klaudiiaas 1 Napisano 31 Maja 2021 I czy zmieszana z perlitem ziemia będzie ok jak jeszcze podsypie keramzytem? Biobizz All Mix czy Light Mix? Czytałam gdzieś,że niektórym przepalają roślinki dlatego mam dylemat troszkę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 31 Maja 2021 light mix polecam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 31 Maja 2021 @klaudiiaas jak wybierzesz ziemie kupną typu lightmix to daruj sobie perlit, ponieważ ta ziemia ma go w składzie Keramzyt tez nie jest koniecznością @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 2 Czerwca 2021 @Morenn gdyby trzeba bylo wybierac tanią ziemie z ogrodniczego plus jakies nawozy i perlit a kupic lightmix bez perlitu to lepiej lightmix? Pytam bo jak zaczalem czytac cale forum to na poczatku myslalem tylko o lampie a teraz juz zamawiam namiot, nawozy, wentylatory i o ziemi zaczynam myśleć. No ale to jak kazde hobby. Tylko ze ja dopiero zaczynam i nie chce zmarnowac tego wszystkiego co nakupie. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 2 Czerwca 2021 @rysiekochucki lightmix ma w sobie perlit, dodaj do tego biobizz trypack i nie będziesz musiał się martwić o nawożenie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 2 Czerwca 2021 1 minutę temu, Morenn napisał: @rysiekochucki lightmix ma w sobie perlit, dodaj do tego biobizz trypack i nie będziesz musiał się martwić o nawożenie A muszę dawac trypack? Myslalem o root juice i bloom. Chodzi mi o automaty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 2 Czerwca 2021 Teraz, rysiekochucki napisał: A muszę dawac trypack? Jasne, ze nie to tylko luźna propozycja 1 minutę temu, rysiekochucki napisał: Myslalem o root juice i bloom. No to brakuje jeszcze biogrow 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 2 Czerwca 2021 2 godziny temu, Morenn napisał: Jasne, ze nie to tylko luźna propozycja No to brakuje jeszcze biogrow Ok. Wezmę tez biogrow. Cos czytalem ze grow daje się roslinkom na fazę weg a ja chce automaty miec. Ale słucham pokornie i chce się czegos nauczyc. Wiec mam juz grow bloom i heaven. Do tego wezme lightmix. Cos jeszcze do automatów powinienem wziąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 2 Czerwca 2021 (edytowane) @rysiekochucki grow koniec Wega na light mixie i na początku flo się bardzo przydaje jeśli masz szanse kup ziemie MILLS zamiast BioBizz nie pożałujesz Edytowane 2 Czerwca 2021 przez Dzielnicowy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 5 Czerwca 2021 Ja każdy grow lecę na plargon light mix i jestem zadowolony. Nie pali kwiatów i można sobie samemu dawkować nawozy w miarę rozwoju rośliny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 6 Czerwca 2021 A czy mogę kiełkować nasionka juz odrazu w lightmix w doniczce materialowej, w której zostaną juz do końca? Np automat w doniczce 12l. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 6 Czerwca 2021 @rysiekochucki tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 6 Czerwca 2021 @rysiekochucki lepiej kielkuj najpierw w szklance z woda przez 12 h, a potem daj na mokre platki kosmetyczne. Dopiero jak wyjdzie kielek, ok. 5 mm, to daj do ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) możesz od razu, ale automaty mają twardszą skorupkę i jak wcześniej sobie nie wykiełkujesz nie dowiesz się czy udało się wykiełkować zanim nie wyjdzie na powierzchnię, a odgrzebywanie później takiego nasionka to ryzyko uszkodzenia kiełka, które to jest bardzo wrażliwe Edytowane 6 Czerwca 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 6 Czerwca 2021 Ok dzięki. Ostatnio włożyłem 9 nasionek odrazu w ziemie i wszystkie wyszly w ten sam dzień. Jak zacząłem przesadzac to mi sie 4 rozleciały w rękach. Jestem dość niezręczny chyba. Więc zaryzykuje i pójdzie odrazu w lightmix 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 6 Czerwca 2021 @rysiekochucki gdzieś czytałem, że niektórzy wdupiali te nasionka do ziemii złą stroną i kiełek szedł w górę zamiast w dół, na to chyba też trzeba uważać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 6 Czerwca 2021 26 minut temu, konopny_janusz napisał: @rysiekochucki gdzieś czytałem, że niektórzy wdupiali te nasionka do ziemii złą stroną i kiełek szedł w górę zamiast w dół, na to chyba też trzeba uważać Nie wiem jak to mozliwe ale ja wszystkie wkladam jak bądź. Robie małą dziurke ołówkiem i wkladam jakis 1cm pod ziemie. I wszystkie wyszly. Wydaje mi się, ze natura zrobi swoje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 6 Czerwca 2021 @rysiekochucki czytałem o takich przypadkach, więc pewnie byli już tacy artyści xd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 7 Czerwca 2021 Coś mi się nie do końca chce wierzyć żeby tego samego dnia pestki z ziemi wychodziły 🙂 tym bardziej bez wcześniejszego kiełkowania poza doniczką. No ale może się aż tak nie znam. Ja zawsze do wody daje na 24h automaty, potem na wacik i jak wyjdzie kiełek to do ziemi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiekochucki 5 Napisano 7 Czerwca 2021 5 godzin temu, HappyCow napisał: Coś mi się nie do końca chce wierzyć żeby tego samego dnia pestki z ziemi wychodziły 🙂 tym bardziej bez wcześniejszego kiełkowania poza doniczką. No ale może się aż tak nie znam. Ja zawsze do wody daje na 24h automaty, potem na wacik i jak wyjdzie kiełek to do ziemi Tego samego dnia - mialem na mysli ze wszystkie wyszly w ten sam dzien. Jakies 3 dni po wlozeniu do ziemii. Ale rzeczywiście mogłem doprecyzować 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach