Hiro1801 15 Napisano 7 Stycznia 2021 @Zielone krainy Haha dzięki bardzo, Jutro lub po jutrze planuję przesadzanie, więc trzymaj kciuki że nic nie spierdzielę 😄 . A oprócz tego, zostaje jeszcze kwestia LST u mnie które też będę wykonywał pierwszy raz, jak złamię łodygę to ojojoj będzie płacz nad rozlanym mlekiem 😂. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 7 Stycznia 2021 @Hiro1801 Opisz, jak masz zamiar zabrać się za przesadzanie ? Powiem ci czy bym zrobił podobnie. LST rób na lekko przesuszonej ziemi, nie rób LST po podlewaniu, bo to zwiększa ryzyko złamania łodygi. Roślinę naginaj delikatnie, czyli naciskaj i pod palcami "monitoruj" , jaki stawia opór , nie rób tego tak całkiem na chama. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 7 Stycznia 2021 @Zielone krainy Myślę że upewnię się że ziemia będzie wilgotna, aby no zbryliła się w jedną całość, ponaginam jakoś tą doniczkę żeby odkleiła się od ścianek iii , tutaj właśnie nie wiem czy przechylę całość do góry nogami trzymając jedną dłoń na glebie a roślinkę między palcami asekurując czy załatwię to jakoś bokiem, a może jakoś na tyle odegnę doniczkę że uda mi się wsunąć palce do samego dna i łatwo wyciągnąć glebę, ewentualnie ponacinać w jakiś sposób doniczkę. Co do LST To jeszcze nawet nie wiem kiedy je powinienem zrobić tak na prawdę hahha. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 @Hiro1801 Jasne zostaw LTS teraz, a skup się na przesadzeniu. W skrócie podlej, ziemia niech będzie wilgotna, a potem nie grzebiąc w ziemi przechyl doniczkę i delikatnie poklep w podstawę , niech plant ci się zatrzyma z ziemią między palcami dłoni. Jednak nie rób tego jeszcze jutro odczekaj parę dni , niech jeszcze trochę urośnie, by się mocniej ukorzenił. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 8 Stycznia 2021 @Zielone krainy Okej, okej, rozumiem że jeżeli LST w planach to przy przesadzaniu poprawić w miarę możliwości błąd z kiełkowaniem nasionka na środku doniczki i do nowej włożyć roślinkę na któryś z boków maksymalnie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 @Hiro1801 Na ile to możliwe tak, ale uważaj na korzenie, abyś ich nie uszkodził. Patrz na zdjęcie tak bym dał planta . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 8 Stycznia 2021 Witam państwa, kolejny update. --- Dzień 8 --- Roślinka dalej rośnie, nie widzę żadnych problemów. Chociaż wiadomo że ja tu się znam najmniej haha, a i oprócz tego że rośnie to zaczęła wydobywać z siebie piękny zapach, aż siedziałem z nosem przy wylocie powietrza 😂. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 @Hiro1801 Zrób sobie filtr węglowy, bo z czasem zapach będzie bardzo intensywny, a szczególnie na kwitnieniu. Natomiast zapach, jaki mocno czuć w domu to lipa, jak chodzi o ewentualne konsekwencje wykrycia takiej uprawy. Roślina wygląda ładnie, jak na ten moment jest bez problemów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 8 Stycznia 2021 @Zielone krainy Właśnie miałem dopytać trochę o ten filtr węglowy, jako wylot mam standardowy wentylator komputerowy, a więc z czego najlepiej i jak wykonać taki filtr ? Szukałem jak na razie po sklepach filtrów węglowych do okapu i na tym się w sumie tylko skupiałem. Oczywiście forum również przeglądałem i widziałem różne ciekawe " konstrukcje " . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 Zastosuj u siebie filtr domowej konstrukcji, co ci do tego jest potrzebne masz opisane w artykule poniżej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 8 Stycznia 2021 @Zielone krainy Widziałem już temat kolegi, ale wolałem dopytać, dzięki za dalszą pomoc i widzę że teraz sam coś hodujesz więc powodzenia, i aby ci poobrastały dobrze bursztynkami, trzymaj się . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 @Hiro1801 Nie ma sprawy, o to chodzi w istnieniu takiego forum, aby sobie pomagać. Tak, uprawiam obecnie 4 roślinki , jakie są już u kresu swojej życiowej wędrówki i za góra 14 dni poleci kosa i wszystko pójdzie do suszenia, Dzisiaj ściąłem dwa małe topki do spróbowania , jaką mają moc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 8 Stycznia 2021 @Zielone krainy daj znać jak klepie i jaki smak... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) @zielonyjamajczyk Wiadoma sprawa, ale pewnie z 4 dni będą się suszyły, bo nie chce ich suszyć na szybko. Zrobiłem prowizoryczną suszarkę z małego kartonowego pudełka, w jakie wkomponowałem wiatraczek. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 9 Stycznia 2021 Siemaneczko, aktualizacja. --- Dzień nr. 9 --- Zastanawiam się czy już przesadzać czy jeszcze poczekać, powoli brak jej miejsca w tej wanience 🤣 . Dziś kupiłem również taki oto drut, nada się do LST ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) @Hiro1801 Dobrze idzie, ale poczekaj jeszcze, aby się lepiej ukorzeniła, a wtedy planta między środkowe palce i delikatnie przechylasz pojemnik, by ci plant sam wyszedł z ziemią. Nie próbuj się wkopywać w ziemię , bo prawdopodobnie uszkodzisz jej korzenie. Drut jasne, że się nada. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 9 Stycznia 2021 @Zielone krainy Okej, okej, a tak w miarę jak poznam że się już ukorzeniła lepiej ? Czy po prostu nie wiem, z 3 dni odczekać jeszcze ? Czytałem coś że może być w pewnym momencie za późno już ale nie do końca wiem jak to rozpoznać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) @Hiro1801 Sam ci to wcześniej pisałem. Nie bój, nie zatrzyma się na tym etapie, bo korzenie nie miały szans w 9 dni wypełnić tego pojemnika, co jasno sugeruje wielkość planta. Czekaj jeszcze 4-5 dni i przesadzaj. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 9 Stycznia 2021 @Zielone krainy Okej, dzięki wielkie, buch z tobą . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 9 Stycznia 2021 @Hiro1801 Lipa z tym buchem, bo na dziś zostały mi dwie kolby suchego, ale dzięki :D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach