KlausKörner 880 Napisano 5 Listopada 2021 Piotrze ja nie łapie cię za słówka. A odpowiedź wydaje mi się, że tak powiem, zajebiscie trafna😉 Ziomus, przecież nie jesteś tu na forum pierwszy dzień. Zdjęcie profilowe tylko nowe a ty jesteś tu już dosc długo. Nie jest to też twoja pierwsza uprawa. Według mojej wiedzy kolezka jeden z forum bezposrednio prowadził z tobą uprawe od a do z, tydzień w tydzień, a i tak nie słuchałeś i robiłeś po swojemu, później sam jakąś prowadziłeś, wrzucałeś zdjęcia, teraz już któraś z kolei a ty dalej NIC nie wiesz. Wypowiadasz się w cudzych relacjach, udzielasz innym rad i odpowiedzi na pytania które sam później zadajesz. Nie gniewaj się, to nie bylo lapanie za slowka a szczera odpowiedź na Twoje pytanie. Przecież doskonale wiesz jak wygląda niedobór u rośliny, ujmę inaczej, roślina z niedoborem. Czy twoje krzaki wyglądają jak z niedoborem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 5 Listopada 2021 piter nie schizuj sie, zobacz na drzewka w okolicy jakie mają liscie 😛 jak zobaczysz konkretny niedobor to wtedy dasz TROSZKE jedzonka. zapal se i poczekaj pare dni 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @Git właśnie dostaje shiz przez to ze nie mam jaranka hahaaha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 ziomek, więcej pewności siebie,mniej wody i nawozów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barney's 271 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 nic z tego nie będzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 6 Listopada 2021 34 minuty temu, Barney's napisał: @Piotr111111 nic z tego nie będzie ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Listopada 2021 @KlausKörner jest dokładnie tak jak napisałeś. Kolega udziela rad, swoje 3 grosze wrzuca prawie do każdej relacji innych forumowiczów, niestety nawet wniosków nie jest w stanie wyciągnąć z własnych porażek. Ja przestałem się już udzielać, czytam czasami co tu się wypisuje i za głowę się łapie, kiedyś jeszcze się logowalem i starałem pomóc rozwiązać problemy z roślinam. Niestety czasami ciężko jest komuś pomóc jeśli wcześniej już uzyskał z dupy odpowiedzi na swoje pytania. @KlausKörner +1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 6 Listopada 2021 @niewiemalesiewypowiem powinieneś się udzielać na forum. Twoje rady i krytyki są dość cenne. Komentuj, doradzaj na forum i nie zwaracaj uwagi na czyjąś krytyke bo komuś innemu, czytającemu te rady i krytyki mogą pomóc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @KlausKörner ja się nie gniewam w sumie tu racja ludzie chcą prawdy a gdy dostaną to się oburzają ale no może i powinienem z jednej uprawy wiadomości wyciągnąć ale nie którzy potrzebują 1 uprawy żeby zrozumieć a niektórzy 2 i tak dalej i i dalej ale postanowiłem że dzisiaj poświęcę więcej czasu na informacjach o niedoborach . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 wszystko spoko. Nie masz tam niedoborów, co najwyżej nadmiar, za dużo podlewasz to druga sprawa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @KlausKörner ok będę uważał na nadmiar podlewania, masz racje trzeba ruszyć głową dzk. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 Dzisiaj zauważyłem takie plamy może być to niedobór magnezu ? bo pH raczej pilnuje i leje ok 6.0 - 6.3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 raczej za wcześnie na nadmiary cal mag. Wydaje mi sie ze te plamki są od zbyt częstego lub obfitego podlewania. Korzenie dostają za mało tlenu przez zbyt mokrą ziemie i to blokuje wchlanianie pierwiastków. Wtedy roślina pozakuje niedobory. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @Dobry_Człowiek! aha czyli wystarczy że nie będę dużo lał wody ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 jak lejesz za czesto lub obficie musisz dać wyschnąć ziemi i dopiero wtedy podlac. Musisz sam do tego dojść kiedy i jaką ilością wody podlewać roślinę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @Dobry_Człowiek! na czy ja to wiem bo ja leje gdy wsadzam palec i jest sucho i na jedną roślinę leje ok 500ml @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 6 Listopada 2021 @Piotr111111 moim zdaniem najlepiej jest ważyć rosline. Palec wsadzisz tylko pare cm a na dnie może byc bagdno. Tak mialem w poprzedniej uprawie. Zostaw rosline do lekkiego wyschniecia ziemi. Podnieś doniczke i zapamietaj w głowie ile mniej więcej waży. I podlewaj wtedy kiedy jest doniczka lekka. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 6 Listopada 2021 @Dobry_Człowiek! dobry pomysł zrobię tak odczekam jeszcze dwa dni i zważę i podleje 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 11 Listopada 2021 Musze je odratować bo mocno zakwasiłem pewnie glebę . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barney's 271 Napisano 11 Listopada 2021 @Piotr111111 za dużo wody lejesz i nawozów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach