nagato 3 Napisano 22 Czerwca 2021 Cześć czy z nimi wszystko okej? @nagato Powiem tylko ze rosną strasznie powoli, nie wiem czemu, nie starałem się ich dużo podlewac ani nic @nagato te w doniczkach mają dwa tygodnie od wykielkowania, te bez trzy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Czerwca 2021 @nagato może przesuszyłeś, co to za gleba? uważaj na ślimaki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 22 Czerwca 2021 @Tester gleba torfowa, PH między 6-7, na ślimaki uważam, obsypuje solą itp, nie myślisz że za wolno rosną? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 22 Czerwca 2021 Godzinę temu, nagato napisał: gleba torfowa, PH między 6-7, Jak 7 to za dużo Godzinę temu, nagato napisał: na ślimaki uważam, obsypuje solą itp Sól może nie dać im rady Godzinę temu, nagato napisał: nie myślisz że za wolno rosną? No są trochę opóźnione, tu masz przykładowy filmik jak powinny wyglądać https://youtu.be/v_GUKR8v8nc na niektórych zdjęciach wyglądają jakby były przesuszone/przelane Nie widzę czy to są doniczki czy pojemniki, wiec jeszcze zapobiegawczo zapytam czy masz w nich zrobione dziury od spodu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 22 Czerwca 2021 @Morenn to muszę obniżyć ph Na filmiku są automaty, a to sezonowki Myślisz że jak będę podlewał woda z PH 5,5-6 to obniżę? Ogólnie jest sposob żeby je przyspieszyć? Nawożę biobizzem ( nawóz azotowy) @Morenn w doniczkach mam, te brązowe to doniczki torfowe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) @Morenn sprawdziłem ph gleby teraz, ma coś ok 7,5, jak mogę je szybko i skutecznie obniżyć? Bo podejrzewam że uzywanie samego biobizzu nie zadziala Edytowane 23 Czerwca 2021 przez nagato @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 23 Czerwca 2021 9 godzin temu, nagato napisał: Myślisz że jak będę podlewał woda z PH 5,5-6 to obniżę? Tak 9 godzin temu, nagato napisał: Ogólnie jest sposob żeby je przyspieszyć? Genetyki nie ominiesz 4 godziny temu, nagato napisał: Bo podejrzewam że uzywanie samego biobizzu nie zadziala Nie lej nawozów jak nie ma niedoborów 4 godziny temu, nagato napisał: sprawdziłem ph gleby teraz, ma coś ok 7,5, jak mogę je szybko i skutecznie obniżyć? Lej wode z odpowiednim pH @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @Morenn czego objawem mogą być takie liście? @Morenn czego objawem mogą być takie liście? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 23 Czerwca 2021 PH @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @fxxx1337 czyli co? Podlac woda z PH 5,5-6? I będzie git? Nie chce iść przelać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 23 Czerwca 2021 kilka razy musisz tak podlać, oczywiscie w odstępach czasowych. Ale grunt to sprawdzić jakie jest dokładnie ph 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @fxxx1337 okej, podsypać biopanem czy nie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 23 Czerwca 2021 Co to jest? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @fxxx1337 zakwaszacz gleby w proszku @nagato @fxxx1337 zastanawiam się też nad przesadzeniem ich do nowej gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @fxxx1337 myślisz że przesadzenie pomoże? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 23 Czerwca 2021 Może ale wcale tak nie musi być @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 23 Czerwca 2021 Moim zdaniem trochę za dużo wody im lejesz z nieodpowiednim ph. Nie to ze za często ale moze za duzo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! Wodę z PH 5,5-6 ciągle dostawały, wydaje mi się że gleba ma za duże ph, teraz leje wodę z PH 5, ogólnie wyglądają na mokre bo deszcz padal @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 23 Czerwca 2021 43 minuty temu, nagato napisał: Wodę z PH 5,5-6 ciągle dostawały To gleba również powinna mieć takie ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nagato 3 Napisano 23 Czerwca 2021 @Morenn no właśnie wiem, dlatego się dziwię ze gleba ma wyższe ph, używałem wody ze studni i zakwaszalem kwaskiem cytrynowym Teraz używam wody z kranu ale odstana 24 h i zakwaszam kwaskkem, te które mogę przesadzam w kwaśna glebę, resztę bexe podlewal kwaśna woda i się modlil @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach