Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 Cześć wszystkim mam zamiar zakupić growboxa 40x40x120 i mam do was pytanie jaką lampę wybrać CFL o mocy 250w DUAL czy HPS o mocy 150w też DUAL. Growboxa mam zamiar trzymać w szafie bez żadnych wiatraków wtłaczających powietrze tylko z wlotem pasywnym martwię się jedynie że jak wybiore lampe HPS to roślinki będą się gotować. Zależy mi na dużym plonie, efektywnym wzroście i kwitnięciu. Co o tym myślicie i co polecacie?😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Lipca 2023 @Mocarella Zamkniesz w szafie bez wentylacji i czego się spodziewasz, że będzie wszystko dobrze? Wystarczy CFL 150 W na namiot 0,16 m2 czyli 40x40. Jednak opłacalniej jest kupić panel Ledam 60 W @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) Jeżeli nie masz zamiaru robić systemu wentylacji w boksie *co jest głupim pomysłem*, to nie pisz się na HPSy, nagrzewają się jak cholera. Osobiście nie wybrałbym ani HPS ani CFL. Żyjemy w XXI wieku, więc zainwestuj w LED, a najlepiej LEDam x2 citizen --> https://ledam.pl/lampa-led-ledam-cia60-2x-citizen-clu048-60w.html Co do wentylacji. Jeżeli zmienisz zdanie to polecam ci (Axial Turbo 100mm 135m3) w połączeniu z (Filtrem Croco 160-240m3/h) https://www.growtent.pl/product-pol-768-Zestaw-wentylacyjny-Axial-Turbo-100mm-135m3-Filtr-Croco-160-240m3-h.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping Do tego będziesz potrzebował minimalnych umiejętności lutowniczych, bo kabel do wentylatora musisz kupić oddzielnie (ok. 10zł) Edytowane 30 Lipca 2023 przez Proy_18 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 @Zielone krainy właśnie u mnie jest mocno wąski budżet i nie będę w stanie kupić leda chyba że polecasz jakiś w rozsądnej cenie. @Proy_18 Dzięki za propozycję rozważe nad tym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 30 Lipca 2023 @Mocarella 344 zł kosztuje panel Ledam 60 W, CFL 250 W kosztuje 277 Zł, a do tego musisz dokupić odbłyśnik, więc cena wyjdzie identyczna. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 @Mocarella Cały growbox z LEDami i Wentylatorem nie powinien przekroczyć budżetu 1000zł Do tego dochodzi: -CalMag \ -Tripack od biobizz > ok. 100zł -Higrometr / Nie pakuj się w wąski budżet, bo jeszcze coś się spierdoli i dopłacać będziesz musiał 🤔 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Proy_18 budżet będę miał około 1300 + nasiona, CalMag Extra mam juz, jeżeli chodzi o filtr to usrałem się na CAN FILTERS FILTR WĘGLOWY CAN1500 75-100m3 i chyba będę musiał się przygotować na ten wentylator wtłaczają żeby to miało jaki kolwiek sens w tej szafie A skoro mowa o tym wentylatorze to miałem zamiar go zamontować to filtra czyli mam rozumieć by po prostu kupić 2? Edytowane 30 Lipca 2023 przez Mocarella @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Mocarella Nie wiem czy ci starczy ten filtr. Jest taka zasada, że filtr powinien mieć większą wydajność od mocy wentylatora. Jeżeli jeszcze nie kupiłeś jeszcze filtra, to go nie kupuj lepiej. No chyba że już go masz, to nie powinno być aż tak źle 🙄 Edytowane 30 Lipca 2023 przez Proy_18 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Proy_18 Jeszcze nic nie kupowałem dopiero zbieram informacje i wiedzę na ten temat. Jeżeli chcesz mi pomóc zbudować growboxa to będę wdzięczny Dokładnie na bazie tego growboxa:https://www.growbox.pl/pl/products/hydro-shoot-40-40x40xh120cm-namiot-do-uprawy-roslin-2567 Edytowane 30 Lipca 2023 przez Mocarella @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Mocarella Pomogę. Chodź pv Edytowane 30 Lipca 2023 przez Proy_18 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 @Proy_18 myśle że w miejscu wlotu pasywnego który jest na dole po prostu go tam wsadze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 @Mocarella A filtr gdzie dasz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 @Proy_18 przy samej górze bo jest tam ten otwór wylotowy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 @Mocarella Miejsce na filtr jest na górze, i wraz z nim powinien być wentylator. Powietrze które wtłaczasz nie musi być filtrowane. Więc wystarczy że dasz filtr i wentylator na górę a powietrze będzie się i tak zasysać przez wlot pasywny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Proy_18 właśnie miałem zamiar tak zrobić ale miejmy na uwadze że growbox bedzię w zamkniętej szafie no prawie zamkniętej bo z zewnątrz będzie doprowacony przedłużacz Edytowane 30 Lipca 2023 przez Mocarella @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Mocarella Wszystko da się zamknąć w środku, jedynie przewody wentylacyjne będą musiały mieć wylot. Wystarczy że zrobisz 2 dziury w szafie, jedna będzie wtłaczać powietrze, a druga będzie wysysała powietrze Szybki rysunek. Na przedłużacz też możesz zrobić otwór z tyłu Edytowane 30 Lipca 2023 przez Proy_18 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mocarella 1 Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) @Proy_18 da się zrobić tylko że u mnie wygląda to tak że z tyłu szafy jest ściana więc to wszystko będzie trzeba jakoś mądrze zrobić 31 minut temu, Proy_18 napisał: Chodź pv dopiero zauważyłem to chodźmy Edytowane 30 Lipca 2023 przez Mocarella @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach