Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 Siema wracam po tygodniu żeby się dopytać co jest 5 z roślinkami. Jakieś 4/5 dni temu zauważyłem że 3 rośliny mają odadnięte liście a dolne są takie miękkie. Podlałem je i zauważyłem że cała woda którą wlałem wylewa się spodem doniczki, w tym momencie zrozumiałem że przelałem dziewczynki. Dziś wyjąłem je z boxa żeby sprawdzić jak wygląda ziemia na spodzie doniczki i okazuje się że jest sucha, nie wiem czy je podlewać dziś czy jeszcze poczekać. Może wcale ich nie przelałem a dostały złe ph, bo właśnie jakiś tydzień temu dostały wody w butelce po Coli której nie wypłukałem a z tego co zdążyłem się dowiedzieć to Cola i napoje gazowane mają ~4Ph Sam już nie wiem co się z nimi stało mam tyle teorii ale nie wiem które są prawdziwe, ziemia w doniczkach też nie jest bardzo ubita i możliwe że cała woda którą wlewałem leciała przy ściankach doniczki na sam spód i może je przesuszyłem a nie przelałem. Wrzucam kilka zdjęć Lekki nalot pleśni na ziemi w jednej z doniczek, w ziemi nie ma pleśni to tylko nalot który zgarnąłem i wywaliłem, na spodzie doniczki w otworach również lekki nalot pleśni. Trzeba będzie wymieniać ziemie ? Czy obejdzie się bez tego ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 @Adin40 pleśń i klapnięte. Nie zgniły jej korzenie ? Wygląda jakby umierała, wrzuć całą bo chyba jest oklapnięta. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 @Udyr Ta pleśń była tylko w jednej doniczce, mimo że liście ma oklapnięte to topy z dnia na dzień są większe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 @Adin40 Doniczka jest lekka czy ciężka ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 @Udyr Każda ma koło 2,5kg Te liście które usunąłem to zapewne efekt po tym azocie Lać im wodę teraz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 @Adin40 A miałeś je w rękach po podlaniu już wcześniej ? Porównaj to uczucie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 @Udyr No są lekkie, i mają już sucho a na spodzie doniczek nie ma błota @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) @Adin40 Dobra to jeszcze jedno. Co ile dni je podlewasz i ile ? I Ty masz tam donice 11l ? Edytowane 7 Stycznia 2022 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 @Udyr donice 11l ale ziemi jest tylko 10l więc jeszcze mógłbym je podsypać bo z tego co widzę przy łodydze jak lekko zgarnę ziemie to widać korzenie Staram się podlewać co 3/4 dni najwięcej udało mi się wlać 1,5l na 4 roślinki czyli mniej więcej po 400ml na roślinkę Teraz nie były podlewane przez 4 dni i wkładając palec w ziemie najgłębiej jak się da jest sucho Teraz wlałem do jednej 200ml i jakies 50ml wypłynęło ale woda na powierzchni nie wchłania się od razu tylko stoi a wydaje mi się że wypływa bo po prostu ścieka ściankami doniczki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) @Adin40 chłopie ja do 8l ziemi leje prawie litra wody co 2/3 dni. Wez ja podlej powoli z przerwami, to nie będzie lecieć bokiem. Najpierw z 200ml na oko, poczekaj aż wsiąknie i dopiero kolejna woda. Jak ja dobrze napoisz, to za kilka godzin będzie mieć liście na baczność. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez Udyr 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 7 Stycznia 2022 @Adin40 w takim stadium tak mało lejesz na tyle dni? XD generalnie ja leje 1.5l na krzak co dwa dni, w twoje sytuacji litr to jest minimum i musisz nauczyć się podlewania poprzez ciężka lekka donica, ona jest taka oklapnięta bo jest cały czas przesuszana a to że woda leci dołem to nic złego a nawet lepiej bo wtedy woda równomiernie rozchodzi się po ziemi która ją zaciąga @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 7 Stycznia 2022 @onyx @Udyr Teraz udalo mi się wcisnąć po 400ml wody każdej, jak do jutra zauważę jakąś poprawę to zapodam im znów po 400ml wody Dziś dorzucę wiatrak mieszający Wysokość lampy od najwyższego szczytu 37cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Stycznia 2022 @Adin40 Ty im daj dzisiaj i się nie baw w takie podlewanie. @onyx Ci pisał ile leje, głupot nikt Ci nie pisze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 7 Stycznia 2022 Lej im minimum z 1-1,5L tym bardziej że nie teraz są głodne i będą wodę moment wciagac. A teraz one usychaja Ci powoli. Lej tyle po np 300ml po całości co kilka minut i będzie git. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Stycznia 2022 @Adin40 Podniosły się ? Jak zareagowały ? 🐺 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 8 Stycznia 2022 @Udyr Tak ładnie się podniosły ale nie dolewałem im wczoraj już wody, dzisiaj im dam znów po 400ml wody i myślałem żeby bloom i top-maxa dodać trochę. Jedna roślinka ma dziwne przebarwienia jakby deficyt magnezu. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Stycznia 2022 Na oprysk trochę słaba pora bo kwiaty się zawiązują. Jeśli po dniu się pogorszy będziesz musiał dać 2/3 dawki pewnie w korzeń. Ale te tylko 2 z przodu mają jakieś halo, te z tyłu odżywają. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 8 Stycznia 2022 400ml na donice 11L to nie za wiele ale robisz jak uważasz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 8 Stycznia 2022 @Adin40 Daj im jeszcze z cal-magiem już dziś. Nie doczytałem że znów im 400 dajesz. Chłopie reaguj 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 9 Stycznia 2022 Dzień 38/40 Flo Dzień 15 Najwyższy szczyt Ak472 30cm od lampy Zdjęcia z lampą włączoną, jeszcze z miesiąc i ścinka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach