divi0000 130 Posted January 25 Dla mnie topki są jakieś takie biedne 😔 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted January 26 Moze być, że od lampy się tak poprzypalała? Już nie było gdzie podnieść w tak niskim boxie. Już jest wyższy. Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
paradwuchlorobenzen 168 Posted January 26 (edited) 10 godzin temu, Optymalizator napisał: Moze być, że od lampy się tak poprzypalała? Już nie było gdzie podnieść w tak niskim boxie. Już jest wyższy. Problem dotyczy nowych liści na górze rośliny. Stawiałbym, że coś złego dzieje się w donicy. 1.Korzenie mają za mokro i przez to roślina nie przyjmuje fosforu (flush + przesuszenie podłoża) 2. Za duże stężenie soli w podłożu (flush) Edit: osobiście odstawiam że opcja 1 bonwidze że lejesz dużo płyny jak na tak mała donice Edited January 26 by paradwuchlorobenzen 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted January 26 7 minut temu, paradwuchlorobenzen napisał: Problem dotyczy nowych liści na górze rośliny. Stawiałbym, że coś złego dzieje się w donicy. 1.Korzenie mają za mokro i przez to roślina nie przyjmuje fosforu (flush + przesuszenie podłoża) 2. Za duże stężenie soli w podłożu (flush) Edit: osobiście odstawiam że opcja 1 bonwidze że lejesz dużo płyny jak na tak mała donice Czy jak ją przesuszę będzie ok czy muszę robić flusha? Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
paradwuchlorobenzen 168 Posted January 26 1 minutę temu, Optymalizator napisał: Czy jak ją przesuszę będzie ok czy muszę robić flusha? Gdybym robił to u siebie to przed przesuszeniem zrobiłbym porządnego flusha żeby mieć pewność że nie odłoży się sól (bo korzystasz z nawozów mineralnych). 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted January 26 (edited) 27 minut temu, paradwuchlorobenzen napisał: Gdybym robił to u siebie to przed przesuszeniem zrobiłbym porządnego flusha żeby mieć pewność że nie odłoży się sól (bo korzystasz z nawozów mineralnych). Ile litrów wody na taką donice muszę mieć? Kranówa ma u mnie ph 7.7 wiec chyba odpada (6l mam odstanej) Edited January 26 by Optymalizator Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
paradwuchlorobenzen 168 Posted January 26 (edited) 22 minuty temu, Optymalizator napisał: Ile litrów wody na taką donice muszę mieć? Kranówa ma u mnie ph 7.7 wiec chyba odpada (6l mam odstanej) Flusha powinieneś robić wodą z pH w okolicach 6,5. Generalnie mając mineralne nawozy powinieneś się starać podlewać wodą o takim pH. Na 11 litrową donice wykorzystałbym jakieś 25-30 litrów. Edited January 26 by paradwuchlorobenzen 1 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted January 26 Godzinę temu, paradwuchlorobenzen napisał: Flusha powinieneś robić wodą z pH w okolicach 6,5. Generalnie mając mineralne nawozy powinieneś się starać podlewać wodą o takim pH. Na 11 litrową donice wykorzystałbym jakieś 25-30 litrów. Działam za moment, woda ze sklepu, obniżyłem pH do około 6.5 2 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted February 4 Dzień 60 Po flushu nadal nie podlewana 1 2 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
swistbuds 127 Posted February 4 @Optymalizator coś zbierzesz ale bez szału. Kończ i zaczynaj od nowa będzie lepiej. 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted February 4 (edited) 2 minuty temu, swistbuds napisał: @Optymalizator coś zbierzesz ale bez szału. Kończ i zaczynaj od nowa będzie lepiej. Dzięki za radę, pestka już czeka Kiedy ścinać? Edited February 4 by Optymalizator 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
swistbuds 127 Posted February 4 (edited) @Optymalizator slabo spuchło żeby nie powiedzieć że wcale. Masz jakąś za to naukę z tego grow. Ps nawet jeśli ja po trzymasz dłużej to dużo to nie zmieni . Co czeka następne do wysadzenia? Edited February 4 by swistbuds 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted February 4 4 godziny temu, swistbuds napisał: @Optymalizator slabo spuchło żeby nie powiedzieć że wcale. Masz jakąś za to naukę z tego grow. Ps nawet jeśli ja po trzymasz dłużej to dużo to nie zmieni . Co czeka następne do wysadzenia? Mam pestki od royal queen seeds do-si-dos auto, zastanawiam się czy nie lepszy byłby nie automat... 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateo 1,186 Posted February 4 Automaty nie wybaczają każdy bład odbija się na plonie i jakości jeżeli zaczynasz przygodę to na sezony lepsze 2 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
swistbuds 127 Posted February 5 @Optymalizator odpuść auto jak zaczynasz dopiero. Sezon Ci więcej wybaczy 2 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted February 5 Tak też zrobie, tylko teraz stoję przed wyborem odmiany, boxa mam 40x40x140 , na jedna roslinke powinno wystarczyć. 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
swistbuds 127 Posted February 5 @Optymalizator jeśli lubisz rqs to ciritical od nich jest niski ale dość plono dajny. Przeczytaj sobie opis. Ja miałem kilka razy tego ciritical i faktycznie nie wyciąga się tak do góry 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonka 3,993 Posted February 5 Rowniez przeszedl mi przez mysl critical. Fajnie sie rozrasta i daje sporo szytow z rosliny a przy tym nie jest wysoka 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites
Optymalizator 45 Posted February 5 Wybór padnie na criticala , wczoraj właśnie o tej odmianie czytałem 1 1 Mention Quote Share this post Link to post Share on other sites