moly 0 Napisano 27 Maja 2021 Witam, w tym roku zamierzam spróbować swoich sił w uprawie, a dokładniej outdoor. Mam zamiar w następnym tygodniu (Poniedziałek, Wtorek coś takiego) kiełkować nasiona, mam 5 nasion AK47 AUTO jeśli wszystkie wypalą to było by kozacko. Mianowicie mam kilka pytań, zamierzam sadzić tak jak wspominałem outdoor no i prawdopodobnie w doniczkach, czy takie najzwyklejsze doniczki będą w porządku? https://allegro.pl/oferta/doniczka-kwadratowa-25x25xh26cm-11l-5761090562 I czy taka ziemia będzie się nadawała do uprawy oraz do pierwszych dni życia rośliny? https://allegro.pl/oferta/ziemia-canna-terra-50l-najlepsza-do-uprawy-5576940850 Jako że to jest mój pierwszy raz to nie zamierzam się bawić w dużą ilość nawozów, zależało by mi na tym żeby nie pojawiać się na spocie zbyt często, czy tak co 2-3 dni było by okej? I czy taki stymulator korzeni wystarczy? https://allegro.pl/oferta/atami-rootbastic-stymulator-wzrostu-korzeni-100ml-5624645128 Oprócz rzeczy które wymieniłem zamierzam kupić jeszcze to: https://allegro.pl/oferta/bros-snacol-trutka-na-slimaki-1kg-9454668395 https://allegro.pl/oferta/hesi-super-vit-stym-wzrostu-i-kwitnienia-10ml-5645540868 https://allegro.pl/oferta/ghe-test-do-pomiaru-ph-w-roztworze-5645581651 https://allegro.pl/oferta/dolomit-biovita-20-kg-wapno-zawierajace-magnez-9961219033?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Narzędzia+ogrodnicze+oraz+nawozy+i+preparaty&gclid=Cj0KCQjwhr2FBhDbARIsACjwLo3V_4GXjdolkwU5TukkiB067DaJL_-Gybftl-8bvstfx57OHiMRcooaAnr-EALw_wcB Chciałbym usłyszeć waszą opinie na temat wyżej wymienionych rzeczy. No i liczył bym na waszą pomoc, szczególnie tych doświadczonych w uprawie outdoor, jaki odstraszacz na dziką zwierzynę wybrać a także czy potrzebuje jeszcze jakieś inne nawozy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 27 Maja 2021 @moly stymulator korzeni nie jest obowiązkowy, ale jak chcesz go zastosować to jak najbardziej jest okej. Jeśli chcesz ochronić dziewczyny przed zwierzyną to możesz kupić antibissan, ogrodzić krzaki siatką albo gdzieś w okolicy spota na liściach zostawić trochę dżemu dla saren 59 minut temu, moly napisał: https://allegro.pl/oferta/hesi-super-vit-stym-wzrostu-i-kwitnienia-10ml-5645540868 Nigdy tego nie używałam, także może ktoś inny się wypowie na ten temat Ogólnie jakbyś kupił trypack od biobizz, plargon albo hesi to miałbyś niezbędne nawozy na cały cykl rozwoju roślin i o nic już nie musiałbyś się martwić. Reszta rzeczy które podlinkowałes jest okej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 27 Maja 2021 5 godzin temu, Morenn napisał: @moly stymulator korzeni nie jest obowiązkowy, ale jak chcesz go zastosować to jak najbardziej jest okej. Jeśli chcesz ochronić dziewczyny przed zwierzyną to możesz kupić antibissan, ogrodzić krzaki siatką albo gdzieś w okolicy spota na liściach zostawić trochę dżemu dla saren Nigdy tego nie używałam, także może ktoś inny się wypowie na ten temat Ogólnie jakbyś kupił trypack od biobizz, plargon albo hesi to miałbyś niezbędne nawozy na cały cykl rozwoju roślin i o nic już nie musiałbyś się martwić. Reszta rzeczy które podlinkowałes jest okej a ta ziemia różni się jakoś bardzo od tej ziemi specjalnej do kiełkowania i wpłynie to jakoś znacznie na roślinę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tadziqq 9 Napisano 27 Maja 2021 @moly na zwierzynę Anti-Bissan a na ślimaki bo na pewno będziesz miał z nimi problemy ucięte górne części puszki od piwa i z zawartością wkopać w ziemię tak żeby trochę puszki wystawało i snackol, nie drogi a każdy go poleca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 27 Maja 2021 1 minutę temu, Tadziqq napisał: @moly na zwierzynę Anti-Bissan a na ślimaki bo na pewno będziesz miał z nimi problemy ucięte górne części puszki od piwa i z zawartością wkopać w ziemię tak żeby trochę puszki wystawało i snackol, nie drogi a każdy go poleca wyczytałem gdzieś że anti-bissan również działa na ślimaki, przynajmniej granulat, to prawda? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tadziqq 9 Napisano 27 Maja 2021 @moly nie wiem, nie orientuję się, dla pewności że ci ślimaki nie dojadą krzaczków na samym początku lepiej kupić coś pewnego i będziesz miał problem z głowy, ziemia jest git, chociaż nie wiem czy warto przepłacać lepiej kup zwykła uniwersalną i wymieszaj z perlitem 1:5 i spełni znakomicie swoją funkcję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 27 Maja 2021 48 minut temu, moly napisał: a ta ziemia różni się jakoś bardzo od tej ziemi specjalnej do kiełkowania i wpłynie to jakoś znacznie na roślinę? Nie ma ziemi specjalnej do kiełkowania, albo o tym nie wiem. Ziemia która podlinkowales jest dobra, wiec wystarczy tylko wykiełkować nasiono i wsadzić je do ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 28 Maja 2021 10 godzin temu, Morenn napisał: Nie ma ziemi specjalnej do kiełkowania, albo o tym nie wiem. Ziemia która podlinkowales jest dobra, wiec wystarczy tylko wykiełkować nasiono i wsadzić je do ziemi. https://www.growweed.pl/pl/p/Ziemia-Canna-Terra-Seedmix-25L-do-sadzonek/800?gclid=Cj0KCQjwhr2FBhDbARIsACjwLo3nswgFQ8TB8JjYLlmpR33ZRK6J0LOIOKKItK7WuMotiM1lrj2AKPUaAv8FEALw_wcB chodziło mi o tą, właśnie jeszcze jedna rzecz, znacznie wpłynie to na wzrost rośliny jeśli teraz posadzę w małych doniczkach a później dopiero przesadzę do dużych ? słyszałem że właśnie takie działanie zatrzymuje wzrost rośliny na jakiś czas no ale tak by mi było wygodniej trzymać to na parapecie przez pierwsze 12-14 dni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) @moly kup zwykła ziemie, kiełkowanie jest banalnie proste i nie potrzeba do tego specjalistycznej ziemi, tym bardziej ze to jest twoja pierwsza uprawa. Tamta ziemia ma w sobie kokosa którego możesz nie wyczuć i panny ci zgniją. Nie wiem tez jak ta ziemia wyglada pod względem zapotrzebowania rośliny na pierwiastki, bo nigdy jej nie używałam Edytowane 28 Maja 2021 przez Morenn @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 29 Maja 2021 W dniu 27/05/2021 o 16:20, Morenn napisał: Ogólnie jakbyś kupił trypack od biobizz, plargon albo hesi to miałbyś niezbędne nawozy na cały cykl rozwoju roślin i o nic już nie musiałbyś się martwić. https://www.growbox.pl/product-pol-1058-BioBizz-Try-Pack-Outdoor-zestaw-nawozow-i-boosterow-3x250ml-OUTDOOR.html ten będzie w porządku na całą uprawę? i czy taki zestaw starczy na 5 krzaków? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 29 Maja 2021 @moly ten zestaw wystarczy Ci na spokojnie. Korzystam z super vit od hesi ale czy daje kopa to nie wiem. Daje już go chyba od 3 uprawy i dawał będę 😜 Co do chodzenia na spota to nie polecam chodzić tak często bo wyrobisz drogę i będzie można łatwo dojść do krzaków. Ja chodziłem co ok 2 tygodnie. Ziemia hmm osobiście lecę na light mix od biobizz i nigdy problemów nie było. Przy automatach nawozy zacząłem dawać w 2 tygodniu chyba na flo z resztą będziesz widział po liściach. Snackol czy jakoś tak na ślimaki jak najbardziej, wystarczał mi na ok 1,5 tygodnia. Najlepiej go rozsypac mniej więcej 70-80 cm od krzaka i nie żałować bo te śliskie kurwy litości nie mają i uważaj na plechce bo w tamtym roku miałem 2 automaty ale z racji wyjazdu delegacyjnego spóźniłem się i miałem może z 3g 😅 Osobiście polecam nawozy w granulacie bo dłużej się uwalniają tylko nie wiem co automaty na to bo są czułe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 30 Maja 2021 (edytowane) W dniu 29/05/2021 o 12:17, mirecki napisał: Snackol czy jakoś tak na ślimaki jak najbardziej, wystarczał mi na ok 1,5 tygodnia. takie kilogramowe opakowanie tylko na 1,5 tygodnia ci starczało? Edytowane 30 Maja 2021 przez moly @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 30 Maja 2021 @moly nie nie,zle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to że jak grubo sypałem to granulat wystarczał mi na ok 1,5 tyg. W ciągu sezonu zużyłem chyba 2 lub 3 kg środka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) myślę że lepiej kontynuować ten post niż robić nowy, a więc mam pytanie. Kiedy zacząć dodawać stymulator wzrostu korzeni, widziałem gdzieś na yt że pewna osoba dodawała dopiero po przeniesieniu na miejscówke, to dobry pomysł? Bo na miejscówke zamierzam przenieść za jakieś 2 tygodnie ponieważ dopiero co wczoraj wrzuciłem wykiełkowane nasiona do ziemii Edytowane 4 Czerwca 2021 przez moly @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Czerwca 2021 @moly Ja bym lał 5 dni od wyjścia z ziemi, połowę dawki na opakowaniu na start. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) 31 minut temu, Zielone krainy napisał: @moly Ja bym lał 5 dni od wyjścia z ziemi, połowę dawki na opakowaniu na start. tylko nie wspomniałem jeszcze o tym że sadzę to w 0.5l pojemnikach to się opłaca? czy dopiero jak przesadzę Edytowane 4 Czerwca 2021 przez moly @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Czerwca 2021 @moly Jakie ma znaczenie, jaka jest wielkość tymczasowej doniczki? Będziesz musiał szybko przesadzać tak czy inaczej, a system korzeniowy najlepiej, jakby od poczatku się, jak najszybciej rozwijał. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 14 Czerwca 2021 11 dzień, na weekend będą nadawały się do przesadzenia na miejscówe? a no i czy ten odstraszacz będzie dobry? Słyszałem że w granulacie działa dłużej https://allegro.pl/oferta/odstraszacz-zwierzat-anti-bissan-granulat-0-75kg-10424516655?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogród&ev_adgr=Baseny+i+akcesoria,+nawadnianie,+odstraszacze+owadów+i+zwierząt,+oświetlenie+oraz+zabawki+ogrodowe&gclid=CjwKCAjw_JuGBhBkEiwA1xmbRb33NhfvVoR3s48cT-GoQ7TOI7_X8F6KDXuoamwUKfExzWkvhSphvhoCf-MQAvD_BwE @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 14 Czerwca 2021 używałem antibissanu no i sprawdza sie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moly 0 Napisano 22 Czerwca 2021 roślinki trafiły na miejscowe, po 24h już pierwsza niespodzianka, co to może być? i jak zabezpieczyć rośliny przed tym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach