Danczan 44 Posted February 27, 2022 (edited) Witam jak w temacie mam duży problem z wilgotnością w dzien około 65%/24stopnie a w nocy skacze pod 80%/18 stopni jest to około 3 tydzień flo Wentylacja wyciag 340m3/h + filtr Wyłączający 107m3/h Do tego dwa mieszaki po 20w oscylacyjne Powierzchnia namioty to 1.5x1.5x 2.37 Uprawa hydro średnia temp pomieszczenie to około 16-17 stopni Staram się tam wietrzyć ale przy tych temp na zewnątrz czasami różnie to bywa nie chce żeby przemarzły Dodam ze kupiłem osuszacz adsorbcyjny tylko jak jest wsadzony do boxa bardzo podnosi temperaturę ale problem jest jeszcze takiego typu ze przy rdwc-9-19l nie mam za bardzo miejsca żeby go tam wsadzić Jakieś rady? Edited February 27, 2022 by Danczan Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzechoczący Grzechotnik 1,884 Posted February 27, 2022 Przed kupnem mocniejszego wyciągającego /lub filtr ma za małą przepustowość, zobacz czy po otwarciu pasywnych wlotów rh Ci nie spada. Nie wiem czy wtłaczający nie jest za mały na tą kubaturę. Tylko teoria z mojej strony. Moja największa kubatura to 0.25🙈 wystarczy wyciąg dobrany pod metraż i otwarcie jednego wlotu i rh mogę mieć i na 30% Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danczan 44 Posted February 27, 2022 @grolsch3@grolsch3 s testuje sprawdzę Ale nie wiem czy jednak nie będę musiał kupić czegoś mocniejszego i może to zda egzamin Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
ŁukaszB_NMS 2 Posted June 22, 2022 amoj problem polega na tym ze mam za wysoka wilgotnosc w boxie (70x70x160) dwie donice 11L temperatura w granicach 20 stC ale wilgotnosc pokazuje mi 99% wyciag chodzi cały czas(wczesniej włączał sie co 2H na jedna godzinke) teraz smiga non stop obserwuje rosline poki co jest ok ale boje sie zeby mi plecha nie weszła Co Robić??? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Zielone krainy Posted June 22, 2022 @ŁukaszB_NMS Może stacja pogodowa się zepsuła i podaje przekłamane dane o wilgotności, skąd byś wziął 99 % wilgotności? To przecież prawie tak, jakbyś sondę trzymał w szklance wody. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
ŁukaszB_NMS 2 Posted June 22, 2022 hmm...no może bo to przyjechało z namiotem cóż zamówie nowe Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Zielone krainy Posted June 22, 2022 @ŁukaszB_NMS Weź najpierw sprawdź tą stacje, wyjmij ją z namiotu i zobacz czy w pokoju też będzie podawała tak wysokie parametry. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
ŁukaszB_NMS 2 Posted June 23, 2022 moge uzyc pochłaniacza wilgoci w boxie takiego z marketu budowlanego z granulatem?? i chyba dokupie jeszcze jeden mieszajacy i podobno moge usunac kilka lisci zeby sie obnizyła wilgotnosc od wczoraj spadła jedynie do 80% a to i tak za duzo poza tym zniknał zupelnie charakterystyczny cannazapach a to podobno tez nie za bardzo zamówiłem juz nowy hygrometer jak sadzicie?? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Udyr 2,138 Posted June 23, 2022 @ŁukaszB_NMS jak masz takie otwory na dole boxa to je otwórz na maxa ,powinno trochę spaść rh. Tak te worki dosyć dobrze zbierają wilgoć. Jeden pod sufit, drugi niżej i powinno ściągnąć trochę wody. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
ŁukaszB_NMS 2 Posted July 30, 2022 tak własciwie jaka max wilgotnosc powinna zniesc roslina na vegu i pozniej na flo ja wiem ze max do 40% ale moze mam błedne informacje a chciałbym to zweryfikowac?? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lemon Gelato 176 Posted July 30, 2022 @Danczan ja kupiłem osuszacz powietrza i problem z głowy ale mam osuszacz i nawilzacz tej samej firmy i obydwa mają higrostat A to najwazniejsze Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester 1,386 Posted July 30, 2022 @ŁukaszB_NMS na wegu to wysoka wilgotność zalecana a na flo już trzeba schodzić bo wiadomo plecha Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites