Skocz do zawartości
opalonycham

Niska wilgotność podczas pierwszych dni rosliny

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

box teraz: 40x40x120, docelowy 40x80x160

led 60w  ledam 30cm od szczytu rosliny 

doniczki: małe eazy plug x4 (4 dni od wyjścia maja)

Probłem jest taki ze mam wilgotność 40-45% temp 21-22 przy włączonym nawilżaczu ultradźwiękowym. Nawet jak do boxa dawałem nawilżacz, robił mgłę na cały namiot wilgotność i tak nie przekraczała 50%. Wyciąg mam teraz komputerowy, mogę  też dać  silenta super quiet Maksymalna wydajność [m3/h] 100, wlot mam pasywny, próbowałem nawilżaczem dmuchać ale niewiele daje, temp w pokoju klima na 22-23 jest pod sciana to moze miec te 21 powiedzmy

Probowalem dawac do wiekszego boxa, powiesilem wielki recznik w boksie namoczony, kombinowałem z wysokoscia podloza, np lampa na sama gore i roslinki tez jak najwyzej. 

Mgiełka z ultradźwiękowego 25w nawilżacza lekko ochładza powietrze dlatego czasem w boksie jest 20 stopni, myslalem kupic jakiś tani parowy nawilżacz, ponoć podbija temperature

Suchosc w pokoju mam pewnie na poziomie 35-40

Co zrobić? Wykorzystam kazda rade sugestie 

Już troche sie z tym męczę i w sumie zrezygnowany przychodzę się pytac 😄 

Higroskop mam vf krakow, niedawno kupiony, jak się kąpałem wziąłem go do lazienki zrobić mu test, przy zaparowanej lazience pokazał cos pod 100% wiec chyba dziala? Czytalem ze od temp powietrza zalezy ile wilgosci moze tam byc

teraz podczas lekkiego dostarczania nawilżonego powietrza w wlot pasywny + komputerowy wyciąg mając minimalną mgiełkę wtłaczaną mam 20 stopni i 42% wilgotność

Edytowane przez opalonycham

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Andi Moge go włączyć tak ze cały namiot bedzie w parze + bedzie ociekać po tych eazy plugach, ale czy to nie za duzo? I jak tam dam higrometr to pokazuje i tak max te 50% wilgotności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pokoju wilgotność utrzymuje się w okolicy 40%, w boxie wystarczy podlać rośliny, by zwiększyć wilgotność ponad tą w pokoju. Więc stawiam że masz spieprzony termometr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi