Jump to content
Guest

Suszarka z kartona.

Recommended Posts

@Seba691 czyli mówisz że wystarczy kupić obojętnie jaki zasilacz 12v uciąć wtyczkę i połączyć kable z wiatraczkami? 

Ja pójdę chyba w ciche wenty które nie mają dużo przepływu bo 40 m3/h ale myślę że to wystarczy do niedużego kartonu? 

@Zielone krainy Jeszcze nie wiem. Myślałem raczej o wąskim kartonie jak po jakimś małym telewizorze w którym wisiały by palki a przez całą długość leciało by powietrze. Np 20x50cmx100cm. Głębokość x wysokość x długość 

Guest

@wesolybudda jak Karton od TV to na środku zrób wylot z wyciągającym wentylatorem a od 2 strony na wlocie minimum 2 lub 3 wentylatory i ustaw je góra dół lub góra dół środek zależnie od wielkości kartona dobierz ilość wentylatorów.

@wesolybudda tam nie może być tornado. Najlepiej żeby nawet mocno na nie nie wiało. Tylko by równomiernie powietrze się wymienialo. Ja mam jeden większy u góry i wystarcza. 

Tu bardziej chodzi o warunki które w środku mają być.

Czyli około 50-60 % wilgotności i około 20 stopni. 

Dlatego mam zasilacz regulowany i zmniejszam bądź zwiększam moc by osiągać wymagane parametry. 

I ja susze nawet do dwóch tygodni. Powoli i na spokojnie. 

Guest

@wesolybudda wydajność nie musi być mega duża ale ma przewiewa powietrze dlatego przy kartonie np od tw który jest wysoki a wąski musisz mieć dolot na górze i dole a przy większym nawet na środku bo pewne obszary przy mniejszej ilości wentyli mogą zostać w martwym punkcie gdzie może plecha się pojawić 

W dniu 02/09/2020 o 20:15, Gość napisał:

Siemanko wszystkim. Dzisiaj zaprezentuje wam jak wykonać suszarkę z kartona. 

Czas wykonania ok 30 minut. 

Potrzebujemy:

-Karton (u mnie wymiary: 24x26x36)

-nóż do cięcia

-taśmę z tworzywa (gumowa) 

-duża igła 

-pleciona nitka

-filtr węglowy do okapów

-wentylator

-zasilacz

IMG_20200901_194300.jpg

Super pomysł! Postanowiłem skorzystać i muszę powiedzieć że świetnie się sprawdza. "Karto-suszarka" stoi na balkonie dzień i noc, wymiary to: 50cm wysokości,  szerokość: 36cm i długość: 70cm. Mam to szczęście że w tym roku we wrześniu na zewnątrz temperatura jest w dzień: 23-26°C, a w nocy spada do 13°C a w "karto-suszarce" jest w dzień 20-23°C,  a w nocy 15-18°C, wilgotność w dzień to 50-55% a w nocy zwiększa się niestety od 60% do 70% ale na noc, wkładam talerze z wysypanym ryżem aby wchłonął trochę wilgoci. Czy coś pomaga, jeszcze nie wiem? Dałem, dwa wentylatorki 12V wpuszczające powietrze, (podłączyłem do zwykłych ładowarek jak do telefonu) przed nimi filtr węglowy i jeden wentylator wyciągający powietrze o średnicy 10cm o mocy 3W (zakupiłem w Auchan) Selecline QT-U40 na USB, (oczywiście można też do ładowarki podłączyć) plus filtr węglowy.  Karton w środku okleiłem zwykłą taśmą przeźroczystą, mam nadzieję że nie przejdą zapachem taśmy moje zbiory. Jeśli chodzi o zapach na zewnątrz to czuć bo dopiero 3 dzień minął. Ale na powietrzu szybko się rozwiewa 😉 zamiast sznurków dałem aluminiowe druty o grubości 2-3mm. 

20230917_175732.jpg

20230911_195826.jpg

20230911_195837.jpg

20230911_195755.jpg

21 godzin temu, Bob drzewny napisał:

@Pelson może boxem szczelinami puszcza zapach a nie filtrem?

Na bank. Wydaje mi się że górą, ponieważ otwieram, zaglądam i tam jest taki słaby punkt tej mojej suszarni. 

56 minut temu, mirecki napisał:

@Bob drzewny ten zapach też nie będzie trwał kto wie jak długo. Najbardziej pachnie przez te pierwsze 5-7 dni, później już nie ma tej intensywności. 

@Pelson jak długo będziesz suszył? 

No już dzisiaj jest 5 dzień także nie pachnie tak intensywnie. A jak długo? Aż, zaczną się łamać krucho gałązki. Monitoruję codziennie. Już te mniejsze moje kwiaty można by schować do słoika, ale jeszcze dzień im dam. Znowu te większe kwiaty/pąki. To myślę że ze dwa, rrzy dni i do słoika.

Screenshot_20230918-215506_Jane.jpg