wesolybudda 60 Posted January 4, 2021 @Seba691 dzięki wielkie faktycznie wydaje się do zrobienia 😉 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
wesolybudda 60 Posted January 4, 2021 @Seba691 czyli mówisz że wystarczy kupić obojętnie jaki zasilacz 12v uciąć wtyczkę i połączyć kable z wiatraczkami? Ja pójdę chyba w ciche wenty które nie mają dużo przepływu bo 40 m3/h ale myślę że to wystarczy do niedużego kartonu? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zielone krainy 3,680 Posted January 4, 2021 @wesolybudda Po co ucinać? Na allegro masz gotowe zasilacze 12 V od razu z zamontowaną wtyczką. Sam dałbym silniejsze wentylatory komputerowe niż 40 m3/h. 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
wesolybudda 60 Posted January 4, 2021 @Zielone krainy faktycznie znalazłem już odpowiedni zasilacz 😉 myślę o tym żeby dać dwa takie wentylatory 25 cfm powinno chyba wystarczyć do małego kartonu. To daje ok 85m3/h. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zielone krainy 3,680 Posted January 4, 2021 @wesolybudda Mały karton to znaczy jaki? Ja bym dał mocniejsze wentylatory, by był dobry przewiew powietrza w środku, co pomoże zminimalizować ryzyko powstania pleśni. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
wesolybudda 60 Posted January 4, 2021 @Zielone krainy Jeszcze nie wiem. Myślałem raczej o wąskim kartonie jak po jakimś małym telewizorze w którym wisiały by palki a przez całą długość leciało by powietrze. Np 20x50cmx100cm. Głębokość x wysokość x długość Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted January 5, 2021 @wesolybudda jak Karton od TV to na środku zrób wylot z wyciągającym wentylatorem a od 2 strony na wlocie minimum 2 lub 3 wentylatory i ustaw je góra dół lub góra dół środek zależnie od wielkości kartona dobierz ilość wentylatorów. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
wesolybudda 60 Posted January 5, 2021 @Seba691 a jaka wydajność wiatraka masz u siebie bo ja nie potrze uje niczego więcej dlatego trochę mnie dziwi ta ilość wiatraków które proponujecie 😃 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielonyjamajczyk 628 Posted January 5, 2021 @wesolybudda tam nie może być tornado. Najlepiej żeby nawet mocno na nie nie wiało. Tylko by równomiernie powietrze się wymienialo. Ja mam jeden większy u góry i wystarcza. Tu bardziej chodzi o warunki które w środku mają być. Czyli około 50-60 % wilgotności i około 20 stopni. Dlatego mam zasilacz regulowany i zmniejszam bądź zwiększam moc by osiągać wymagane parametry. I ja susze nawet do dwóch tygodni. Powoli i na spokojnie. 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
wesolybudda 60 Posted January 5, 2021 @zielonyjamajczyk z ciekawości. Po tych 2 tygodniach robisz jeszcze curing prawda? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielonyjamajczyk 628 Posted January 5, 2021 @wesolybudda tak. Teraz planuje około minimum miesiąca. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted January 5, 2021 @wesolybudda wydajność nie musi być mega duża ale ma przewiewa powietrze dlatego przy kartonie np od tw który jest wysoki a wąski musisz mieć dolot na górze i dole a przy większym nawet na środku bo pewne obszary przy mniejszej ilości wentyli mogą zostać w martwym punkcie gdzie może plecha się pojawić Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pelson 3 Posted September 17 W dniu 02/09/2020 o 20:15, Gość napisał: Siemanko wszystkim. Dzisiaj zaprezentuje wam jak wykonać suszarkę z kartona. Czas wykonania ok 30 minut. Potrzebujemy: -Karton (u mnie wymiary: 24x26x36) -nóż do cięcia -taśmę z tworzywa (gumowa) -duża igła -pleciona nitka -filtr węglowy do okapów -wentylator -zasilacz Super pomysł! Postanowiłem skorzystać i muszę powiedzieć że świetnie się sprawdza. "Karto-suszarka" stoi na balkonie dzień i noc, wymiary to: 50cm wysokości, szerokość: 36cm i długość: 70cm. Mam to szczęście że w tym roku we wrześniu na zewnątrz temperatura jest w dzień: 23-26°C, a w nocy spada do 13°C a w "karto-suszarce" jest w dzień 20-23°C, a w nocy 15-18°C, wilgotność w dzień to 50-55% a w nocy zwiększa się niestety od 60% do 70% ale na noc, wkładam talerze z wysypanym ryżem aby wchłonął trochę wilgoci. Czy coś pomaga, jeszcze nie wiem? Dałem, dwa wentylatorki 12V wpuszczające powietrze, (podłączyłem do zwykłych ładowarek jak do telefonu) przed nimi filtr węglowy i jeden wentylator wyciągający powietrze o średnicy 10cm o mocy 3W (zakupiłem w Auchan) Selecline QT-U40 na USB, (oczywiście można też do ładowarki podłączyć) plus filtr węglowy. Karton w środku okleiłem zwykłą taśmą przeźroczystą, mam nadzieję że nie przejdą zapachem taśmy moje zbiory. Jeśli chodzi o zapach na zewnątrz to czuć bo dopiero 3 dzień minął. Ale na powietrzu szybko się rozwiewa 😉 zamiast sznurków dałem aluminiowe druty o grubości 2-3mm. 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bob drzewny 789 Posted September 17 @Pelson może boxem szczelinami puszcza zapach a nie filtrem? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirecki 658 Posted Monday at 07:00 PM @Bob drzewny ten zapach też nie będzie trwał kto wie jak długo. Najbardziej pachnie przez te pierwsze 5-7 dni, później już nie ma tej intensywności. @Pelson jak długo będziesz suszył? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pelson 3 Posted Monday at 07:56 PM 21 godzin temu, Bob drzewny napisał: @Pelson może boxem szczelinami puszcza zapach a nie filtrem? Na bank. Wydaje mi się że górą, ponieważ otwieram, zaglądam i tam jest taki słaby punkt tej mojej suszarni. 56 minut temu, mirecki napisał: @Bob drzewny ten zapach też nie będzie trwał kto wie jak długo. Najbardziej pachnie przez te pierwsze 5-7 dni, później już nie ma tej intensywności. @Pelson jak długo będziesz suszył? No już dzisiaj jest 5 dzień także nie pachnie tak intensywnie. A jak długo? Aż, zaczną się łamać krucho gałązki. Monitoruję codziennie. Już te mniejsze moje kwiaty można by schować do słoika, ale jeszcze dzień im dam. Znowu te większe kwiaty/pąki. To myślę że ze dwa, rrzy dni i do słoika. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirecki 658 Posted Monday at 08:32 PM @Pelson mi w boxie średnio suszenie zajmuje ok 15-20 dni Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites