Gość Zielone krainy Napisano 12 Kwietnia 2021 Na tym etapie nie miały prawa wystąpić niedobory, bo substancje zawarte w ziemi nie mogły na tym etapie rozwoju zostać wykorzystane przez roślinę, a mimo to roślina żółknie, więc najprawdopodobniej ma złe ph w ziemi, jakie blokuje wchłanianie substancji z podłoża. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plant_4_U 44 Napisano 14 Kwietnia 2021 Zdecydowanie za duzo wody , jak jej trzeba wody to widzisz ze liscie opadaja i wsadz palca do donoczki na 3-4cm. Czesto z gory jest sucho a wcisniesz palca i czuc wilgoc. Ja mam miernik ph i wilgotnosc gleby w jednym ale od wczoraj sugeruje sie tylko wilgotnoscia na thm miernikui w sumie wychodzi tak ze daje 0,75l( na donice okolo 10l) co 3-4 dni 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 14 Kwietnia 2021 Daj zdjęcie z dziś bez lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plant_4_U 44 Napisano 14 Kwietnia 2021 @plant_4_U PS: woda to primavera dla dzieci , nie wiem jak w pln ale u mnie to jakies 3,5€ za 6x1,5l @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 14 Kwietnia 2021 Dobry wieczor. Sytuacja wygląda tak, ze wyje... wyrzucilem ją do kosza, bo stan się pogarszał i juz mnie draznila. Jest takie powiedzenie "gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jesć". Na moim przykladzie to się sprawdzilo, bo jeden pisal wiecej wody, drugi mniej, a trzeci, że zle ph. Ale spokojnie, nie poddaje się, zainwestowałem trochę i kielkuję 2 nasiona: ak47 i cream candy. Mam przygotowana ziemię plagron light mix (zamawiałem biobizza 20l, a przyslali plagrona 50l), zamowilem tez mikoryze, ktorą planuje zaszczepic przed wlozeniem nasion do ziemi. Doniczki materialowe 11l i 10l i growbox 40x40x140 z wlotem pasywnym i wentylatorem lazienkowym 105m3/h, oprocz tego went. Mieszak i nawilzacz powietrza. Zobaczymy co z tego wyjdzie, teraz albo nigdy! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
420Dominik420 297 Napisano 14 Kwietnia 2021 @dantes205 powodzenia 🌿 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 14 Kwietnia 2021 Służę pomocą chętnie pomogę aż do ścinki , ec w plagronie jest bardzo niskie co sprzyja ukorzenieniu nawozów powinno starczyć w niej na cały weg lecimy 🎉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 14 Kwietnia 2021 15 minut temu, Dzielnicowy napisał: Służę pomocą chętnie pomogę aż do ścinki , ec w plagronie jest bardzo niskie co sprzyja ukorzenieniu nawozów powinno starczyć w niej na cały weg lecimy 🎉 Producent podaje, ze nawozow w ziemi jest na 1 tydzien, a potem trzeba nawozic. Prowadź mistrzu! 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 14 Kwietnia 2021 @dantes205 jak używałem kiedyś to jestem pewny ze było na dwa tyg a i tak starczyło mi na całego Wega no nic będziemy obserwować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Kwietnia 2021 @Dzielnicowy zauważyłem że juz na drugim poście piszesz o ziemi. Ja juz po raz 3 uzywam ziemi canna terra pro plus. Na początek sadzonki w biobizz light. Jaka ziemie mozesz polecić na jakiegos 4-5 tygodni wega oprócz canny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Kwietnia 2021 @Dobry_Człowiek! Plagron growmix, na 4 tygodnie wega wystarczy bez lania nawozów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy wiesz moze jaka jest roznica miedzy royalmix a allmix i growmix i batmix? Z tego co czytałem ph jest inne i ec. Ale ktore z nich będzie najbardziej odpowiednie? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Dobry_Człowiek! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Kwietnia 2021 @Dobry_Człowiek! Nie używałem żadnego z tych podłoży po za growmix, a już w przypadku growmixa @Bimbrownik miał obawy czy nie popali mu młodych sadzonek i zaczynał od lightmixa. Natomiast @CheMsKuN mówił, że jemu po włożeniu do ziemi Plagron growmix popaliło młode 5 dniowe sadzonki i odratował je, ale mówił, że był bliski stracenia całej uprawy. W moim przypadku z Plagron growmix nie było problemów, ale widzę ryzyko sadzenia roślin od kiełka czy małej sadzonki bezpośrednio do jeszcze silniejszej ziemi niż growmix, bo jak już z growmix zdarzały się problemy z popaleniem to z podłożami , jakie mają w sobie jeszcze większe stężenie nawozów niż growmix może być problem, a te pozostałe , jakie wymieniłeś mają przez producenta nawozy deklarowane na 6 tygodni, gdzie growmix ma na 3 tygodnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 14 Kwietnia 2021 @Zielone krainy no i ph jest od 6.5 do 7.5 ec od 2.0 do 2.5. W growmix ph od 5.5 do 6.5 ec od 1.5 do 2.0 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 14 Kwietnia 2021 @Dobry_Człowiek! Ec 2.0-2,5 może popalić małe sadzonki, więc raczej w takim wypadku trzeba byłoby kupić inną ziemie na start, np. lightmix , a jak trochę podrosną to przesadzić. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 15 Kwietnia 2021 @Dobry_Człowiek! @Dobry_Człowiek! ja teraz od jakiegoś czasu używam mills i jest najlepsza i przede wszystkim najtańsza, ja z tych którzy jak gdzieś na uprawie oszczędzić grosz to go oszczędzę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 15 Kwietnia 2021 @Zielone krainy zawsze uzywam na początek zimi light na jakos 2 tygodnie. Myslisz ze każda z tych co wymieniłem bedzie dobra? Caly czas uzywalem ziemi canna pro plus i chciałbym spróbować z czymś innym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) @Dobry_Człowiek! Ja ich nie testowałem, więc nie powiem ci czy ci nie popalą małych sadzonek, a patrząc na Ec mogą, gdy mowa o royalmix , allmix i batmix. Najsilniejsza ziemia do jakiej wkładałbym kiełki, lub małe sadzonki to Plagron growmix. No, ale jeśli kupisz lightmix i w niej posadzisz kiełki w mniejszych doniczkach, a potem przesadzisz do większych doniczek z ziemią np. allmix to będziesz miał z głowy nawożenie na całego wega. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 18 Kwietnia 2021 @Tester Prosze, o przeniesienie tej FR do zakonczonych/nieudanych, bo roslinka zostala usunieta, a ja startuje z nowa hodowla w innych warunkach. Dziekuje. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach