Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 Witam Udało mi się wykiełkować roślinkę (tylko 1 z 5 nasion się przyjęło) i głównym problemem jest to, że nie posiadam lampy, więc ustawiam tak jak słońce świeci w pokoju. Wystawiłem donice na dwór, na cały dzień. I zauważyłem że tak jak mi się wcześniej wyciągnęła, tak się położyła praktycznie poziomo w stosunku do gruntu. Macie jakiś pomysł oprócz kupna lampy? Mam jeszcze kilka nasion więc jak ona pójdzie na stracenie to nic się nie stanie 🙂. Najważniejsze, żeby uczyć się na błędach. Pytam, bo może jest sposób na "ukrócenie" jej łodyżki? Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 28 Sierpnia 2022 @Cador ale bez oświetlenia nic nie zdziałasz, musiała by mieć roślina dobry dostęp do słońca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 @Tester kupno lampy ją uratuje? Czy do wyrzucenia ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 22 minuty temu, Cador napisał: @Tester kupno lampy ją uratuje? Czy do wyrzucenia ? Automat czy fotoperiod ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 @AmberYbarra Właśnie w tym rzecz , że nie wiem 😐 Przypomniało mi się ,po dość dużym upływie czasu, że brat ma nasiona w szufladzie. Zacząłem z nimi kombinować, aż trafiłem do was 😆 Chyba nie będzie innego wyjścia jak zakupić nasiona, bo hodowanie no-name nie wiem czy się opłaci @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 2 minuty temu, Cador napisał: @AmberYbarra Właśnie w tym rzecz , że nie wiem 😐 Przypomniało mi się ,po dość dużym upływie czasu, że brat ma nasiona w szufladzie. Zacząłem z nimi kombinować, aż trafiłem do was 😆 Chyba nie będzie innego wyjścia jak zakupić nasiona, bo hodowanie no-name nie wiem czy się opłaci Pokaż zdjęcie tej roślinki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 @AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) @Cador 10 minut temu, Cador napisał: @AmberYbarra Wyciągnięta jak pierun z powodu fatalnego oświetlenia !!!!. Ale do uratowania :). 1. Jak najszybciej poszukaj żarówki LED odetnij nożem klosz i podłącz tak żeby wisiała 20 cm nad szczytem rośliny to zatrzyma wyciąganie. Przez pierwsze 2 dni schemat 24/0, potem 2 dni 20/4 a następnie zejdź na 18/6 i tak pozostań (światło/noc). 2. Taka mała sadzonka nie potrzebuje mocnych LED więc nawet 5 W zatrzyma wyciąganie (lepsza będzie 9 W) :). 3. Podsyp roślinę to znaczy tak nasyp ziemi żeby łodyga co się wydłużyła schowała się jak najbardziej w ziemi, wyrosną z niej korzenie które dodatkowo wzmocnią i usztywnią roślinkę. To tyle obecnie. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 @AmberYbarra 1.Jest pod ledowym oświetleniem 2. Nie wiedziałem o tym 3. Myślałem o tym, żeby tak zrobić, ale jak mawia stare, dobre powiedzenie "Jeżeli czegoś nie potrafisz zrobić, to albo tego nie rób, albo idź się zapytać osoby doświadczonej bo wiedza nigdy nie zginie" 👍 Przeczuwałem, że znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Gdyby zaszły jakieś zmiany, to dam znać 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Cador napisał: @AmberYbarra 1.Jest pod ledowym oświetleniem 2. Nie wiedziałem o tym 3. Myślałem o tym, żeby tak zrobić, ale jak mawia stare, dobre powiedzenie "Jeżeli czegoś nie potrafisz zrobić, to albo tego nie rób, albo idź się zapytać osoby doświadczonej bo wiedza nigdy nie zginie" 👍 Przeczuwałem, że znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Gdyby zaszły jakieś zmiany, to dam znać 😉 Jest pod LEDOWYM ale jakim ?. Jaka moc ? Ile watów. Ile Lumenów ?. Jaka barwa ?. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 @AmberYbarra 5W 12V wejściowe i białe światło, ma 500 lm bodajże. Wiem, że powinienem mieć lumenów 5 razy więcej 😐 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Cador napisał: @AmberYbarra 5W 12V wejściowe i białe światło, ma 500 lm bodajże. Wiem, że powinienem mieć lumenów 5 razy więcej 😐 500 lm wystarczy żeby zatrzymać wyciąganie. Tylko zawieś BEZ KLOSZA tak 20 cm nad szczytem roślinki. I przez kilka pierwszych dni nie wyłączaj światła nigdy. Po kilku dniach przejdź na cykl 18/6 i na nim pozostań. Jeżeli chodzi o ustalenie czy to jest automat czy fotoperiod to tutaj masz jak wygląda automat w poszczególnych tygodniach od wystartowania. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 28 Sierpnia 2022 na wegu nie ustali czy to automat trzeba poczekać kiedy zacznie kwitnienie, dać 18/6 światło, ale boksa trzeba zrobić żeby roślina rosła 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 43 minuty temu, Tester napisał: na wegu nie ustali czy to automat trzeba poczekać kiedy zacznie kwitnienie, dać 18/6 światło, ale boksa trzeba zrobić żeby roślina rosła Tak boxa koniecznie !. Jak w 10 tygodni roślina nie zakończy wszystkiego to fotoperiod jak zakończy to automat. Proste. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cador 0 Napisano 28 Sierpnia 2022 6 minut temu, AmberYbarra napisał: Tak boxa koniecznie !. Jak w 10 tygodni roślina nie zakończy wszystkiego to fotoperiod jak zakończy to automat. Proste. To ustawiać 18/6 czy 24/0 ? Bo bardziej mi pasuje 18/6 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 28 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Cador napisał: To ustawiać 18/6 czy 24/0 ? Bo bardziej mi pasuje 18/6 Na kilka pierwszych dni ustaw 24/0 po 2 dniach zmiana na 20/4 i po kolejnych 2 dniach na 18/6 Pierwsze "walnięcie" światłem 24/0 ma ją zastopować w wyciąganiu. Potem cykle 18/6 do końca. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach