Skocz do zawartości
doominik

Wyciszenie wentylacji (wyciągu) vol. 2 (mdf)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem trochę wolnego czasu i jako, że mam nowy zestaw dmuchawa+filtr (rhino 8") i jest o wiele głośniejszy od tego, który obecnie używam, postanowiłem zrobić do tego wyciszenie.

Tym razem użyłem troszkę lepszych materiałów: skrzynka z mdf+maty bitumiczne+trochę mat piankowych.

Zacząłem od budowy skrzynki-wszytko powycinali mi panowie wg. mojego projektu w lokalnym budowlanym w cenie jednej płyty mdf 18mm

ovf9hHTBYECTzzoI93Mlj5E_SDzVgZZ2p0JyCfIv

Potem tą skrzynkę wykleiłem matami bitumicznymi, a jak się skończyły (miałem tylko jedną paczkę), to wykorzystałem maty piankowe, które zostały mi z poprzedniego tłumika.

5U_QHFKvEPZkpFhJM_zGPRyfMoo5bE_YkA_HW5tfnp1sqiDa6pCOY-wW3OHocCz0BAoJAwHS7jKEqvVW

Tak to wygląda już z zamontowanym wentylatorem.

NUxDzsoz6kkvqYHv7eKxGdy9CpyDRfzYQ9aKfyWw

I efekt końcowy:

vxtmxvaugaFclnOLDUPAcyRyQLl4qD1nk54dTWsJ

Teraz efekt akustyczny jest taki, że sam wentylator generował hałas na poziomie 88dB, a zamknięty w skrzynce 

68dB (mierzone telefonem). Różnica jest ogromna

Dun08WxcglARhTsX-8NqRBG60jksoXTkiNoR2p3O vs. 2Pnvy7_i4KrTBgdFGkuyIT4cJgamDnCgWMs0fFML

Edytowane przez doominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, CheMsKuN said:

Jesli zalerzalo Ci na cichym wentylatorze, to trzeba bylo kupic TD Silent ktory jest juz fabrycznie wyciszony do 22-25 dB .

Oglądałem ten td i jest jak najbardziej spoko, ale ta wartość 22dB to chwyt marketingowy-ludzkie ucho nie wyłapuje dźwięków o niższym natężeniu niż chyba 40dB, a jego jednak słychać. U mnie w sklepie taki td 8" to około 250 funciaków, a ja mniej zapłaciłem za wentylator, filtr i przewód wentylacyjny i do tego mdf na ten tłumik. 

Jak ktoś chce gotowy produkt, to ten td jest bardzo dobry i jaki pisałem wyżej, uruchamiałem taki w sklepie i mogę potwierdzić jego cichą pracę. 

Są wentylatory jeszcze cichsze, jak np. helios. 

Mój sposób jest raczej dla kogoś, kto już ma wszystkie graty i chce kupować nowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi