Koleżanka próbowała ciasto, weszło mocno. U niej jakoś po 40min. Ja zjem po południu kawałek żeby na sobie sprawdzić, chociaż serio to nie bardzo mi się widzi być na haju do końca dnia, ale trzeba sprawdzic. ?♀️
Przepis wzielam z neta, bbc one na lemon drizzle cake, jedynie co zmieniłam to dodałam wiecej soku z cytryny i skórki z cytryny
Przepis :
• 225g masła ( ja uzylam 150g masła konopnego i 75g zwyklego)
• 225g mąki pszennej *
• 4 jajka
• 225g cukru
• Skórka i sok z dwóch cytryn
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ubijasz z cukrem, dodajesz po jednym jajku dokładnie miksując. Dodajesz skórkę z cytryny i sok. Na koniec mąkę. Pieczesz przed 40min, w zależności jaki masz piekarnik, temp nie może być niższa jak 160°. Ja piekłam na początku 170° pierwsze 20min, pozniej 30min 160°.
* w przepisie jest "self raising flour", ale to nic innego jak zwykła mąka i proszek do pieczenia, dlatego przyjęłam że na 150g mąki trzeba dodać 2 lyzeczki proszku. ?
lub na 150g dodać pół łyżeczki proszku i pół łyżeczki sody oczyszczonej, chociaż to jest bardziej ryzykowne, bo proszek i soda czasem dziala odwrotnie jeśli dodasz za dużo sody ?
Dodam od siebie: Jak przy każdym cieście, trzeba pamiętać że składniki muszą być takiej samej temp pokojowej czyt. Jajka i Masło. Inaczej ci się rozdzieli i za nim wsypiesz mąkę do masy będzie wyglądać jak wymioty. Nie martw się! Jeśli tak się stało, to mąka to naprawi ? ciasto nadal wyjdzie. ?