Jump to content
Sign in to follow this  
Daveron

ŚCIEMNIACZ

Recommended Posts

Potrzebuje jakiś ściemniacz do tego Leda jeden już zakupiłem i był niewypałem bo prawdopodobnie okazał się za słaby bo zamiast zmieniać mi natężenie światła powodował mi miganie 

Screenshot_2024-10-01-16-19-51-59_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

@Daveron

Do panelu LED Spider Farmer SF1000D o mocy 100 W najlepiej dobrać ściemniacz, który jest kompatybilny z obciążeniem LED oraz ma możliwość regulacji prądu stałego (DC), ponieważ większość paneli LED korzysta z takiego zasilania.

Oto kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę przy wyborze ściemniacza do panelu LED Spider Farmer SF1000D:

1. Typ zasilania: Upewnij się, że ściemniacz jest kompatybilny z prądem stałym (DC). Panele LED zazwyczaj wymagają ściemniacza o napięciu 12V lub 24V DC, zależnie od specyfikacji panelu. Najczęściej stosowanym napięciem dla takich paneli jest 24V.

2. Zakres ściemniania: Dobrze, aby ściemniacz oferował płynne regulowanie intensywności światła, np. od 0% do 100%.

3. Sterowanie ściemniacza: Możesz wybrać ściemniacz manualny, który pozwala regulować intensywność światła za pomocą pokrętła, lub elektroniczny, który można sterować zdalnie.

4. Kompatybilność z LED: Wybierz ściemniacz, który jest oznaczony jako kompatybilny z technologią LED, aby uniknąć problemów z migotaniem lub niestabilnością oświetlenia.

5. Moc ściemniacza: Upewnij się, że ściemniacz obsługuje moc co najmniej 100 W, czyli dokładnie tyle, ile zużywa panel Spider Farmer SF1000D. Warto jednak wybrać model z lekkim zapasem mocy, np. 150 W, dla stabilnej pracy.

Niektóre modele ściemniaczy godne uwagi to:

• PWM (Pulse Width Modulation) LED dimmers, które są idealne do paneli LED.
  • Sterowniki oparte na tranzystorach MOSFET, które zapewniają bardziej precyzyjne i stabilne sterowanie prądem.

Przykładowe modele, które mogą działać dobrze z panelem Spider Farmer SF1000D:

• Mean Well ELG z funkcją ściemniania.
  • KSR Lighting KSRFRD10, który ma szeroki zakres kompatybilności z oświetleniem LED.