Ciniminis13 6 Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) siemanko, zapodajcie jakis dobry sprawdzony led na m2 Każda wypowiedź na wage złota.... Kolejne pytanko :jesli mam w boxie 19-18 stopni to odpowiedni na m2 led.... o ile podniesie temperature i czy wogule podniesienie a ewentualnie czym to dogrzewac? w planach mam taka lampe LAMPA LED, CLOROFILLA 250W, LED CREE CXB3070 COB + LED Osram SSL80, do uprawy roślin PRO według protucenta oświetla 150x100 na m2 bedzie git i pytanko czy mozna na przykład w m2 palic led na 2m2? ma to znaczenie dla roslinek czy tylko dla watów? Edytowane 9 Marca 2020 przez Ciniminis13 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fan BMW 11 Napisano 9 Marca 2020 @Ciniminis13 TSW 2000 Mars Hydro takie ma chyba Dominik w fotorelacji i mu zajebiście rosną roślinki. Panel led raczej dużo nie podniesie temperatury, jakiś grzejniki itp możliwości jest trochę 1 godzinę temu, Ciniminis13 napisał: na m2 bedzie git i pytanko czy mozna na przykład w m2 palic led na 2m2? w boksie który ma 1m2 wsadzić lampę która oświetla 2m2? jak tak to można ale po co to już bym dał growboxa na 2m2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Marca 2020 @Ciniminis13 Ta lampa jest bardzo dobra, ale jest w tej cenie można kupić coś sprawdzonego i idealnie dopasowanego do twojego boxa. Jak jest trochę więcej światłą to ok, z wsze można podnieść trochę lampę, ale jak przesadzisz, to też możesz zestresować rośliny. Ja w tym zakresie cenowym brałbym coś od DIYLEDUK-są jednym ze sponsorów chyba największego forum w UK uk420 i sporo osób kuiło od nich te ledy i są mega zadowoleni. Inne, które mi się bardzo podobają i są mega jakościowo, to migro bardzo dobre ledy i możesz je idealnie ustawić do swoich roślin. Ja nie rozględałbym się za niczym poniżej mars hydro/spider farmer i dobrze dobrał moc/wielkość panelu do wielkości boxa. Sam mam box 200cm/100cm i panele marsa tsw2000 były minimalnie za słabe i dołożyłem jedną cmh (rewelacyjne światło daja te lampy i biją na głowę większość tańszych ledów pod względem wydajności). 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 10 Marca 2020 @doominik 1 godzinę temu, doominik napisał: panele marsa tsw2000 jeden panel mars tsw 2000 za słaby byłby na powierzchnie 1m2 ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciniminis13 6 Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) @doominik twoja lampa pali 315 w na godz, ta co ja podalem to pali 250w/h, glownie chodzi mi o jak najmniejszy pobór wat. popoatrze jeszcze twoje propozycje @Tester no i ile kopci 315 w @Tester slaby by nie byl ale lepiej dolozyc i czekac na zwrot z ilosci watow zurrzytych to sie oplaci Edytowane 10 Marca 2020 przez Ciniminis13 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Marca 2020 3 minutes ago, Tester said: @doominik jeden panel mars tsw 2000 za słaby byłby na powierzchnie 1m2 ? I tak i nie-nawet producent podaje powierzchnię bloom 90cm/90cm , a u mnie krzaki wypełniały cały namiot, więc postanowiłem podnieść je wyżej i przesunąć do krawędzi namiotu i zrobić lekki kąt. Na środku dołożyłem cmh i wygląda na to, że roślinko się tak podoba. @Ciniminis13 jeśli chodzi o wydajność, czyli o jak najmniejsze zużycie prądu, to warto zainwestować w coś z górnej półki, ale tylko jak zamierzasz ich długo używać, Najlepsze LEDy zużywają około 60% tego, co HPSy, a różnica w cenie jest kolosalna, więc na prawdę sporo czasu mija zanim to się zwróci. Sporo growerów idzie w ledy bardzie ze względu na temperaturę w namiocie niż rachunki za prąd. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach