PioterM 0 Napisano 4 Września 2022 Witam planuje przerobić część szafy(50x85x160cm) na suszarnie, jako iż chciałbym jak najbardziej ograniczyć zapach to planuje kupić gotowy zestaw wentylacyjny (taki jak do grow boxów). Na front natomiast myślałem nad przymocowaniem czarnej foli i podziurawieniem jej tak żeby zrobić otwory pasywne. Sam filtr planuje zamontować u góry a kanał wyprowadzić z boku szafy (jak na obrazku). dodatkowo na górnej przegrodzie postawił bym miernik wilgotności i temperatury z sondą w środku suszarni. Jak myślicie zda to egzamin dodam ze zależy mi na jak najlepszej jakości tematu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Września 2022 @PioterM Najlepsza jakość tematu to wolne suszenie 2 tygodnie , tutaj największą rolę odgrywa temperatura , więc co byś nie zbudował to da ci tyle, że będziesz w stanie w tym suszyć, jak będzie miało dobrą cyrkulacje powietrza, by nie weszła plecha , dasz pochłaniacz wilgoci, by zbić wilgotność, ale jeszcze musisz mieć temperaturę odpowiednią, jaka jest kluczowa, 20 stopni C na początek i 50 % wilgotności, a potem po 2-3 dniach 18-19 stopni C i 55% wilgotności i tak do końca, wtedy będziesz miał jakościowe palenie, oczywiście jeszcze dalej ważny jest curring , by nabrało mocy , aromatu i smaku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PioterM 0 Napisano 4 Września 2022 Teraz, Zielone krainy napisał: @PioterM Najlepsza jakość tematu to wolne suszenie 2 tygodnie , tutaj największą rolę odgrywa temperatura , więc co byś nie zbudował to da ci tyle, że będziesz w stanie w tym suszyć, jak będzie miało dobrą cyrkulacje powietrza, by nie weszła plecha , dasz pochłaniacz wilgoci, by zbić wilgotność, ale jeszcze musisz mieć temperaturę odpowiednią, jaka jest kluczowa, 20 stopni C na początek i 50 % wilgotności, a potem po 2-3 dniach 18-19 stopni C i 55% wilgotności i tak do końca, wtedy będziesz miał jakościowe palenie, oczywiście jeszcze dalej ważny jest curring , by nabrało mocy , aromatu i smaku. jeśli chodzi o temperature to mam stałe 20 stopni osuszacz tez by si jakiś znalazł @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Września 2022 @PioterM No to jak taką masz to wysuszysz temat jakościowo, a ta twoja suszarka według mnie jest ok. Grunt to odpowiednia cyrkulacja powietrza , nie za duża i nie za mała, by nie wiał w szafce halny, bo wysuszy za szybko topy, ale jednocześnie, by powietrze zbytnio nie stało, bo wejdzie plecha. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach