Mały Jaracz 14 Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Witam ponownie. Nareszcie nadeszla ta chwila kiedy wstawiamy namiot. Na poczatek lecimy z jednym 60/60/140. W pierwszej kolejności zamawiam namiot, lampe, ziemie, wentylator wyciągający + filtr, stację pogodową i miernik pH. Z czasem rozwoju uprawy będę dokupywał kolejne potrzebne komponenty. Jesli cos jest bardziej lub mniej potrzebne na poczatku prosze o wskazówki i korektę. Poniżej wymieniam co konkretnie mam na oku: Namiot - mars hydro 60/60/140 Lampa - mars hydro ts1000 (potrzebuje pomocy w doborze sterownika) czy ta lampa nadaje sie jednocześnie na weg i flow? Wiatrak wyciągający - nie mam pojecia jaką ma mieć wydajność Ziemia - canna terra pro (swietnie sie sprawdzila na out) Stacja - 2measure nie wiem jaki model. kosztuje ok. 160 pln Miernik pH - Milwaukee ok. 130 pln (da sie kupic miernik który mierzy zarówno glebe jak i ciecz?) @Zielone krainy @bingobum @Bubble @Udyr Edytowane 28 Listopada 2022 przez Mały Jaracz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Mały Jaracz went 187m3/h filtr 200-220m3/h. Można większy np z biegami albo varispeed na przyszłe gorące lato. Sterownik do lampy ? Chodzi Ci chyba o timer. Elektroniczny najlepiej, te manualne czasami lubią zawodzić. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 28 Listopada 2022 @Udyr sterownik bo wydawalo mi sie ze jest potrzeba zmiany barwy swiatla miedzy weg a flo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 LED działa swoim życiem. Barwę ma stałą, ewentualnie moc ma zmienną jak jest pokrętło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 28 Listopada 2022 Ale to ta lampa od mars hydro da rade czy musze miec druga? Czyli kupic timer ze sterownikiem natężenia? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Mały Jaracz na ts 1000 masz pokrętło przecież od mocy, do 60x60 styknie. Timer jest potrzebny tylko żeby ustawiać godziny w których sprzęt się świeci. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 28 Listopada 2022 @Udyr nie mam pojęcia, nie widzialem tego w specyfikacji role timera znam. po prostu myslalem ze musi byc opcja nastawu mocy a widzialem ze sa takie urzadzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Mały Jaracz to może Ty jednak na ts600 patrzyłeś. Bo ts 1000 nawet starszy model ma pokazany na specu dimmer. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 28 Listopada 2022 Vents Quietline DUO 150mm 250 M3/H taki bedzie dobry czy za "duzy"? No to dobrze wiedziec wiec szukam sam timer @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Listopada 2022 @Mały Jaracz Miernik pH bym zmienił na Adwę d11 lub d12 , zmierzysz nią i ph w ziemi i w wodzie, jest trochę droższy 180 zł około. Stacje pogodową sobie kup tańszą , po co za 160 zł ? Za 20-30 zł kupisz, a resztę pieniędzy lepiej zainwestować w lepszy miernik ph, lub pomyśleć o kombinacji miernika ph z ec. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 29 Listopada 2022 @Zielone krainy ponieważ myślałem że stacja za 30 pln bedzie do dupy. Jak nie to wiadomo ze kupie tanią i doloze do miernika @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 29 Listopada 2022 10 godzin temu, Mały Jaracz napisał: Vents Quietline DUO 150mm 250 M3/H taki bedzie dobry czy za "duzy"? A co z tym wentylatorem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 29 Listopada 2022 @Mały Jaracz Ja mam stacje za 20 zł i się w pełni sprawdza, lepiej bierz lepszy miernik ph, bo on rzeczywiście ma duże znaczenie w uprawie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 30 Listopada 2022 @Zielone krainy proste, tak wlasnie zrobie. A mozesz sie wypowiedziec odnośnie tego wentylatora pod względem parametrow? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Listopada 2022 @Mały Jaracz Weź tak, jak ci pisał @Udyr . Ja mam podobną powierzchnie uprawną, minimalnie mniejszą, ty masz 0,36 m2 , a ja 0, 32 m2. U siebie mam wentylator wyprowadzający dwubiegowy, 150 m3/ h - pierwszy bieg i 197 m3/h drugi bieg, a do tego filtr węglowy 250 m3/h i jest dobrze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach