doominik 933 Napisano 24 Listopada 2019 Witam Wiem, że mamy na forum growerów doświadczonych z hps'ami i LED'ami, ale czy ktoś używał żarówek CMH? Moje krzaki rosną gęściej/szerzej niż myślałem i panele, których używam nie ogarniają całego namiotu w fazie kwitnienia i myślę nad dołożeniem jeszcze jednego źródła światła. Trochę czytam forum uk420 i wychodzi, że najlepsze plony zbierają ludzie używający bardzo mocnych hps'ów i cmh (o znacznie mniejszej mocy) i najnowszych ledów, które są o wiele droższe. Myślałem przesunąć moje panele blisko brzegów namiotu i ustawić pod niewielkim kontem, a na środku dać właśnie 315W cmh. Co wy na taki pomysł? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 24 Listopada 2019 @doominik no takie coś powinno zdać egzamin @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Listopada 2019 @Tester Chodzi o to, że mierzyłem natężenie światła (co prawda telefonem wiec na wartości same w sobie nie zwracałem uwagi) i wychodzi, że o ile pod panelami jest super to już 15cm poza obrysem paneli jest 4-5x mniej światła. Krzaki zajmują więcej miejsca niż się spodziewałem, a wg kalkulatorów jeśli chciałbym mieć full flower w całym namiocie to brakuje mi 200W, a te cmh to podobno najlepsze światło jakie jest? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 24 Listopada 2019 Mieszane zrudla swiatla to zaden problem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 24 Listopada 2019 @CheMsKuN właśnie wróciłem z grow shopu i to samo usłyszałem, że sporo osób tak ma-w sensie różne typy oświetlenia w jednym namiocie-i zmienia konfiguracje w zależności od aktualnych potrzeb. Chyba się zdecyduję ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach