Kordi44 14 Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć. Kilka dni temu zdecydowałem się na moją pierwszą uprawę. Czytałem dużo na temat uprawy roślin i wybór padł na NorthernLight auto, ziemia Biobizz lightmix, doniczki 10l materiałowe, podlewane przefiltrowana i odstana kranowka, zakwaszana plagron ph- (Ok. 6 ph), bez żadnych nawozów ( w przyszłości planuje dać "mycoterra pandora" w plynie, "asahi sl" "alga bloom" i pk 13/14, ale to daleka przyszłość). Roślinki rosną sobie na balkonie, skierowanym na wschód, więc slonce mają od 5 rano do 12 w południe. Liczę sie z tym, że być może tego słońca jest za mało, ale jest to uprawa testowa, nie chce na razie inwestować za dużo w boxa, panele, wentylację itp. dopóki nie nauczę się odpowiednio prowadzić roslin. Będę wdzięczny za wszystkie porady i sugestie. Pierwsza Roślinka wyszła z ziemi 29. 05 wieczorem, więc światło dostała dopiero następnego dnia rano. Rośnie sobie powolutku, ale zastanawiają mnie skrecone w dół końcówki lisci. Podlewam ja mała ilością wody i pryskam zraszaczem ziemię, żeby była wilgotna. Slonce dość mocno swieci do 12 w południe i ziemia szybko wysycha. Druga z roślinek wyszła z ziemi 03. 06 rano i od razu dostała slonce. Podlewana tak samo jak Pierwsza. Na początku liście miała całe żółte, ale od kilku dni kolor żółty zanika i Roślinka nabiera zielonego kolor Edytowane 6 Czerwca 2023 przez Kordi44 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kordi44 po co zakwaszasz glebe jak ma dobre ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 6 Czerwca 2023 9 minut temu, Andi napisał: @Kordi44 po co zakwaszasz glebe jak ma dobre ph Zakwaszam wodę, która podlewam, bo woda ma ponad 8 ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kordi44 a czym ją badasz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kordi44 14 Napisano 6 Czerwca 2023 Teraz, Andi napisał: @Kordi44 a czym ją badasz? Testem kropelkowym i płynem helliga. Myślisz, że ph ziemi jest skopane? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kordi44 nie wiem, lej wodę zwykłą bez dodatków i daj im słońca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach