten po środku, stoi wśród kolosów i też stara się coś podjeść @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 6 Maja 2023 2 godziny temu, Bob drzewny napisał: @grolsch3 jaki biedny ten po środku, stoi wśród kolosów i też stara się coś podjeść Co zrobisz jak nic nie zrobisz 😂 wyrwany był z korzeniami, gdy inne się zaczęły rozwijać on zaczął na nowo budować korzeń 🙈i tak jestem w szoku że sie przyjął na nowo. Pozdro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 8 Maja 2023 Dziś ostatni dzień weg, jutro wydłużenie spanka i wskakują na 13/11. Zrobiłem sesje to sobie dodam. Shiskaberry Barneys Green crack dutch genetics Gnomes garden. Pierwsze dwa to grandaddy black, kolejne chocolope Pierwszy phantom og barneys, drugi skunk 1 sensi seeds 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 16 Maja 2023 Cieszę się bo dobrze załapały period 13/11, pierwsze oznaki zakwiatania pojawiają się na każdej z pań. Za kilka dni zmienię na 12/12. A tak to standard- woda. Pozdro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 19 Maja 2023 Wyciąłem co nie chciałem i świeci 12/12🖐️ 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 23 Maja 2023 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 23 Maja 2023 Pryskasz wodą przy świetle, czy podkręcasz czymś do oprysku? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 23 Maja 2023 @Bob drzewny nigdy nie przykręcam, ale najczęściej pryskam przed zgaszeniem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 23 Maja 2023 imo sa w idealnym monencie aby podlac je drozdzami piekarskimi jak lubisz bio. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 23 Maja 2023 @Hawudepiasz przybliżysz dlaczego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 23 Maja 2023 nie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,943 Napisano 23 Maja 2023 @Hawudepiasz no to dzięki za rady i podlewam po swojemu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach