Skocz do zawartości

Poluś

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutral

1 obserwujący

O Poluś

  • Tytuł
    Instytut-badawczo-leczniczo-rozwojowo-naukowy
  • Urodziny 28/03/1980

Info

  • O mnie
    Palę od 1995r.

Ostatnie wizyty

548 wyświetleń profilu
  1. Nawóz z drożdży sfermentowanySposobem na sporządzenie nawozu z drożdży piekarskich jest włożenie 100g (1 kostki) rozdrobnionych drożdży do wiadra, zasypanie ich 1 szklanką cukru i odstawienie na 1-2 godziny. Po tym czasie rozpuszczone w cukrze drożdże zalewamy 10 l ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na tydzień do sfermentowania. Po tygodniu mieszanina po rozcieńczeniu (1 szklanka roztworu na 10 l wody) jest gotowa do podlewania roślin. stymuluje rozwój systemu korzeniowego i przyspiesza wzrost roślin, sprawiając, że rosną one bardzo bujnie. Drożdże są bogate są w wiele cennych dla roślin substancji, m. in.: węglowodany, witaminy z grupy B, organiczne żelazo, aminokwasy i pierwiastki śladowe. Ponadto zasiedlają korzenie roślin i wchodzą z nimi w symbiozę, jednocześnie chroniąc je przed atakami szkodliwych mikroorganizmów glebowych. CO2 wyprodukowane przez fermentacje drożdży Co należy wykonać jeżeli chcemy wykorzystać CO2 z drożdży w czasie ich fermentacji dla naszych roślinek: Do 2L butelki wlewamy rozpuszczone w cukrze 100gr drożdży i zalewamy 1L cieplej wody. Nakładamy na butelkę balonik zamiast zakrętki, robiąc w baloniku małą dziurkę dzięki czemu wyprodukowane przez fermentacje CO2 ulatuje na nasze roślinki. Na noc lepiej zacisnąć dziurkę klamerką lub gumką, gdyż roślinka w nocy delektuje się tym co ma w korzeniach, a z CO2 korzysta tylko w ciągu dnia. Po około 7 dniach drożdże przestają fermentować, wtedy mamy gotowy nawóz. Proporcje dawkowania w opisie powyżej.
  2. Zaufaj! a zaskoczysz wszystkich swoimi roślinkami ?. 25 lat doświadczenia pozwoliło mi na stwierdzenie tej teorii.
  3. Po zastosowaniu sody oczyszczonej rośliny będą zdrowsze i bujniejsze Po pierwsze: Soda oczyszczona zwalczy szkodniki i choroby grzybowe roślin. Sodą zlikwiduje się m.in. uporczywe mszyce, przędziorki i mączliki. Jej właściwości grzybobójcze wykorzystuje się do walki z plamistością liści, mączniakiem i innymi grzybowymi chorobami roślin. Mimo że soda oczyszczona jest związkiem syntetycznym, to jednak w 100 proc. bezpiecznym i dla ludzi, i dla środowiska. Na jej korzyść przemawia również ten fakt, że jest tania i kupimy ją właściwie w każdym sklepie spożywczym. CHCESZ WZMOCNIĆ ROŚLINY – UŻYJ SODY Kwiaty będą również bardziej odporne na atak grzybów i szkodników. Podlewanie: Na 10L wody(konewka) jedna duża łyżka rozpuszczonej sody w cieplej wodzie. Dzięki tej miksturze roślina otwiera wszystkie kanaliki pobierania składników odżywczych co eliminuje ciągłe mierzenie PH wody podczas podlewania. Sodą zdezynfekuje się także doniczki. Odkażające właściwości sody warto wykorzystać czyszcząc stare doniczki (znikną również białe ślady po twardej wodzie i nawozach). Do donicy wsypujemy sodę, szorujemy wilgotną szczotką lub ściereczką. Dokładnie płuczemy i zostawiamy, by dobrze wyschły. Nasze „Zioło” będzie rosło wielkie i zdrowe!!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...