doominik 933 Napisano 6 Listopada 2019 Może wsadź do słoików z wodą i robić water curing ? albo zamrozić je? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 6 Listopada 2019 wiadomo 7 dni może dać różnice @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 6 Listopada 2019 Ja sobie tak patrze na ostatnie zdjecia plantow i sie zastanawiam co wy tam chcecie suszyc ? , nawet za te 5-7 dni ? Roslina jest nie dojzala i nie przeplukana, palenie takiego "suszu" zupelnie mija sie z celem. Krotko przed przyjazdem starch zadzwon i powiedz ze zlapalas ospe, swinke, dżume... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) @CheMsKuN @Tester @wielkitopek @doominik Ok zobaczę co to będzie za tydzień, dzisiaj podlałam ją 2 litrami wody z dodatkiem bio blooma 2ml na 1l wody + 2ml top maxa na 1l wody. W tym czasie postaram się jeszcze coś wymyśleć. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Dominika3 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Listopada 2019 @Dominika3 hej no i co tam wymyslilas z tymi krzakami? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 22 Listopada 2019 @CheMsKuN @Tester @doominik Hejka ? Trochę mnie nie było ? A więc tak... Zrobiłam kosę koleżance 15 listopada, "ogoliłam" ? i suszyłam 4 dni z czego 2 dni wisiały całe łodygi a potem pościnałam topy i suszyły się kolejne dwa - na siatce zrobioną z siatki na komary. Po tych dwóch dniach topy były dość suche w dotyku więc wrzuciłam do słoika i zaczęłam curring który trwa już trzeci dzień. Słoik oczywiście jest w całkowitej ciemni i otwierany 2 razy dziennie na około godzinę ? Bardzo żałuję że nie mogłam potrzymać jej na spokojnie jeszcze te dobre 2-3 tygodnie by dobrze spuchła bo plonu dałaby na pewno trochę więcej. Choć i tak nie jest tak źle jak myślałam, a wręcz przeciwnie bo trochę zaszokowana bo dzisiaj jak wrzuciłam na wagę było 36g ? Ps. Było 36,5 ale wczoraj wzięłam sampelka dla testu i powiem Wam tak... Jeśli chodzi o moc to zdaje egzamin ? Myślałem że naprawdę będzie o wiele słabsze przez to wcześniejsze ścięcie. Martwi mnie za to trochę smak i zapach bo w smaku jest troszkę dziwne i nie czuć tej wyrazistości, a co do zapachu jak jest w słoiku to gdy go otwieram czuć trochę zapach ale jak postoi otwarty z 20-30 min to zapach jest jakby dodatkowo troszkę sianowaty nie wiem dlaczego ? 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Listopada 2019 @Dominika3 zapach się ulatnia po otwarciu, taka odmiana widocznie w zapachu, curing może to zmieni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 22 Listopada 2019 @Tester a takie dziwny zapach itp występuje zawsze? Nawet przy w pełni zakończonej uprawie, czy tylko po wcześniejszej kosie? ? Bo z tego co przez ten cały czas wyczytywałam w różnych źródłach nie spotkałam się jeszcze z informacją od kogoś kto uprawiał prawidłowo do ostatniego gwizdka że jego zbiór posiada nie do końca zapach czy smak jaki powinien ? No chyba że jest sporo takich przypadków fizycznie ale nikt ich nie opisywał. Miał ktoś z Was podobną sytuację, a mimo to po curringu wszystko się normowało, czy raczej nie mieliście takich przypadków? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 22 Listopada 2019 @Dominika3 często ludzie opisywali że mieli zapach siana, możliwe że to przez szybsze ścięcie chodź tego nie badałem, może też taka odmiana, ważne aby kopało ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 23 Listopada 2019 Moze nie wyplukalas nawozow ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 23 Listopada 2019 @Tester No jeśli chodzi o kopanie to fakt klepie naprawdę spoko ? Tylko ten smak trochę mnie irytuje ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 23 Listopada 2019 @CheMsKuN przez ostatnie 9 dni przed kosą lałam samą wodę - chyba że nie dokładnie wypłukało medium i stąd taki posmak ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 23 Listopada 2019 @Dominika3 curing wodny robisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 25 Listopada 2019 @Tester zwykły curring @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 25 Listopada 2019 To zrob wodny, podobno pomaga przy zle wyplukanych roslinach i wyplukuje resztki chlorofilu z palenia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 2 Grudnia 2019 @CheMsKuN Hejka ? Co do wodnego curringu to pomidorki nie stracą na mocy smaku i zapachu? Obecnie curring trwa już 13 dzień i smak ciutkę się poprawił bo nie ma już posmaku siana jak i zapach jest już inny bo jak otwieram słoiczek to pachnie kadzidlami z nutą jakby leśnego mchu - może się ktoś śmiać z tego ale nie wiem tak jakoś mi to przypomina ? Co do samego curringu to po jakim czasie mogę przestać codziennie otwierać słoik? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 2 Grudnia 2019 @Dominika3 jak masz pewność suchych topów aby pleśni nie było, co do wodnego curingu to moc po nim powinna wzrosnąć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 2 Grudnia 2019 @CheMsKuN Jedyny minus wodnego to to ze susz po nim wyglada gownianie, cala reszta tylko na plus. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 2 Grudnia 2019 @Tester @CheMsKuN Ok. Pleśni nie ma, poniżej fotka jednego z tych mniejszych szczytów Słoik otwieram (można by powiedzieć) książkowo 2 razy dziennie na godzinę, przed pracą i w godzinach wieczornych by tylko ustrzec się przed pleśnią ? Myślę że może poczekam jeszcze tydzień i jak do tego czasu smak się jeszcze bardziej nie poprawi to zrobię wodny ? I od razu zapytam... 1. Zalać cały ten słoik wodą czy zrobić to na pół i dać do dwóch słoików? 2. Trzeba na topy coś wsadzić by były one całkowicie w wodzie? 3. Wodę użyć odstałą czy można lać kranówę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 3 Grudnia 2019 @Dominika3 kranówe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach