Mephisto 0 Napisano 29 Września 2022 Ta niby fiolet to ona w rzeczywistości daje ciepłe światło. A jakaś propozycja jeżeli chodzi o led jakaś firmę polecicie na początek, bo spider farmer to kosztuje swoje, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 29 Września 2022 Ta różowa po obliczeniach ma ~331 lm/w. Ładnie popłynęli z bajkopisarstwem. Topowe cob Cree mają 120-140. Myśl co chcesz, ja podaję suche fakty 🙂 Phlizon sobie sprawdź, one chociaż mają Samsunga diody a nie jakieś no brand. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mephisto 0 Napisano 29 Września 2022 @Udyr a z tych dwóch która się bardziej nada @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 29 Września 2022 @Mephisto ta 2 jest nieco większa. Do 1mx1m będzie spoko. Ta 1 pewnie by dała radę w 80x80 na cały cykl. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mephisto 0 Napisano 4 Października 2022 @Udyr wiesz może ile ona ma lumenów bo szukałem i nic nie znalazłem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 5 Października 2022 @Mephisto nie podają zazwyczaj lumenów tylko pokrycie powierzchni jaką da radę oświetlić. I sprawność podają. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mephisto 0 Napisano 7 Października 2022 W dniu 05/10/2022 o 16:50, Udyr napisał: @Mephisto nie podają zazwyczaj lumenów tylko pokrycie powierzchni jaką da radę oświetlić. I sprawność podają. Z tego co już wiem ta lampa ma 70k lumenów tak wyszło z pomiaru 100% odległość 40-50cm wskazanie 69k-71k, uśredniając uznałem ze ma 70, pomidory ładnie rosną. A co do pestek to jakie się najbardziej sprawdza dla laika, auto czy femynizowane fotoperiod, z tego co czytałem z fotoperiod to można dłużej przetrzymać na vegu i się po bawić w trening lat itp. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 7 Października 2022 @Mephisto weź fotoperiody. Automat nie wybacza błędów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
titak420 0 Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Witam wszystkich growerów,jest to moja 3uprawa i mam 2pytania. Proszę o wasze doświadczenia i jak wy to robicie. 1. Co według was daje lepsze efekty FIM czy TOPPING ? 2. Przełączacie na flo zawsze od razu na 12/12 czy może lepiej by było co dziennie zmniejszać np o 30min(ta myśl stąd że przybliżyło by to naturalną zmianę światła przez słońce). Czy to nie ma znaczenia w ogóle? Dziękuję z góry za odpowiedzi, pozdrawiam. Edytowane 11 Października 2022 przez titak420 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 11 Października 2022 @titak420 1. Fim jest lepszy ale najpierw trzeba dobrze trafić. Dlatego nazywa się to "Fuck i missed ", jeśli nie wyjdzie to zadziała jak zwykły topping. 2. Symulowanie światła zewnętrznego niewiele daje. Prędzej opcja zmierzchu i wschodu słońca tu by coś dała. Przy długo kwitnących sativach skraca się miarowo do 11/13-10/14 pod koniec życia żeby szybciej dojrzały. Poza tym trzymaj się sztywno 12/12. Chyba że lubisz sobie dokładać pracy to wolna wola 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
titak420 0 Napisano 11 Października 2022 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź,czyli fim jest najbardziej opłacalny bo jak nie wyjdzie to to jest efekt toppingu i gitara. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 18 Października 2022 Witam. Złożyłem sobie pierwszego boxa i mam parę pytań. Jest to mój pierwszy box więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem namiot RoyalRoom Classic szer.120 x dł 120 x wys. 200 (załącznik 1) 6 x Doniczka 11l Ziemia Biobizz Lampa Led Mars Hydro TSW 2000 300W (załącznik 2) Wentylator Mixed-Flo 125 EU-V 220/280 mh3 fi125 (załącznik 3) Filtr Weglowy Prima Klima Filtr ECO 360-480 m3/h, fi125mm Jako odżywki zdecydowałem się na Advanced Nutrients ( o tym rozpisze się jeszcze 😄 ) W załączniku przesyłam zdjęcie z zapytaniem czy wg. Was dobrze wszystko będzie hulać, czy jest dobrze podłączone? Na razie nie używam wentylatora podłączonego do filtra gdyż nie ma jeszcze zapachu. (załączniki 4 , 5 i 6) Wszystko jest umieszczone na wysokości tego białego przedłużacza. Z tego co już próbowałem jest to szczelne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 18 Października 2022 @bogdan17728 powinno hulać, to maksymalna powierzchnia dla tej lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 19 Października 2022 @Andi myślisz że trzeba coś poprawić / dodać / zmienić? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 20 Października 2022 @bogdan17728 a ty masz wyciąg tylko? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Października 2022 @bogdan17728 odłącz filtr i wyciąg może spokojnie sobie chodzić, na początku nie musi działać na full mocy. Można podłączyć go pod jakiś varispeed i zdjąć trochę z obrotów. Może nawilżacz jeszcze dołóż jakis, zawsze to lepsze warunki na starcie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 21 Października 2022 @Andi @Udyr Wyciąg, a mieszanie powietrza z wiatraka. Dopływ świeżego powietrz póki co jest z otworów na dole boxa. Narazie póki co działa to w tej postaci. Wyciąg nie jest jeszcze włączony bo nie ma zapachu ( jest to zapach, a nie jak niektórzy piszą że śmierdzi 😄 ) Stosuje się póki co do tej tabelki którą znalazłem na forum odnośnie optymalnej temperatury i wilgotności. Po liściach widać że chyba jest ok. A pytanie odnośnie nawiewu. Jak zrobić żeby doprowadzić powietrze i żeby nie pachniało. Wystarczy założyć na wlocie powietrza wiatrak i żeby cały czas chodził? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 21 Października 2022 @bogdan17728 dalej będzie coś czuć bo będziesz wtłaczać powietrze i ono będzie próbować uciekać. Wtłaczając zrobisz nadciśnienie które będzie wypychać powietrze z boxa na zewnątrz, wyciągiem robisz podciśnienie i świeże powietrze przelatuje od dołu do góry. Także najlepiej doprowadzać powietrze włączonym wyciągiem przez uchylone klapy/rękawy w namiocie . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 21 Października 2022 @Udyr to jak najlepiej zrobić żeby nie było zapachu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 21 Października 2022 @bogdan17728 jeśli nie masz wysokiej wilgotności w namiocie (+60%) to normalnie przez filtr wyciągiem możesz zapach usuwać. Wyższa wilgotność "zapycha" węgiel i skraca w jakimś stopniu jego żywotność. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach