Dominika3 102 Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Wszystkich i z góry zaznaczam że poradnik nie jest mojego autorstwa. Treść jak i zdjęcia zostały znalezione w sieci. Mam nadzieję że poradnik komuś się przyda ? No to zaczynajmy Na początek wszystko to co jest nam potrzebne do budowy filtra:- Kosz na papierki - 6 zł- Fizelina krawiecka ok 2mb - 22zł- Węgiel aktywny 2kg - 30zł- Siatka podtynkowa 1mb - 3zł- Taśma pakunkowa - 5zł- Igła z nitką - bezcenne Koszty mogą być inne w różnych regionach Polski więc zawsze warto dodać trochę grosza więcej Na początek owijamy fizeliną kosz, docinamy do odpowiedniej długości, oklejamy taśmą górną oraz dolną część łączenia fizeliny z koszem, następnie wykonujemy szef wzdłuż krawędzi fizeliny tak aby wszystko było szczelne (nie zaklejamy taśma bo wiadome zwiększy opór powietrza) Następnie z siatki podtynkowej wykonujemy rulonik (ja go szyłem na brzegach aby się nie "ruszał" w czasie przyszłych prac) Rulonik ten powinien wystawać poza wysokość kosza tak aby w przyszłości moc do niego zamontować wentylator, jakieś 10cm ponad kosz powinno wystarczyć, docinamy siatkę i następnie owijamy ją 2 warstwami fizeliny (w zależności od jej grubości jaka dostaniecie) Następnie tak wykonany rulonik ponownie zszywamy aby trwale wszystko do siebie przylegało, dno rulonika zatykamy jakimś przedmiotem ( w moim wypadku była to korkowa podkładka pod kubek) i przymocowujemy. Wkładamy tak wykonany rulon do wcześniej przygotowanego kosza oklejonego fizeliną i przymocowujemy go na środku kosza. Następnie do kosza wsypujemy nasz węgiel aktywny a warstwę wystającego ponad węgiel rulonu oklejamy taśmą klejąca w następujący sposób: Z reszty fizeliny jaka nam pozostała wykonujemy górne uszczelnienie, upychamy fizelinę tak aby cała górna część zrobiła swoiste "wieko" a następnie oklejamy całość bardzo szczelnie taśmą pakunkową tak aby połączyć brzegi kosza z wystającą częścią rulony z siatki podtynkowej tak aby zrobić coś na wzór łączenia z wentylatorem I tak o to powstaje filtr węglowy gotowy do podłączenia pod wentylator Dziękuję za uwagę Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez Dominika3 6 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 31 Sierpnia 2019 na pewno się komuś przyda, dużo osób robi filtry węglowe @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil Kamil farmer 1 Napisano 27 Października 2020 (edytowane) Fajny pomysł macie na ten filtr a ja jeszcze na zewnątrz kosza dodam maty węglowe z okapów są po parę groszy powinno być jeszcze lepiej. Pozdrawiam Edytowane 27 Października 2020 przez Kamil Kamil farmer 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Marca 2021 Ktoś jakies opinie na temat tego filtra ? Jak działanie? Jaki wentylator pod to? Prztmierzam sie do kupna gotowego filtra. Czekam na wasze zdanie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 17 Marca 2021 35 minut temu, ArtizO napisał: Ktoś jakies opinie na temat tego filtra ? Jak działanie? Jaki wentylator pod to? Prztmierzam sie do kupna gotowego filtra. Czekam na wasze zdanie Zależy jak duży filtr zrobisz. Ja osobiście zrobiłem jeden mały, jeden większy (dalej w skali do tego był mały) i udało się to ładnie połączyć z wentylatorem komputerowym w pcbox i nic nie było czuć. Do namiotu zakupiłem już gotowca i nie żałuje bo mniej zabawy a koszta zawsze pod drodze rosną 🙂 tutaj przejściówka, tutaj taśmy więcej, jakieś łączki itp. Ale sam pomysł dobry i działa. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Marca 2021 @HappyCow czyli do gotowca zostaje kupno gotowego dla pewnosci. Dzieki za info !🖐 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 17 Marca 2021 Teraz, ArtizO napisał: @HappyCow czyli do gotowca zostaje kupno gotowego dla pewnosci. Dzieki za info !🖐 Zależy ile masz czasu, zapału, itp. I musisz dobrać odpowiedni wentylator na oko żeby nie był za słaby lub za mocny. Jak kupisz gotowy filtr wszystko masz na tacy, podłączasz i problem z głowy ale koszta wyższe. Ja żałuje ze od razy nie inwestowałem w profesjonalne rozwiązania bo wydałem podejrzewam tyle samo kasy na całość 🙂 ale ile radochy miałem to moje 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArteK 439 Napisano 17 Marca 2021 @HappyCow wlasnie wlasnie narazie świeżo mielona kawa daje rade do 0,36m2 cos dobiore a filtr przyda sie na dalsze projekty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 24 Marca 2021 W dniu 17/03/2021 o 19:54, ArtizO napisał: @HappyCow wlasnie wlasnie narazie świeżo mielona kawa daje rade do 0,36m2 cos dobiore a filtr przyda sie na dalsze projekty. Pamietaj, ze ludzki nos przyzwyczaja się do zapachu i to, ze ty możesz nie czuć planta nie znaczy ze ktoś inny nie wyczuje 🙂 No i oczywiście nadejdzie moment, ze i ty będziesz czuć ale może być za późno. Ja tam na wentylacji nic nie oszczędzałem, wydałem na to więcej niż na cała resztę xP nie chciałem nawet myśleć o tym ze zapach może gdzieś ulecieć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smakosz 11 Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) Hej, jak sie ma filtr weglowy do likfidowania zapachu? Likfiduje go w 100% czy niebardzo? Kupny czy swojski jak tonsie ma w praktyce, raz zrobilem filtr i powiem ze ebało z niego 🙈🙉 Edytowane 14 Maja 2021 przez Smakosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Maja 2021 @Smakosz jak dobry zrobisz to będzie dobrze likwidował zapach 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach