Gość Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Siemano. Pomyślałem że podzielę się z wami jak łatwo i tanio zrobić dobry Filtr do boxa. Potrzeba: -jakieś listewki -2x wentylator PC 12cm -2x Filtr węglowy do okapów. -taker i zszywki -sylikon -wkręty i śrubokręt Edytowane 6 Maja 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Maja 2020 @Seba691 ciekawe czy zda egzamin @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Maja 2020 @Andi przy 4 małych krzaczkach jak otwieram boxa już dosyć mocno czuć dziewczynki a na zewnątrz nic nie czuć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Maja 2020 @Seba691 dobrze by było jak by on był szybko zdejmowalny ten filtr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Maja 2020 Budując ten Filtr zacznijcie od zrobienia stelaża na wentylatory i przykreccie wentylatory. Oczywiście obydwa wentylatory dajemy w tym samym kierunku. Przy wentylatorze który będzie wylotowy od środka warto dać jedna warstwę do ciętego filtra do okapow i przymocować za pomocą takera. 2 stelaż z wentylatorem już nie musi mieć tej warstwy bo później będzie i tak obity. Następnie za pomocą 4 listewek łączycie ze sobą oba wentylatory a za pomocą sylikonu zalepiacie nie szczelność między wentylatorem a listewkami. Gdy całość jest złożona dokładnie obijacie podwójna warstwa filtrów węglowych wszystko poza wentylatorem który będzie od frontu. Ważne żeby filtry były od strony zasysającej a nie wypychanej powietrze bo łatwiej jest zassać niż tłoczyć. @Andi jeśli masz sztywny box jak u mnie to kwestia 2 wkrętów i go zdejmujesz. Wszystko jest uszczelnione sylikonem i dopiero zamontowane co sprawia że sylikon robi uszczelke która nie przepuści zapachu a łatwo można zdjąć Filtr. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 6 Maja 2020 No ciekawe jak to będzie działać... Mnie ten sposób odradzili. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 6 Maja 2020 Fajnie wygląda i jeszcze jak działa to całkiem fajnie. Podejrzewam, że lepiej się spisuje niż zapychanie wylotów matami węglowymi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Maja 2020 Jak narazie na zewnątrz 0 zapachów jak dziewczyny będą kwitły dam znac czy będzie się spisywał tak dobrze jak teraz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Maja 2020 @Seba691 twój boks jest szczelny ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 6 Maja 2020 @Andi tak wszystko robiłem od podstaw każde łączenie zasylikowane na drzwiach uszczelki zamknięte na ścisk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 6 Maja 2020 2 godziny temu, Aron napisał: No ciekawe jak to będzie działać... Mnie ten sposób odradzili. Nie ten tylko podobny. To o czym Ty mówiłeś a ja próbowałem to podobna konstrukcja ale z jednym wentylatorem i większą ilością maty/ścinek w środku. Drugi wentylator może załatwić sprawę, tego nie sprawdzałem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legalize@LLBanditos 73 Napisano 7 Maja 2020 Mógłbyś wstawić fotę swojego boxa interesuje mnie taki temat ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 7 Maja 2020 7 godzin temu, Aron napisał: Mnie ten sposób odradzili. A gość robi pod swój setup i wytestuje w praktyce. Taka różnica @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Maja 2020 @Legalize@LLBanditos @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 7 Maja 2020 @Seba691 jakie to ma wymiary? Ten filtr może być za słaby, może też wilgoci nie wyciągać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Maja 2020 @Bimbrownik 67x67x180 ale mam wentylator dolotowy dwa mieszające i dwa są przy filtrze wyciągającym. Czekam na czujnik wilgotności. Ale wydaje mi się że jest ok @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 7 Maja 2020 @Seba691 ja mam niecałe 60x60 i 2m wysoki. Wlot pasywny 110mm i wyciąg na 160m3/h ustawiony z filtrem. Mieszaki teraz dopiero zrobię z kompa bo są małe i nie zasłonią światła Też szafa ? Czy jesteśmy "szafiarzami" 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Maja 2020 Szafy najlepsze @Bimbrownik daj sobie ze dwa po przeciwnych stronach. U mnie na tym zdjęciu słabo widać ale wlotowy jest z lewej pierwszy mieszający po prawej i 2 mieszający po lewej wyciąg znowu po prawej wszystko po skosach i przyznam że dobry przewiew jest w boxie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legalize@LLBanditos 73 Napisano 7 Maja 2020 Tzw pasywny o ile dobrze czaje tak? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 7 Maja 2020 @Seba691 u mnie wlot pasywny za donicami na dole i chyba nie będę wstawiał wiatraka. Mieszaki mam z karty graficznej, jeden podwójny. Ostatnio obyło się bez mieszaka ale teraz coś wsadzę bo w końcu pleśń przyjdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach