czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus ok, bo zawsze po podlaniu jest parowa w srodku co prawda grzejnik chodzi i pochlaniacz ale tak na jedna noc po podlaniu będę otwierał w takim razie dzięki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 3 godziny temu, czanczanek napisał: @Kolbertus ok, bo zawsze po podlaniu jest parowa w srodku co prawda grzejnik chodzi i pochlaniacz ale tak na jedna noc po podlaniu będę otwierał w takim razie dzięki To nie zdrowo dla roślin. W nocy powinien byc przewiew w boksie. Transpiracja polega na otwieraniu się w nocy aparatów szparkowych roślin i odparowania nadmiaru wodu z nich. Woda ze składnikami odżywczymi transportowana jest w górę do całej rośliny. Nadmiar jej jest usuwany właśnie przez aparaty szparkowe. Im większa wilgotność w nocy tym więcej wody zostanie w dziewczynkach, ponieważ szparki nie za bardzo bedą chciały sie otwierać. A to z kolei może prowadzić do zastoju składników odżywczych w roślinach. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus to jak radzisz najlepiej ? Jak to obnizyc po podlaniu ? Bo pochlaniacz ciężko daje rade a jest nie mały tak to okna otwieram ale dzisiaj zimno i deszcz pada i wilgoc na zewnątrz to już w ogóle @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 1 minutę temu, czanczanek napisał: @Kolbertus to jak radzisz najlepiej ? Jak to obnizyc po podlaniu ? Bo pochlaniacz ciężko daje rade a jest nie mały tak to okna otwieram ale dzisiaj zimno i deszcz pada i wilgoc na zewnątrz to już w ogóle Mieszający niech chodzi cały czas i wywiew niech działa. Nie jesteś w stanie zbić wywiewm do 50%? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus muszę jakoś ratować suchość do 50% bo kwitną a jak sam wiesz co będzie jak będzie za duża wilgotnosc @Kolbertus no właśnie ciężko, działa ja drugim biegu i ciężko mu wywalić wilgoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) A to cielawe... U mnie jest na odwrót... niezwykle łatwo wywabić wilgoć z boksa. Na najnizszym biegu pochodzi 2-3 minuty i mam 50%. Niech wywiew chodzi więc całą noc, do tego pozostaw boks nieco otwarty i powinno być git. Edytowane 6 Czerwca 2023 przez Kolbertus 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus to masz bajkę, ja co prawda boxa mam w pomieszczeniu co jest 65%wilgoci w całym pokoju to nie tak strasznie i mam problem właśnie , a wyciąg to Wentylator kanałowy dwubiegowy BVN BMFX-ST 125mm Otwarty mam tylko wlot siateczkowy na dole wiadomo dla powietrza i gora na przeciwko z włożonym wyciągiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 @czanczanek ale przecież on ma efektywność 284m3/h. To sporo. Problem w takim razie leży w wilgotności pomieszczenia w którym trzymasz boks. Może jakiś przewiew tego pokoju od czasu do czasu? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @KolbertusK wiem właśnie, musiałem właśnie okna otworzyć bo było 64% a to za dużo na kwitnienie teraz spada powoli , w pokoju jest ponad 60 cały czas dziwię się dlaczego on tego nie wyciąga, a mam drugi mniejszy box i 2 roślinki tam są to na jednej są takie topy ze się kleją jak nie wiem, dopiero zaczyna kwitnąć biale włoski się wszędzie pokazały ale strasznie się lepi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus a orientujesz się czy filtr się jakoś czyści czy coś? Co prawda ma dopiero 2 miesiące Żywotność do roku czasu ale może on uniemozliwia przepływ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 @czanczanek poczytaj, co pisze producent. Może być do czyszczenia, a może być do wymiany. Ale zwykle się wymienia jak zacznie przepuszczać. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus ale po 2 miesiacach ? Jak zywotnosc 15 miesiecy jest, wiadomo ze dziele to przez pol ale bez jaj chociaz 6 miechow niech wytrzyma, ok sprawdze na necie dzieki, pisalem wyżej w sprawie klejących się topów to normalne ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 6 godzin temu, czanczanek napisał: @KolbertusK wiem właśnie, musiałem właśnie okna otworzyć bo było 64% a to za dużo na kwitnienie teraz spada powoli , w pokoju jest ponad 60 cały czas dziwię się dlaczego on tego nie wyciąga, a mam drugi mniejszy box i 2 roślinki tam są to na jednej są takie topy ze się kleją jak nie wiem, dopiero zaczyna kwitnąć biale włoski się wszędzie pokazały ale strasznie się lepi I bardzo dobrze. Im więcej żywicy tym lepiej. To normalne. Żywica pełni funkcję przeciwbakteryjną, jest swego rodzaju ochroną przed jakimś dziadostwem. 3 minuty temu, czanczanek napisał: @Kolbertus ale po 2 miesiacach ? Jak zywotnosc 15 miesiecy jest, wiadomo ze dziele to przez pol ale bez jaj chociaz 6 miechow niech wytrzyma, ok sprawdze na necie dzieki, pisalem wyżej w sprawie klejących się topów to normalne ? Zależy jaki masz nawilżacz. Zapchanie filtra może byc przez nawilżacz ultradźwiękowy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 Nie mam nawilżacza bo nie potrzebny, i tak walczę z wilgocią na stronie producenta pisze ze nie czyści się tych filtrów, to ja już nie wiem może że pokój ma za dużo @Kolbertus mam pochlaniacz, ale on wali wywiewem z gory ktory ma fabrycznie zamontowany i bije mi temp w gore @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 6 Czerwca 2023 Wiesz. Może filtr nie jest przystosowany do mocnego wywiewu. Dlatego puszcza. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 6 Czerwca 2023 @Kolbertus to nie wiem coś pokombinuje, dzieki za pomoc 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 7 Czerwca 2023 @Kolbertus a mam jeszcze takie pytanie, bo na samym poczatku mialem zwykly lazienkowy wentylator wypychajacy 180/h boxa mam 80x80x170 i mial 2600 obrotow kosztował 80 zł w markecie. Teraz niedawno kupiłem ten dwubiegowy z 2450 obrotow na high co prawda ma to 310/h ale tamten też na takiego boxa nie był słaby to czym to się różni w zasadzie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 7 Czerwca 2023 Efektywność przewiewu powietrza u Ciebie powinna wynosić 261 m3/h. Więc ten, co posiadasz w zupełności Ci wystarczy. U mnie przewiew jest podobny, a ustawiam na około 70m3. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 7 Czerwca 2023 @Kolbertus acha Ok rozumiem, bo za bardzo niewiedzialem o co chodzi, dzięki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czanczanek 278 Napisano 7 Czerwca 2023 @Kolbertus jeszcze cie głowę , jak będziesz miał chwilę to luknij jak możesz oczywiście:) na te dwa wentyle bo jeden jest tańszy o połowę a drugi 2 razy droższy, ten tańszy wydaje mi się lepszy od tego droższego, będę chciał zaraz drugiego boxa kupić i muszę mieć drugi kanałowy 1 BESTFAN BHF-125 ten niby ma 310/h 2 Wentylator kanałowy EBERG EMAX GROW 125 EC 125 mm Z góry dziękuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach