donkooo 0 Posted March 9 Siemanko wszystkim ! Chciałbym zautomatyzowac uprawe. Mianowicie potrzebuje zestaw do sterownia ogrzewaniem, wentylacja i lampami.\ wazne by dało sie zaprogramowac to godzinowo, czyli : np 19-7 włączaja sie lampy i reguluje temperature jaka ustawiłem (wyłaczenie lamp gdy jest za cieplo) do tego włączenie wentylacji (z i do) a drugi tryb 19-7 tutaj zeby pracowało nad ogrzewaniem i wentylacją(niech włącza gdy jest za cieplo zeby wyrównac temp. i wyłączc grzejnik) ktos cos ma jakis pomysł? 🙂 pozdrawiam Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szym 509 Posted March 9 2 godziny temu, donkooo napisał: (wyłaczenie lamp gdy jest za cieplo) to jak ty chcesz uprawiać? wyłączać lampy w trakcie naświetlania ? są różnego rodzaju regulatory temperatury, wentylatorów, do lamp to prosty programator czasowy w growshopach znajdziesz wszystko Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
donkooo 0 Posted March 9 wyłączenie jednej w razie gdyby bylo za cieplo * Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopny_janusz 94 Posted March 12 @donkooo kup sobie sterownik plc i panel hmi i zaprogramuj. Tańsza opcja to zestaw arduino, lub rasberry pi Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
basta 0 Posted April 1 @konopny_janusz arduino czy raspberry, to przeżytek i przerost formy nad treścią. najłatwiej i najtaniej to kupić zwykły tzw "inteligentny przełącznik wifi", w tym wypadku np. Sonoff 4ch (80zł -100zł na olx), zaktualizować mu oprogramownie do Tasmota, dodać do tego czujnik temperatury i wilgotności np. SHT30 (12-15zł na aliexpress) i tam już można robić cuda, np ustawić kanał grzania, chłodzenia w zależności od zadanej temperatury czy wilgotności. Używam tego do terrarium od 2 lat działa wyśmienicie, do boksa mam tylko sonoff basic (podłączonym z czujnikiem temperatury) do sterowania światłem, bo nie potrzebuje nic więcej. Jak chcesz pomocy w konfiguracji to wal śmiało, akurat ten temat mam ogarnięty z racji zawodu, Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
konopny_janusz 94 Posted April 1 (edited) @basta na 2 roślinki i boxa 35x45 mi się nie opyla robić takich systemów. Ja trochę siedziałem w mikrokontrolerach avr, arduino, sterownikach plc siemensa, fanuc, mitsubishi, schneider i na pewno jeśli miałbym robić coś to tylko na tym 😉 Można by postawić serwer, napisać kod z obsługą rest api, dopisać aplikację standalone klienta która wysyłałaby/odbierała zapytania do/z serwera i w zależności od tego dałoby się sterować wszystkimi procesami dodawać funkcjonalności np. zamontować kamerkę która robi co pewien czas zdjęcia roślinom i przesyła obraz do kodu który go przetwarza i wychwytuje na liściach np. żółte końcówki, wtedy leci ci alert sms na telefon że za dużo nawozów czy coś, inna kamerka robi zdjęcie gleby i wyłapuje problemy np. robaczki łażą wtedy też alert sms , wysyłasz sms o treści "ROZPIERDOL JE" => załącza się przekaźnik który uruchamia silniczek który zapodaje środek owado/bakteriobójczy dla roślin 😄 Jak chodzi o elektronikę i programowanie dałbym to radę zrobić, gorzej z mechaniką, która u mnie kuleje 😄 pojebanych pomysłów mam dużo, praktycznie każdą rzecz którą musi zrobić człowiek przy uprawie dałoby się zautomatyzować Edited April 2 by konopny_janusz 1 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites