divi0000 61 Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) Cześć, jest to moja pierwsza uprawa 🙂 Chętnie przyjmę wszystkie uwagi, rady, sugestie, za które dziękuje! A więc, - nasionko auto speed - sweet seed - namiot Royal Room 40x40x120 - lampa Mars Hydro ts600 100w - wentylator wyciąg Ventis dwu biegowy, 75/100m3 włączony na drugim biegu. - filtr węglowy VF Eco 110-150m3, obecnie nie podłączony. - ziemia biobizz light + biobizz top max, bio grow, bio bloom. - pH meter AquaMasterTools Pro50 - nawilżacz jakiś malutki + mokry mały ręcznik. 7dni temu, nasiono po wykiełkowaniu, trafiło do doniczki docelowej 11l, podlewana dwa razy, raz woda mineralna Primavera, ostatnio w niedzielę, trochę mocniej, woda mineralna o ph 6,7, jutro planuje ja podlać z dodatkiem biobizz grow. Lampa zawieszona na wysokości około 55-57cm nad roślinka. 18/6 cykl światła. W planach oczywiście trening LST, I tutaj mam pytania, czy jak na 7 dzień swojego życia, rozwija się prawidłowo? Czy jest trochę mała? Dzieki! Edytowane 18 Maja 2023 przez divi0000 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Maja 2023 @divi0000 czekac obserwowac , milej zabawy !! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 18 Maja 2023 @divi0000 nie trzymaj ręcznika mokrego grozi to robactwem lampe daj trochę wyżej bo trochę stoi w miejscu jak się trochę będzie wyciągać to ja obniżysz nie podlewa się mineralna woda tylko zwykła po odstaniu 48h pH 6.0/6.4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 18 Maja 2023 7 minut temu, hubert2020 napisał: @divi0000 nie trzymaj ręcznika mokrego grozi to robactwem lampe daj trochę wyżej bo trochę stoi w miejscu jak się trochę będzie wyciągać to ja obniżysz nie podlewa się mineralna woda tylko zwykła po odstaniu 48h pH 6.0/6.4 Podniosłem lampę na 61-62cm będzie ok? Ręcznik wyciągnięty, do wody się dostosuje. Dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) @divi0000 bo nie masz regulatora lampy ? zmierz ile ma Twoja woda EC żeby wiedzieć czy Callmag nie zapodawac Edytowane 18 Maja 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 18 Maja 2023 27 minut temu, hubert2020 napisał: @divi0000 bo nie masz regulatora lampy ? zmierz ile ma Twoja woda EC żeby wiedzieć czy Callmag nie zapodawac Lampa nie ma regulacji mocy, i nie mam miernika EC 😞 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cejerowski21 615 Napisano 18 Maja 2023 Mierz ph wody, 6-6,3ph ma byc. Roślinka jest strasznie niska, miałeś za nisko lampe to dlatego zaczela się rozrastać całkowicie na boki nie w gore, daj zdjecie za dwa dni jak będzie wygaldac czy te 60cm+ będzie okej, tez żeby ci się żyrafa nie zrobiła, masz niskiego boxa, wiec trzeba to piłować.Nie lej nawozow żadnych, jest za mała + nie wykazuje niedoborów, poczekaj. Jak ty jestes najedzony do pełna to nie chcesz jeszcze jesc, ona ma tak samo. Powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 19 Maja 2023 @divi0000 do wentylatora kup sobie regulator obrotów, jest praktycznie niezbędny. 2 bieg to zdecydowanie za dużo na ten moment, dopóki nie masz regulatora, to na spokojnie trzymaj na 1 biegu. Pilnuj żeby wilgotność w całym namiocie nie wzrosła powyżej 70%, ryzykujesz wtedy powoli grzybem i padnieciem rośliny. Temp niech nie rośnie powyżej 25⁰C. Daj lampę na 65cm jeżeli Twoja roślina jest centralnie pod środkiem lampy. Nie wietrz cały dzień pokoju jeżeli to możliwe, dodatkowe CO2 które wydychasz się przyda Wodę lej kranówkę odstaną 24h najlepiej o pH 6.2, ale wiadomo ciężko czasem się wstrzelić, więc 6.0-6.5 będzie okej. Zbijaj pH butelką od biobizza phDown zgodnie z instrukcją. Jak miernik pokaże Ci zupełnie co innego niż instrukcja biobizza, to bądź pewien, że to miernik oszukuje, nie biobizz. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 20 Maja 2023 Dzień 9 Niewiem czemu, nie chce iść do góry, w czwartek dałem lampę na 61-62cm, w piątek do równa 65cm, według mnie nie drgnęła nawet troszkę, w górę. Ma coś do rzeczy, że to niska odmiana? Wczoraj podlana samą wodą o ph 6,2. Macie jakieś rady? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 20 Maja 2023 Na 9. dzień życia i dwa liście? Coś tutaj nie gra zdecydowanie. Jakby zatrzymała się w miejscu. A do tego widzę, że liście zaczynają się deformować. 48% wilgotności. Za mało zdecydowanie. Na tym etapie powinieneś mieć mniej więcej 65-70%. Hmm... Jaką wodą podlałeś? Primaverą, czy odstaną kranówką? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) 3 minuty temu, Kolbertus napisał: Na 9. dzień życia i dwa liście? Coś tutaj nie gra zdecydowanie. Jakby zatrzymała się w miejscu. A do tego widzę, że liście zaczynają się deformować. 48% wilgotności. Za mało zdecydowanie. Na tym etapie powinieneś mieć mniej więcej 65-70%. Hmm... Jaką wodą podlałeś? Primaverą, czy odstaną kranówką? Teraz kranówka odstana, ale na samym początku, mineralna Primavera, to co nie będzie już nic z tego? Takie pytanie woda kranowa może być w zamkniętej butelce? Czy otwartej? Na odstanie? Sorry jeśli głupie pytanie. Edytowane 20 Maja 2023 przez divi0000 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 20 Maja 2023 @divi0000 tego nie powiedziałem. Dziewczynka jeszcze nie umiera. 😉 Aczkolwiek jak na swój wiek to malutka. Zobacz na mojej fotorelce jak rośliny wyglądały w 7-10 dniu. A Twoja wzrostem przypomina 4-dniową. Jaki masz miernik pH? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 20 Maja 2023 Teraz, Kolbertus napisał: @divi0000 tego nie powiedziałem. Dziewczynka jeszcze nie umiera. 😉 Aczkolwiek jak na swój wiek to malutka. Zobacz na mojej fotorelce jak rośliny wyglądały w 7-10 dniu. A Twoja wzrostem przypomina 4-dniową. Jaki masz miernik pH? Aqua master tools pro 50, Fakt jest że raz jak podlewalem tydzień temu w niedzielę podlałem woda, o ph 5,2 źle miałem skalibrowany. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 20 Maja 2023 podbij wilgotnosc w jakis sposob, np mozesz: -wylaczyc wenta na tym etapie -zrob mikroklimat scieta butla czy cos. nie przejmuj sie sie wielkoscia, wladowales do docelowej i na poczaku rozwija glownie korzenie, pozniej wystrzeli do gory @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) 4 minuty temu, divi0000 napisał: Aqua master tools pro 50, Fakt jest że raz jak podlewalem tydzień temu w niedzielę podlałem woda, o ph 5,2 źle miałem skalibrowany. Z tego, co widzę Twój miernik nie wymaga kalibracji. Rośliny lubią wodę w przedziale 5,5 - 6,5 pH. Jednorazowe 5,2 chyba krzywdy im nie zrobi. Ale mogłeś ją zablokować, dlatego stanęła w miejscu. Teraz jak podlałeś wodą 6,2 pH będzie lepiej. Obseruj ją. Za dzień - dwa powinna ruszyć. I tak jak wspomniał kolega wyżej. Jeśli nie jesteś w stanie podbic wilgotności zakryj ją denkiem od butelki, czymkolwiek, bo jest póki co w powietrzu zbyt sucho. @divi0000 a jeśli chodzi o kranówę to ja leje do wiadra i wstawiam do boksa z roslinami. Nie przykrywaj, bo pod wpływem światła skiśnie lub zalęgną Ci się jakieś glony i chooj wie co jeszcze. Edytowane 20 Maja 2023 przez Kolbertus @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) 9 minut temu, Hawudepiasz napisał: podbij wilgotnosc w jakis sposob, np mozesz: -wylaczyc wenta na tym etapie -zrob mikroklimat scieta butla czy cos. nie przejmuj sie sie wielkoscia, wladowales do docelowej i na poczaku rozwija glownie korzenie, pozniej wystrzeli do gory Boje się że będę miał za ciepło, zaraz spróbuję, i zobaczę co będzie z temperaturą i wilgotnością. Lampę zostawić na 65cm? Edytowane 20 Maja 2023 przez divi0000 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 20 Maja 2023 3 minuty temu, divi0000 napisał: Boje się że będę miał za ciepło, zaraz spróbuję, i zobaczę co będzie z temperaturą i wilgotnością. Zawsze możesz rosić ziemię spryskiwaczem też. Odparuje, obniży nieco temp. i podwyższy wilgoć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hawudepiasz 29 Napisano 20 Maja 2023 @divi0000 odleglosc mozesz zostawic, roslina nie wyciaga sie. sprawdz temp i jak bedzie ~27 to na spokojnie. jak chcesz jakies rozwiazanie po kosztach to polecam tanie nawilzacz z aliexpres kolo dyszki a przydac ci sie moze przez cale grow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 20 Maja 2023 @divi0000miej z tyłu głowy, że ultradźwiękowy dużo szybciej zapieprzy Ci filtr węglowy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
divi0000 61 Napisano 20 Maja 2023 @Hawudepiasz 1 minutę temu, Hawudepiasz napisał: @divi0000 odleglosc mozesz zostawic, roslina nie wyciaga sie. sprawdz temp i jak bedzie ~27 to na spokojnie. jak chcesz jakies rozwiazanie po kosztach to polecam tanie nawilzacz z aliexpres kolo dyszki a przydac ci sie moze przez cale grow Mam taki mały, ale przy włączonym wentylatorze, dużo nie daje. Ale skoro może być wyłączony, to na spokojnie, zrobię wilgotność 70% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach