kora03 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 Przez ostatnie upały liście sadzonki dość mocno się spaliły, czy powinienem je usnąć (te 2 największe), żeby nie pobierały niepotrzebnie energii? I czy nie spowoduje to zachamowaniu wzrostu u automatu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 20 Sierpnia 2022 Zostaw je. Dajesz jakieś nawozy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kora03 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 @mirecki Nie daję, ale ziemia miała jakiś nawóz wieloskładnikowy długo działający, ale to raczej nie to, bo pozostałe rośliny wyglądają całkiem okej, kilka dni temu pryskałem je tylko CANNACURE @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 20 Sierpnia 2022 @kora03 canna cure to pryskasz bardziej przed plechą i szkodnikami. Tu proponowałbym na początku zrobić flusha (jak nie masz ph metru to kup sobie oazę biedronkową bo ma najlepsze ph) a następnie zacząłbym delikatnie nawozić. Tak na oko to ta roślinka będzie miała ok 18/20 dni więc jeszcze wszystko przed nią. Napisz może chociaż jaka to ziemia (widzę że wziąłeś jakąś lepszą, all mix od biobizz?). Zaopatrz się już w cal-mag bo jak zacznie kwitnąć to będzie potrzebowała i nawóz na flo bo nim dojdzie do siebie to nie wiem czy będzie sens dawać nawóz na vega. Jeśli źle coś napisałem to mnie ekipo poprawcie 💪 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kora03 0 Napisano 20 Sierpnia 2022 @mirecki Ziemia to Smart Wokas (pH 5,5-6,5). Jej skład to torf wysoki, torf niski, korakompostowana, kompost zielony, perlit, kruszywa porowate, zeolit, kreda, nawóz wieloskładnikowy (WE) i nawóz wieloskładnikowy długodziałający. Staram się podlewać wodą 5,5-7 pH (używam pasków pH i minimalnej ilości octu do obniżenia pH). Sama roślinka wykiełkowała równe 2 tygodnie temu. Okej to kupię cal-mag. A odnośnie nawozu to mam w domu pałeczki nawozowe NPM 10:6:6 z innymi mikroskładnikami, nada się to może na veg, albo kwitnięcie (załączyłem zdjęcie). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) @kora03 Zahamuje zostaw je teraz co ma być to po prostu będzie a będzie dobrze liście które obumierają same w pewnym momencie odetną swoją energię od rośliny i będą w stanie odpaść same, nie warto niepotrzebnie stresować roślinę. Pozdrawiam ✌️ Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach